Uogienės turbūt neįprasčiausias būdas panaudoti gausų cukinijų derlių, bet kas nors sykį bandė, žino: verdamos kartu su vaisiais ar uogomis, jos įgauna nepaprastą skonį bei aromatą ir tampa panašios į cukatus.
Net jei stiklainyje dominuoja cukinijos, o ne uogienėms įprasti ingredientai, išeina labai švelnus ir gardus desertas žiemai.
O dar būtinai turėtumėte paragauti cukinijų kompoto, atrodančio taip, tarsi būtų išvirtas iš egzotiškų vaisių.
Reikės: 2 kg cukinijų, 2 citrinų, 1,5 kg cukraus, 5 g pektino.
Cukinijas nulupkite, pašalinkite sėklas. Tada supjaustykite kubeliais, puode užberkite cukrumi ir palikite 2–3 val., kad išsiskirtų sultys.
Užkaiskite puodą. Kai užvirs, maišydami pavirkite 15 minučių ant silpnos ugnies. Tada ją išjunkite ir palikite puodo turinį visiškai ataušti.
Citrinas supjaustykite smulkiais gabalėliais (jeigu žievelė labai stora, pirmiau ją nutarkuokite ir berkite atskirai, po ja esantį baltąjį sluoksnį pasistenkite kuo geriau nulupti).
Išėmę visus kauliukus, sudėkite citrinas ant cukinijų. Masę dar kartą užvirinkite, pavirkite 10 minučių. Kai uogienė vėl atauš, sudėkite pektiną, sumaišę jį su trupučiu cukraus.
Statykite puodą ant viryklės, užvirinkite ir, pakaitinę apie 5 minutes, išpilstykite į sterilius stiklainius. Užsukę dangtelius, stiklainius apverskite dugnu į viršų, šiltai apkamšykite ir palikite ataušti.
Reikės: 1 kg cukinijų, 200 g džiovintų abrikosų, 0,5 citrinos, 1 kg cukraus.
Džiovintus abrikosus išmirkykite karštame vandenyje, paskui sudėkite į sietą, kad nuvarvėtų ir apdžiūtų.
Cukinijas nulupkite, pašalinkite sėklas, minkštimą supjaustykite gabalais. Su citrina padarykite tą patį – nutarkuokite žievelę, išimkite kauliukus.
Abrikosus ir cukinijas sumalkite mėsmale arba sutrinkite trintuvu. Atskirai susmulkinkite citriną.
Cukinijų ir abrikosų masę sukrėskite į emaliuotą puodą. Sudėkite citriną, viską užberkite cukrumi ir kruopščiai išmaišykite.
Virkite džemą ant silpnos ugnies apie 40 minučių – kol sutirštės, periodiškai pamaišydami ir nugriebdami putas.
Dar karštą džemą sukrėskite į stiklainius, užsandarinkite. Ir kai visiškai atauš, laikykite tamsioje vietoje kambario temperatūroje.
Tiesa, jeigu nemėgstate labai saldžių džemų, cukraus geriau dėkite mažiau, nei nurodyta recepte – ypač tada, kai džiovinti abrikosai irgi pasitaiko saldesni.
Reikės: 2 kg cukinijų, 1 kg juodųjų serbentų, 2 kg cukraus.
Cukinijas nulupkite, jei reikia, pašalinkite sėklas. Tada supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir palaikykite taip kelias valandas.
Serbentus nuplaukite, nusausinkite. Jie suteiks uogienei ne tik gardaus aromato: serbentuose gana daug pektino – natūralaus tirštiklio.
Kai tik cukinijas apsems sultys, suberkite uogas ir užkaiskite puodą ant silpnos ugnies. Maišydami masę užvirinkite, virkite 5 minutes.
Marmeladą primenančiai uogienei visiškai ataušus dar sykį pavirinkite ją 2–3 minutes, paskui trečią kartą apie 5 minutes. Sukrėtę į sterilius stiklainius, juos užsukite dangteliais.
Reikės: 2 kg cukinijų, 1 kg aviečių, 2 kg cukraus, 2 nedidelių citrinų.
Nuluptas cukinijas supjaustykite kubeliais. Užbėrę cukrumi palaikykite 2–3 val. Kai tik išsiskirs sultys, užkaiskite ir maišydami laukite, kol užvirs. Tada pavirinkite 10 minučių ir išjunkite viryklę.
Smulkia tarka nutarkuokite citrinų žievelę ir suberkite į uogienę. Paskui nulupkite baltąjį žievės sluoksnį. Minkštimą supjaustykite skiltelėmis, pašalinkite kauliukus ir sumalkite mėsmale ar sutrinkite trintuvu.
Citrinų masę sudėkite į puodą kartu su avietėmis, užvirinkite dar kartą. Pavirę 2–3 minutes, nukaiskite.
Trečiąkart uogienę virinkite maždaug 5 minutes, sukrėskite į sterilius stiklainius ir užsandarinkite.
Beje, šiame recepte galima naudoti ir šaldytas avietes. Nors šios uogos puikiai dera su citrina, jeigu nenorite nuslopinti aviečių aromato, citrusų galite nedėti.
Reikės: 2 kg cukinijų, 3 apelsinų, 2 kg cukraus, 1 šaukštelio cinamono.
Cukinijas nulupkite, pašalinkite šerdį, o minkštimą supjaustykite kubeliais.
Gerai nuplautus apelsinus supjaustykite smulkiais gabalėliais, jei yra kauliukų, išimkite. Jeigu norite, apelsinus galite sumalti ar sutrinti.
Sudėkite apelsinus ir cukinijas į puodą, užberkite cukrumi ir palaikykite 2–3 val. Kai išsiskirs sultys, puodą užkaiskite, jo turinį užvirinkite ir maišydami virkite 10 minučių ant silpnos ugnies.
Išjungę viryklę, palikite uogienę visiškai ataušti. Tada pakartokite tą patį procesą dar du kartus. Likus paskutinėms 5 minutėms virimo, įberkite 1 šaukštelį cinamono.
Sukrėskite uogienę į sterilius stiklainius, juos uždarykite, apverskite, šiltai apkamšykite. Palikite ataušti.
Reikės: 2 kg cukinijų, 1,5 kg cukraus, 2 citrinų, 20–30 g mėtų lapelių, 5 g pektino (nebūtina).
Cukinijas supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą ir užberkite cukrumi. Po 2–3 val., kai išsiskirs sultys, puodą užkaiskite ir maišydami užvirinkite. Ant silpnos ugnies pavirę 15 minučių, išjunkite.
Kai puodo turinys visiškai atauš, suberkite nutarkuotą citrinų žievelę ir trintuvu susmulkintą vaisių minkštimą. Vėl užvirinkite, pavirkite 5 minutes.
Per tą laiką nuskabykite mėtų lapelius (geriau naudoti kuo švelnesnes mėtas, kad nesuteiktų uogienei kartumo). Į trintuvo indą įpilkite maždaug 50 ml ataušusio sirupo nuo cukinijų, sudėkite mėtas, kruopščiai sutrinkite. Baigę šią masę suverskite į puodą su uogiene. Užvirinkite, pavirkite 5 minutes ir supilstykite į sterilius stiklainius. Toliau kaip visada: uždarykite dangteliais, apverskite, ataušinkite.
Reikės: 1 didelės cukinijos, 3 citrinų, 3 cm šviežios imbiero šaknies, 500 g cukraus.
Cukiniją nulupkite, pašalinkite sėklas, minkštimą supjaustykite nedideliais kubeliais.
Citrinas nulupkite, supjaustykite gabaliukais, išimkite sėklas. Nuvalytą imbiero šaknį sutarkuokite.
Sudėkite visus ingredientus į puodą ir virkite ant silpnos ugnies 30–40 minučių iki reikiamos konsistencijos.
Jeigu nelabai mėgstate citrinas, šiai uogienei vietoj jų galite naudoti apelsinus.
Reikės: 500 g jaunų cukinijų, 500 ml ananasų sulčių, 750 ml vandens, 3 šaukštų cukraus, 1 g citrinų rūgšties, vanilino.
Sterilizuokite 700 ml stiklainį. Cukinijas nulupkite, minkštimą supjaustykite vienodais maždaug 1,5 cm storio žiedais. Viduriuką su sėklomis išimkite.
Cukinijų žiedus sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Kai užvirs, pavirkite 5 minutes (ugnis turi būti silpna). Neperkaitinkite, antraip cukinijos sukris ir virs koše.
Nukėlę puodą nuo viryklės, atsargiai nupilkite nuovirą, o cukinijų žiedus iškart dėkite į įkaitintą stiklainį. Nesistenkite kuo daugiau jų prigrūsti – žiedai turėtų laisvai plaukioti sultyse.
Suberkite į stiklainį citrinų rūgštį, vanilino ant peilio galiuko (pastarojo nepadauginkite – gali būti kartu). Paskiausiai įberkite cukraus – jei turite, cukranendrių: jis suteiks kompotui karamelinio prieskonio.
Ananasų sultis supilkite į atskirą puodą, užvirinkite ir užpilkite jomis cukinijas stiklainyje iki pat viršaus. Užsukite dangteliu, apverskite. Jeigu ant stiklainio dugno liko cukraus, atsargiai pajudinkite stiklainį, kol baigs tirpti.
Laikykite kompotą vėsioje vietoje. Ragaukite ne anksčiau kaip po mėnesio, kad cukinijos spėtų įgauti ananasų skonį.
Cukinijos puikiai dera su citrusais (ne tik citrinomis, ne iki galo prinokusiais apelsinais, bet ir greipfrutais), bet kokiomis uogomis, obuoliais, kriaušėmis, slyvomis, melionais, bananais, imbierais ir cinamonu.
Uogienėms geriausia naudoti jaunas cukinijas plona odele – tokių galima net nelupti prieš verdant. Peraugusios kietos cukinijos verdamos uždengtame puode, kad greičiau sukristų.
Niekada neberkite pektino į skystį, kurio temperatūra aukštesnė kaip 45 laipsniai, antraip susidarys gumulų.
Cukinijų uogienes rekomenduojama laikyti tamsioje vėsioje vietoje ir ne ilgiau kaip dvejus metus.