Pietūs populiarioje Panevėžio kavinėje „Forto dvaras“ keliems jos lankytojams baigėsi ligoninėje. Susirgo net patys įmonės darbuotojai. Įtariama, kad jie ir galėjo išplatinti ligą. Dėl rastų rimtų pažeidimų kavinės veikla sustabdyta.
Pirmadienį į Panevėžio ligoninės infekcinių ligų skyrių dėl ūmios žarnyno infekcijos kreipėsi penki sunegalavę asmenys. Visi atvejai, įtariama, susiję ir sukelti vienodos bakterijos. Ligos simptomai gydytojams pasirodė panašūs į salmonelinio enterito susirgimą.
Susirgusieji spėjo, kad ligos priežastimi galėjo būti higienos taisyklių nesilaikymas ruošiant ar patiekiant maistą Panevėžio kavinėje „Forto dvaras“, esančioje Savitiškio g. Į ligoninę pateko tiek čia pietavę lankytojai, tiek ir patys darbuotojai, įprastai pietaudavę darbovietėje. Atstačius skysčių balansą organizmuose, ligoniai išleisti gydytis į namus.
Praėjus dviems paroms po infekcijos protrūkio, nei ligoninė, nei Nacionalinis visuomenės sveikatos centras informacijos apie daugiau nustatytų susirgimų nebegavo.
„Įtariame, kad užkratą į kavinę galėjo atnešti ir viena jos darbuotojų, kuri dirbo sirgdama. Salmoneliozė gali plisti ne tik per produktus, bet ir sergančius žmones, kai jie nesilaiko higienos reikalavimų“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyrius vedėja Aušra Lileikytė.
Šio įvykio priežastis tirti ėmėsi Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Pasak tarnybos viršininko pavaduotojos-valstybinės maisto produktų inspektorės Jūratės Vaitiekūnienės, antradienį atliktos visos būtinos procedūros ir dabar laukiama rezultatų dėl įtariamų ligų.
„Rugpjūčio 14-ąją atlikome patikrinimą kavinėje. Jo metu paimti ploviniai, vištienos filė mėginiai“, – teigė J. Vaitiekūnienė.
Pavaduotojos spėjimu, žmones susargdinti galėjo ir salmoneliozės, ir koliforninės, ir escherichia coli žarnynų infekcijos. Toks tyrimas vyksta apie savaitę, kol laboratorijoje užauga minėtų bakterijų pasėliai.
Kavinės virtuvėje tikrintojai rado kryžminę taršą – kartu su visais virtuvės indais darbuotojai plovė žalius kiaušinius, kai šį darbą reikėtų atlikti žalios mėsos arba atskiroje specialiai tam skirtoje plautuvėje. Taip pat nebuvo paženklinti dalis žalios mėsos inventoriaus. Nepaženklintas ir indas, kur laikytas kiaušinio plakinys.
Pasak pašnekovės, tokie pažeidimai yra rimti ir dėl jų sustabdyta kavinės veikla. Ji galės būti atnaujinta tik po patalpų ir įrangos dezinfekcijos. Be to, įmonės darbuotojams nurodyta pasitikrinti sveikatą , o virtuvės darbuotojams reikės dar ir iš naujo išklausyti higienos įgūdžių mokymo kursą.
„Kai sulauksime visų atsakymų, dar patikrinsime dezinfekcijos efektyvumą ir, jei viskas gerai, tik tada kavinės galės tęsti darbą“, – teigė J. Vaitiekūnienė.
Anksčiau „Forto dvaras“ dėl tokių pažeidimų nebuvo patekusi į higienos inspektorių akiratį. Būrį klientų susargdinusiai kavinei dėl piniginės nuobaudos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba turėtų spręsti vėliau. Tačiau ir uždarymas, pavaduotojos teigimu, verslui didelis nuostolis.
