Maistas akims

Maistas akims

 

Kone ketvirtadalis visų maisto medžiagų, kurios patenka į mūsų kūną, yra skiriamos regos sistemos palaikymui, įskaitant nervus, kraujagysles ir smegenis. Taigi tinkama mityba padeda išlaikyti gerą regėjimą ir užkirsti kelią pavojingoms akių ligoms.

Tad į kuriuos maisto produktus labiausiai verta atkreipti dėmesį? Visi žinome apie morkas ir mėlynes, tačiau vien tik jomis apsiriboti nereikėtų.

Riebi žuvis

Tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurių organizmas pasisavina daugiau omega-3 riebalų rūgščių, yra mažiau linkę į akių raumenų silpnėjimą, glaukomą ir kitus akių sveikatos sutrikimus. Taip pat šios rūgštys gelbsti nuo sausų akių sindromo.

Šaltame vandenyje gyvenančios žuvys, tokios kaip sardinės, menkės, skumbrės, tunai, – tai puikūs omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai. Beje, iš omega-3 riebalų rūgščių mūsų regai naudingiausios vadinamosios DHA rūgštys, darančios įtaką tinklainės fotoreceptorių veiklai. Dideli kiekiai šių rūgščių aptinkami riebioje žuvyje, ikruose.

Špinatai, kopūstai ir kitos lapinės daržovės

Į savo mitybos racioną pravartu įtraukti daugiau kopūstų ir žalių lapinių daržovių, nes jose gausu liuteino ir zeaksantino. Liuteinas augaluose sugeria šviesos spindulius bei apsaugo juos nuo per didelio saulės poveikio. Akies geltonojoje dėmėje taip pat yra liuteino, veikiančio panašiai – jis neleidžia į akies tinklainę patekti kenksmingiems saulės spinduliams. Be to, apsaugo akis nuo ultravioletinės ir šiuo metu aktualios ekranų mėlynosios šviesos.

Šeši miligramai liuteino ir zeaksantino per dieną gali pastebimai sumažinti riziką susirgti geltonosios dėmės degeneracija. Tiek šių medžiagų galite gauti suvalgę pusę stiklinės špinatų. Liuteino ir zeaksantino taip pat yra kukurūzuose, šparaguose, žaliuosiuose žirneliuose, šparaginėse pupelėse bei kiaušiniuose.

Česnakas

Mažai kas žino, kad česnakas taip pat yra naudingas ne tik imunitetui, bet ir regėjimui – jis gali apsaugoti nuo makulos degeneracijos. Be to, česnakas mažina kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje. Šie sutrikimai tiesiogiai susiję su akių bei regėjimo problemomis.

Česnakuose, taip pat svogūnuose ir kapariuose, gausu sieros, kuri reikalinga glutationo, svarbaus akies lęšio antioksidanto, gamybai.

Morkos, moliūgai ir saldžiosios bulvės

Geltonos ir oranžinės daržovės, tokios kaip morkos, moliūgai ar saldžiosios bulvės, yra svarbios dėl jose esančių vitamino A ir beta karoteno. Vitaminas A gyvybiškai svarbus geram regėjimui, o jo trūkumas yra viena dažniausiai pasitaikančių apakimo priežasčių. Jeigu organizme trūksta šio vitamino, gali išsivystyti vištakumas. Taip pat apie šio vitamino trūkumą perspėja ir akių sausumas.

Grynas vitaminas A yra randamas tik gyvulinės kilmės maiste. Jo daugiausiai yra kepenėlėse, kiaušinių tryniuose bei pieno produktuose. Tačiau didelius kiekius provitamino A galima rasti ir daržovėse bei vaisiuose. Visi nuo vaikystės girdime, kad turime valgyti daug morkų, tačiau šių naudingų medžiagų gausu ir kitose oranžinėse daržovėse, ypač saldžiosiose bulvėse.

Paprikos

Į maisto akims sąrašą vertėtų įtraukti ir paprikas, turinčias daug vitamino C. Tyrimai rodo, kad žmonių, sergančių akių ligomis, ypač katarakta, organizme paprastai yra mažas antioksidantų kiekis. Tačiau jį nesunkiai galima padidinti vartojant vitamino C gausius maisto produktus ar papildus.

Ar žinote, kad suvalgę vieną papriką per dieną gausite reikiamą vitamino C paros normą? Be to, vertėtų pabrėžti, kad paprikas termiškai apdorojant, naudingosios jų savybės ir beveik visi vitaminai niekur nedingsta.

Natūralūs aliejai ir riešutai

Nors natūralių aliejų ar riešutų dažnai privengiama dėl jų kaloringumo, šie produktai būtini gerai regai dėl juose esančio vitamino E. Vitamino E trūkumas gali lemti tinklainės degeneraciją ir aklumą.

Migdolai, saulėgrąžų, sezamų sėklos ir linų sėmenų aliejus – tai vieni geriausių vitamino E šaltinių. Taip pat geras pasirinkimas yra lazdynų riešutai, kviečių gemalai ar žemės riešutų sviestas. Kiekvieną dieną su maistu reikėtų suvartoti apie 7 mg vitamino E.

Mėsa ir jūros gėrybės

Cinkas – taip pat svarbus regai elementas, nes jis padeda formuotis regėjimo pigmentui tinklainėje. Dėl šios priežasties cinko trūkumas gali sukelti ne tik rimtas regėjimo problemas, bet ir aklumą. Pirmą vietą cinko gausių produktų sąraše užima austrės, taip pat sardinės bei krevetės. Pavyzdžiui, šešios austrės suteiks jums dviejų parų cinko dozę. Tačiau reikalingą kiekį taip pat galite suvartoti valgydami jautieną, veršieną, žvėrieną, ankštines daržoves bei fermentuotus pieno produktus.

Tuo pat metu vertėtų atsisakyti žalingų įpročių ir gerti pakankamai skysčių – tai labai svarbūs gero regėjimo ir bendros fizinės sveikatos elementai.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų