P. Židonio nuotr.

Naujieji be fanfarų ir pompastikos

Naujieji be fanfarų ir pompastikos

Naujametė naktis restoranams ir kavinėms paprastai būdavo pats darbymetis, tačiau šiemet Panevėžyje daugelis tokių įstaigų nusprendė uždaryti duris.

O ir Naujųjų sutikimus organizuojantys restoranai atsisako pompastikos.

Muzikantų laikas praėjo

Tačiau po pandeminių suvaržymų pramogų išsiilgę panevėžiečiai veria pinigines – gurmaniška vakarienė, po kurios lauks šokiai su didžėjumi, porai atsieis nuo pusantro šimto eurų.

Kaip pastebi „Romantic“ viešbutyje įsikūrusio restorano „Deja vu“ savininkė Dalia Remeikaitė, triukšmingi Naujųjų sutikimai restorane su pompastiškais atlikėjų pasirodymais ir upėmis alkoholio – jau praeitis. Žmonės dabar skaičiuoja pinigus.

„Triukšmingų vakarėlių, kuomet buvo daug muzikantų, laikas jau praėjo. Sumokėti už koncertinę programą, kai atlikėjai už pusvalandį pasirodymo paprašo trijų tūkstančių eurų, yra neadekvatu. Todėl nusprendėme surengti labiau kamerinį vakarą su skaniu maistu. Jau kokie ketvirti metai darome tokio formato Naujųjų sutikimą. Tokiu atveju ir kaina labai neišsipučia“, – teigė verslininkė.

Naujametės nakties vakarienė „Deja vu“ restorane vienam asmeniui kainuoja 75 eurus. Tiesa, į šią sumą neįeina gėrimai – juos pagal poreikius reikės pirkti atskirai.

Nors kaina neatrodo maža, užsakymų nestinga – jau prieš kelias dienas restoranas sustabdė rezervacijas.

Staliukus daugiausia rezervavo poros, šeimos ar nedidelės draugų kompanijos.

„Tūsų“ nebeliko

Pasak D. Remeikaitės, kad vakarą būtų galima suorganizuoti kokybiškai, nuspręsta priimti ne daugiau kaip aštuonias dešimtis žmonių.

Restorano svečiai bus vaišinami gurmaniškais valgiais, visą vakarą linksmins didžėjus, o Naujuosius pasitikti bus galima iš terasos stebint fejerverkus.

„Naujuosius sutinkant namuose tokia šventinė nuotaika nesijaus. O čia yra proga ateiti pasipuošus, pasitempus. Progų puoštis išties nebedaug turime“, – pastebi restorano savininkė.

Naujametinio vakaro akcentu, kaip teigė D. Remeikaitė, tampa geras ir skanus maistas.

„Triukšmingų vakarėlių, kuomet buvo daug muzikantų, laikas jau praėjo. Sumokėti už koncertinę programą, kai atlikėjai už pusvalandį pasirodymo paprašo trijų tūkstančių eurų, yra neadekvatu.“

D. Remeikaitė

Tiesa, kaip juokauja verslininkė, čia taip pat svarbus saikas, kad privalgius nebedingtų noras šokti.

„Tikrai jokių didelių „tūsų“ nebus. Kita vertus, tokia labiau kamerinė aplinka įpareigoja atitinkamai elgtis, tad piktnaudžiaujančiųjų alkoholiu nepasitaiko. Pastebime, kad žmonės po visų pandeminių suvaržymų išsiilgę renginių, bet dažnai nori, kad būtų pigiau nei namuose. O tokio stebuklo irgi nebūna“, – sakė D. Remeikaitė.

Šįmet naujametę naktį daugeliui miesto restoranų nebeorganizuojant šventės, vidurnaktį į Laisvės aikštę susirinks tikriausiai dar daugiau panevėžiečių. P. Židonio nuotr.

