Penki ypač naudingi sveikatai produktai

Penki ypač naudingi sveikatai produktai

Žmonės, pradėję domėtis sveika mityba, dažnai ieško informacijos, kokie produktai naudingi mūsų organizmui, kuo jį papildyti. Išties pilna produktų, kurie turi daug naudingų vitaminų ir mineralinių medžiagų, tiesiog kartais trūksta žinių.

Bolivinės balandos

Bolivinės balandos daug kam dar naujiena. Tačiau šių sėklyčių nauda neįkainojama. Bolivinės balandos dėl savo savybių vertinama jau tūkstančius metų. Rekomenduojama įtraukti šį produktą į savo mitybą. Tai tikras baltymų šaltinis, ypač tinka vegetarams, kurie negauna baltymų iš mėsos. Bolivinių balandų sėklose gausu vitamino B, vitamino C, vitamino D. Taip pat jos turi daug naudingų mineralų: kalcio, kalio, mangano, geležies, seleno, natrio, cinko, fosforo. Bolivinės balandos puikiai tinka žmonėms, sergantiems diabetu.

Šios sėklos labai lengvai virškinamos, turi daug aminorūgščių. Bolivinės balandos neturi glitimo, todėl tinka glitimo netoleruojantiems žmonėms.

Bolivinė balanda labai lengvai paruošiama. Labiausiai vertinamos baltos spalvos sėklos. Prieš verdant jas reikėtų šiek tiek pamirkyti ar bent perplauti. Virti sėklytes reikia apie 15–20 min. Košę galima valgyti tiek saldžią, tiek sūdytą. Taip pat ji puikiai tinka salotoms, sriuboms, net ir kepiniams.

Špinatai

Daugelis valgo įvairių rūšių salotas, tačiau špinatus kažkodėl pamiršta. Špinatai puikiai tinka salotoms, kokteiliams, omletams. Špinatuose daug folio rūgšties, vitamino A, vitamino E, vitamino K, vitamino C, vitamino B6, beta karotino, cinko, seleno, mangano, flavonoidų. Flavonoidai turi uždegimus slopinančių savybių, todėl jie yra puikus antioksidantas. Špinatuose yra netgi baltymų, kuriuos mūsų organizmas labai lengvai pasisavina. Špinatai naudingi mūsų širdžiai ir kaulams.

Migdolų pienas

Augalinis pienas populiarėja ir jį renkasi vis daugiau žmonių. Jis puikiai tinka žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, yra vegetarai ar veganai. Vienas populiariausių – migdolų pienas. Jis plačiai naudojamas net ir ajurvedinėje mityboje. Jo galima ne tik nusipirkti, bet ir nesunku pasigaminti patiems namuose. Migdolų pienas turi nedaug kalorijų, jame gausu vitamino E, vitamino D, vitamino A, kalcio. Migdolų pienas puikiai tinka įvairiems kokteiliams, juo galima balinti kavą, kakavą.

Kaip pasigaminti migdolų pieno namuose?

Labai paprasta. Tiesiog stiklinę migdolų užmerkite nakčiai vandenyje. Ryte vandenį nupilkite ir migdolus sumalkite. Užpilkite juos 2–3 stiklinėmis vandens. Leiskite dar šiek tiek pastovėti, ir turėsite visiškai natūralaus migdolų pieno.

Skaidulos

Sveika ir subalansuota mityba reiškia, kad mūsų organizmas turi gauti pakankamai įvairių medžiagų, tarp jų ir skaidulų. Skaidulinis maistas atlieka svarbų vaidmenį siekiant, žarnyno veikla būtų normali. Skaidulos padeda judėti maistui žarnynu, pagreitėja virškinimas, o iš žarnyno pasišalina susikaupusios nenaudingos medžiagos. Be to, skaidulos išbrinksta ir ilgam suteikia sotumo jausmą. Skaidulos padeda palaikyti gerą širdies ir kraujagyslių sveikatą, reguliuoja rūgštingumą, mažina pilvo pūtimą, naudingos odai. Reikalingą skaidulų normą galima gauti su maistu. Tačiau dažnai žmonės tokio maisto suvalgo per mažai. Todėl esant žarnyno problemų, norint atsikratyti antsvorio rekomenduojama papildomai vartoti maistinių skaidulų.

Baklažanai

Dar viena naudinga daržovė – baklažanas. Jis taip pat nėra itin populiarus, tačiau rekomenduojamas dėl daugelio priežasčių. Baklažanas be galo naudingas smegenims, turi antioksidantų, kurie saugo smegenų ląsteles nuo pažeidimų, gerina atmintį. Baklažanuose gausu ir flavonoidų, kurie gerina širdies ir kraujagyslių darbą, turi medžiagų, kurios sumažina vėžinių ligų riziką, kovoja su virusais ir bakterijomis. Taip pat baklažanai padeda lengviau iš organizmo pasišalinti šlakams.

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų