Naudingosios paprikos

Naudingosios paprikos

Violetinės, juodos, tamsiai rudos, raudonos, geltonos, žalios paprikos žavi ne tik sodriomis spalvomis – jos ir labai naudingos. Apie jų nepaprastas savybės rašė K. Kolumbą į Ameriką lydėjęs gydytojas.

Paprikose gausu vitamino C ir beta karoteno, veiksmingų antioksidantų, užkertančių kelią artritui, diabetui, infarktui, onkologinėms ligoms. Žalios spalvos paprikose vitamino C yra du kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose, o raudonose – net tris kartus. Bet svarbiausia, kad šios daržovės skatina organizme gamintis endorfinus – medžiagas, sukeliančias žmogui laimės pojūtį. Pakanka suvalgyti tik šiek tiek paprikos, ir gera nuotaika neapleis ilgokai.

Paprikos padeda ir norintiesiems puikiai atrodyti, turėti gražius nagus, tankius plaukus ir nepriekaištingą odą – tereikia kuo daugiau valgyti šių daržovių arba rytą išsispausti jų sulčių (geriau iš žalių paprikų – jos sultingiausios). Paprikas turi dažniau prisiminti ir besilaikantieji lieknėjimo dietos – jos visai nekaloringos.

Dėl vitaminų C ir P (rutino) spalvingosios daržovės stiprina kraujagysles ir mažina jų sienelių laidumą, užkerta kelią trombų susidarymui.

Malonų saldoką skonį paprikoms suteikia alkaloidas kapsaicinas. Jis suaktyvina skrandžio ir kasos veiklą, žadina apetitą, suteikia energijos. Todėl gydytojai žmonėms, kuriuos vargina vitaminų trūkumo požymiai, jaučiantiesiems nuovargį, pataria į savo valgiaraštį dažniau įtraukti paprikas.

Renkantis šias daržoves reikia žinoti, kad prinokusių spalva būna ryški ir sodri, odelė kieta ir gana stora, nėra tamsių arba šviesių dėmių. Vaiskotis turi būti žalias ir mėsingas, jei jis apvytęs, vadinasi, paprikos buvo ilgai laikytos vandenyje ir veikiausiai jau praradusios dalį savo naudingųjų medžiagų.

Ruošiant karštus patiekalus geriau rinktis ne visai sunokusias šviesiai žalias arba tamsiai žalias paprikas, o salotoms gaminti tinkamiausios ryškiai geltonos ir raudonos.

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų