Močiutės pyragas

Močiutės pyragas

Kaip rašo „Sekundės“ skaitytojas Darius, žmones susieja meilė ir tradicijos. Viena iš jų – šventėms, o ypač Kūčioms, kartu su visa šeima ruošiami patiekalai ar kepiniai.

Dariaus šeimoje tai dar močiutės jam patikėtas receptas. Kodėl jam? Ogi todėl, kad čia reikia stiprių rankų, norint išminkyti iki to nuostabaus purumo, kuris paskui verčia siekti dar ir dar vieno kąsnio.

Šeimos pagalbos reikės surinkti produktus stiprių rankų savininkui, nors pats sąrašas trumpas:

• mielių: 1/2 pakelio

• miltų: 1,5–2 kilogramų

• cukraus: 2 valgomųjų šaukštų (su kaupu)

• druskos: žiupsnelio

• pieno

• razinų: pilnos saujos

• grietinės: 25 mililitrų

Na, ir sunkiausia dalis – mažiesiems laukti, o kada gi bus galima ragauti, o minkytojui – apie valandą sunkaus darbo. Tačiau patikėkite – rezultatas to vertas.

Pasiraitokime rankoves ir pirmyn.

Dideliame dubenyje ištrinkite mieles su trupučiu cukraus ir palikite, kad suaktyvėtų.

Įpilkite truputį pieno ir išmaišykite mieles.

Supilkite 1 kilogramą miltų, tada maišydami pilkite pieną, kol tešla taps tirštoka. Išmaišę palikite ant stalo 8–10 valandų, kad tešla iškiltų. Nenustebkite, visiškai iškilusi ji kažkiek susitrauks.

Nuplikytas razinas, cukrų, žiupsnelį druskos ir grietinę įdėkite į tešlą ir šiek tiek pamaišykite.

Pilkite miltų (gausiai) ant stalo ar kito, patogaus minkyti paviršiaus, ant jų išverskite tešlą. Atėjo minkymo eilė. Reikės nuolat papildomai įsiberti miltų, kol tešla nebelips prie rankų.

Minkyti tikrai reikia ilgai. Pavargsite, bet turėsite dar minkyti, nes gero, puraus pyrago paslaptis ir yra minkymas, kuris dažniausiai užtrunka iki valandos. Norėdami patikrinti, ar jau gana, tiesiog peiliu perpjaukite minkomą tešlą – viduje turi matytis oro burbuliukai (kaip porėto šokolado).

Į kepimo popieriumi išklotą skardą sudėkite iš tešlos padarytą bandą. Palikite pusvalandį ramiai pastovėti.

Plaktu kiaušinio tryniu aptepkite viršų ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.

Karštis reikalingas kepimo pradžioje, kad gerai iškiltų. Vėliau temperatūrą reikia pamažinti, kad pluta nesukeptų ir būtų plona. Tad iš pradžių orkaitė turi būti įkaitusi iki 220 laipsnių, na o po kokių 15 minučių pamažinkite karštį iki 205 laipsnių. Dar po 10 min sumažinkite iki 195 laipsnių. Iš viso pyragas kepa apie 40–60 minučių. Patikrinti galima senuoju būdu – įsmeigus medinį pagaliuką ar dantų krapštuką, tešla prie jo turi nelipti.

Komentarai

  • cukrų, druską lietuviai beria, o paaiškinkite kaip ĮDĖTI grietinę. Ar ne gėda ,,Sekundės“ rašeivoms?

  • O tai kiek gi pieno?

    • 250ml pieno

  • 250ml pieno ir 2kg miltų? Kažkokia nesąmonė

Rodyti visus komentarus (4)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų