Mandarinų sezonas jau čia: ko dar nežinojote apie šiuos citrusus

Mandarinų sezonas jau čia: ko dar nežinojote apie šiuos citrusus

 

Kiekvienas metų laikas į maisto racioną atneša tik jam būdingus produktus. Jei vasarą mėgaujamės uogomis, ankstyvą rudenį – obuoliais, tai paspaudus šaltukui imame ieškoti mandarinų. Tiesa, šie oranžinės spalvos citrusai, net jei labai primena mandarinus, iš tiesų gali skirtis ne tik pavadinimu, bet ir skoniu.

Skaniausi – paspaudus šaltukui

Nors prekyba mandarinais net ir šaltojo klimato Lietuvoje vyksta kone visus metus, jų derlius pirkėjus labiausiai džiugina įpusėjus rudeniui. Mandarinai geriausią savo skonį atskleidžia iki vėlyvos žiemos.

Iš pirmo žvilgsnio, visus juos vienija oranžinė spalva ir panašus aromatas, tačiau iš tiesų kiekviena rūšis turi tik jai būdingas ypatybes. Ne veltui vieniems pirkėjams skanu rūgščiau, kiti ieško saldumo.

Rūšių skirtumai: nuo žievelės iki formos

Turbūt teko matyti, jog kai kurias palanges puošia ne paprastos gėlės, o mandarinmedžiai. Nors jų dovanojami vaisiai vadinami mandarinais, pats medelis dažniausiai yra japonų kilmės likerinis citrinmedis. Ant jo augantys vaisiai yra likeriniai mandarinai, kitaip dar žinomi kaip satsuma. Teigiama, kad pavadinimą padiktavo Japonijos vietovė, kurioje ir augo šių medžių pirmtakai. Šiandien šios rūšies mandarinai yra itin populiarūs ir noriai valgomi.

Likeriniai mandarinai – tai vidutinio dydžio, plokštesnės formos vaisiai, išsiskiriantys geltonesne spalva. Žievelė plona, neryškiai gofruota. Vaisiaus minkštimas yra oranžinio atspalvio, o valgant jaučiama lengva rūgštelė.

Šiems mandarinams populiarumu nenusileidžia ir paprastieji arba kitaip dar – tikrieji mandarinai. Tai šiek plokšti, tačiau rutuliški, ryškiai oranžinės spalvos vaisiai. Šių vaisių žievelė nėra stora, lengvai lupasi, o skiltelės nesunkiai atsiskiria viena nuo kitos. Minkštimas saldus, su neryškiai jaučiamu rūgštumo poskoniu. Paprastieji mandarinai gali turėti smulkių sėklyčių.

Kalėdinių citrusų titulą pelnę klementinai

Vis dėlto daugiausiai liaupsių metai iš metų sulaukia egzotiško pavadinimo mandarinai – klementinai. Ši mandarinų rūšis gali būti vadinama tiesiog kalėdine, nes būtent klementinai dažniausiai puikuojasi šventiniuose pirkinių krepšeliuose ir yra dažniausiai valgomi šiuo periodu.

Klementinai iš kitų mandarinų išskiria ryškesniu skoniu, apvalesne forma ir turi mažiau citrinos rūgšties nei apelsinai. Jų žievelė yra sodriai oranžinės spalvos, paviršius – glotnus ir blizgus. Beje, šie vaisiai lupasi itin lengvai ir turi vieną išskirtinį bruožą – juose beveik niekada nėra sėklyčių. Jų minkštimas – saldžiai pamaloninantis gomurį, o vienas vaisius gali turėti nuo 7 iki 14 gardžių riekelių.

Sakoma, jog klementinai geriausiai skonio paletę atskleidžia savo sezono metu – vėlyvą rudenį.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų