Site icon sekunde.lt

Pasižymi savitu skoniu ir nauda sveikatai

Nors tradiciškai ruduo asocijuojasi su šviežiomis morkomis, bulvėmis ir kopūstais, dėmesio sulaukia ir patisonai.

Patisonas iš tiesų yra vasarinis moliūgas, dėmesį labiausiai atkreipiantis dėl neįprastos išvaizdos. Patisonai išsiskiria savita forma, primenančia gilę ar kepurėlę, o kai kas sako, kad net ir skraidančią lėkštę.

Patisonai yra turtingi vandens, tačiau vis dėlto jų minkštimas sausesnis negu cukinijų. Juos lengva paruošti, o skoniu jie netgi šiek tiek primena artišokus. Gal kasdien patisonai ir pabostų, bet jų vertėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, ypač tada, kai jie patys šviežiausi.

Patisonai yra puikus skaidulų šaltinis, todėl palengvina virškinimą. Taip pat šioje daržovėje itin mažai kalorijų, todėl ją verta rinktis, jei rūpinatės kūno linijomis. Valgydami patisonus praturtinsite organizmą mineralais ir mikroelementais. Juose gausu vitamino C, kuris stimuliuoja imuninę sistemą ir padeda kovoti su nuovargiu bei peršalimu.

Šios daržovės, kaip ir jų „pusseserės“ cukinijos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Sakoma, kad indėnų tautos patisonus augino tūkstančius metų, o pirmieji atvykėliai iš Europos jų sėklų parsigabeno į gimtinę ir patisonai įsitvirtino Senojo žemyno daržuose. Nors tradiciškai patisonai siejami su Pietų šalimis, jie puikiai auga ir Lietuvoje.

Patisonų egzistuoja ne viena rūšis ir veislė. Priklausomai nuo jos, skiriasi ir daržovės spalva. Ji gali varijuoti nuo vos vos žalsvos iki skaisčiai oranžinės. Švelniausiu skoniu pasižymi jauni, šviesiai žali patisonai.

Šviežius patisonus galima laikyti šaldytuve 3 dienas, tada jie spėja išlaikyti gerąsias savybes. Jie puikiai tinka konservuoti – pasižymi ne tik geru skoniu, bet ir akiai patraukia išvaizda stiklainyje. Patisonus galima ir šaldyti, tik prieš tai vertėtų kruopščiai nuplauti ir supjaustyti kubeliais.

 

Exit mobile version