Po nustatytų pažeidimų restorane už užrakintų durų darbas vis dar virte virė. Pasak bendrovės „Restoranų grupė FORTO DVARAS“ ryšių su visuomene specialisto Kęstučio Markevičiaus, daroma viskas, kad tik kuo greičiau būtų ištaisytos klaidos.
Visi 20 šios kavinės darbuotojų pasitikrino sveikatą. Vienam jų jau oficialiai patvirtintas salmoneliozės susirgimas. Dar du buvo pasijutę blogai, bet jiems ši liga esą nenustatyta.
„Vieninteliam virtuvės darbuotojui nustatyta salmoneliozė. Jis į darbą grįžo po ilgesnių atostogų, šeimoje patyrė baisią tragediją. Gal būdamas tokios būklės mažiau prisižiūrėjo, dirbo ne taip rūpestingai – manome, kad kaltas žmogiškasis faktorius“, – nemalonaus incidento aplinkybes bandė aiškinti K. Markevičius.
Pašnekovas abejoja, kad kavinės darbuotojai Panevėžyje neturėjo sąlygų dirbti švariai ir kokybiškai. Tam, anot jo, neseniai įdiegtos naujos technologijos. Vietos, pasak atstovo spaudai, virtuvėje užtektinai.
„Čia ne tas atvejis, kaip kokiam Vilniaus senamiestyje, kur nėra vietos ir sunku dirbti pagal reikalavimus. Panevėžyje mes paruošę sąlygas aukščiausios klasės higienai“, – tikino K. Markevičius.
Kada „Forto dvaro“ kavinė Savitiškio gatvėje vėl bus atidaryta, K. Markevičius dar negali pasakyti. Anot jo, tai priklausys nuo tyrimų rezultatų, sėkmingos dezinfekcijos ir kitų aplinkybių.
„Mes patys nusprendėme užsidaryti, kad galėtume tinkamai susitvarkyti. Vienas atvejis gali nieko ir nesakyti, bet kai skundų pasipila daugiau, reikia susiimti“, – aiškino įmonės atstovas.
„Forto dvaro“ vadovams vertėtų paklaidžioti ir po socialinius tinklus, kur po pranešimo apie salmoneliozę pasipylė pikti komentarai dėl aptarnavimo. Žmonės skundėsi prasta maisto kokybe lietuvišką virtuvę propaguojančioje kavinėje. Ne vienas tvirtino po tokių pietų atgulęs į lovą.
Panevėžietė Vaiva „Sekundei“ pasakojo irgi su vyru pasiligoję po pietų šioje viešojo maitinimo įstaigoje.
„Prieš dvi savaites su vyru papietavę „Forto dvare“ pasijutom labai blogai, po kelių valandų pradėjome vemti. Taip „linksmai“ praleidome visą savaitgalį, bet, ačiū Dievui, neprireikė ligoninės. Tikiuosi jų veikla bus sustabdyta arba jie susitvarkys“, – kalbėjo pavardės neviešinti pageidavusi moteris.
Anot panevėžietės, toje pačioje kavinėje jai teko prašyti darbuotojų pakeisti stalo įrankius, nes šie klientams atnešti esą nešvarūs.
Komentarai
Nesistebiu jau pries gerus metus skunda buvome parase atnese gerimus sotus is neisplautu tauriu i paprasius isplauti
Nusistebejo jog visvien dar gersime tai koks skirtumas nes kitu neturi atnese pripildytas bet tas pacias jau nubuciuotas taures … daugiau ten neuzsuku nors centre lietuviskuose patiekaluose kitas poziuris i klienta:)tikrai viskas saunu.
Mes valgėm Kaune forto dvare Akropolyje, ryte neturėjo bei kavos, nei arbatos, bet vedaru ir žemaičių blynų buvo. Paragavom, palikom, bulvės rūgščios, lyg būtų kokiu 4 dienų.
Get me friends plis
Ar Forto dvare stotyje valgyti saugu?