Brangi naktis

Į naujametį vakarėlį panevėžiečius kviečia ir restoranas „Riverside“. Kaip teigė jo vadovas Aurimas Varna, jau prieš tris savaites rezervuoti visi laisvi staliukai, tačiau likus savaitei iki Naujųjų dalis žmonių nusprendė atšaukti planus dėl ligų ar kitų priežasčių.

„Turėjome iš naujo skelbti rezervaciją ir dabar beliko vos vienas laisvas staliukas“, – ketvirtadienio popietę sakė A. Varna.

Jo teigimu, daugelis Panevėžyje veikiančių restoranų nusprendė visai atsisakyti naujametės nakties dėl jai surengti reikalingų itin didelių išlaidų.

Kadangi tai šventinė diena, padavėjams, apsaugos darbuotojams, virėjams privalu mokėti du kartus didesnį atlyginimą.

Tris kartus didesnio honoraro prašo ir didžėjai.

Tokį šventinį vakarą maisto kokybė ir pateikimas taip pat turi būti išskirtiniai. Sudėjus visas išlaidas, naujametinė naktis žmogui gerokai pabrangsta.

„Daugelis restoranų pasiskaičiavo, kad jiems gal net neverta tokio Naujųjų sutikimo organizuoti, nes išlaidos tiesiog neatsipirks. Pas mus daugiau vietos, galime priimti didesnį skaičių žmonių. Be to, esame dar jaunas restoranas, norisi kurti savas tradicijas, panevėžiečiams parodyti, kad Naujuosius galima švęsti ir kitaip“, – kalbėjo A. Varna.

Šiame restorane naujametis vakaras vienam žmogui kainuos 85 eurus. Į šią sumą įeina dvi taurės putojančio vyno ir penkių patiekalų degustacinė vakarienė. O po jos lauks šokiai – per vieną vakarą gros du didžėjai.

„Matome, kad Naujieji metai kaip šventė žmonėms išties svarbi. Patys nesitikėjome tokio susidomėjimo“, – teigė verslininkas.

Ne tik legendinėje „Žaroje“, bet ir daugelyje Panevėžio kavinių bei restoranų naujametę naktį bus tuščia. P. Židonio nuotr.

Šventės atsisakė

Ilgus metus naujametiniai vakarėliai buvo organizuojami ir legendiniame restorane „Vakarinė žara“. Šiemet tokio atsisakyta.

Kaip teigė restorano savininkė Miglė Januškevičiūtė, pastaruosius dvejus metus buvo bandoma kviesti žmones Naujųjų sutikimui, tačiau pandeminiai suvaržymai ar kitos priežastys lėmė, kad didžiulio susidomėjimo nesulaukta.

„Nusprendėme šiemet Naujųjų metų sutikimo restorane visai neorganizuoti. Porą metų bandėme, bet nesusirinkdavo norinčiųjų. Jeigu būna vos dvidešimt žmonių, net neverta organizuoti renginio. Šiemet per vėlai pradėjome ruoštis ir nepavyko rasti laisvų muzikantų. Apie Naujuosius metus jau reikia pradėti galvoti vasarą, kad galima būtų išsirinkti norimus muzikantus, renginio vedėjus“, – teigė M. Januškevičiūtė.

Nors naujamečio vakarėlio ir nebus, tačiau paskutinė metų diena – pats darbų įkarštis restorano darbuotojams.

Jie vos spėja suktis, nes užsakymų į namus, kaimo turizmo sodybas ar išvažiuojamuosius banketus – daugybė.

Pasak verslininkės, žmonės vien maistui planuoja išleisti labai įvairiai – naujametinių užsakymų kainos siekia nuo 40 iki tūkstančio eurų.

Dažniausiai pageidaujama įvairių karštųjų patiekalų ir vieno kąsnio sumuštinukų.

„Paskutinė metų diena mums pats darbymetis. Per Naujuosius žmonės nori pasimėgauti gardžiu maistu“, – pastebi M. Januškevičiūtė.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų