Kondicionieriaus skleidžiama gaiva karštomis dienomis tampa tikra palaima, tačiau vaistininkai sako, kad būtent tokiu oru sulaukia daugiausia klientų, kurie skundžiasi simptomais, sukeltais neatsakingo kondicionieriaus naudojimo. Dėl per didelio temperatūrų patalpoje ir lauke skirtumo dažniausiai juntamas gerklės skausmas ar nosies užgulimas.
Nuolat būnant kondicionuojamoje patalpoje gali ilgainiui pradėti sausėti akys ir oda. Jautresniems žmonėms gali paūmėti kvėpavimo takų ligos, imti skaudėti galvą, sąnarius, atsirasti svaigulys, paūmėti alergijos.
Kondicionieriai gali tapti alergijų ir infekcijų priežastimi, taip nutinka, kai tinkamai neprižiūrimi jų filtrai. Juose kaupiasi ne tik gausybė dulkių, bet ir bakterijos, grybeliai, todėl kondicionierius būtina tinkamai prižiūrėti.
Geriausia, jeigu kondicionierius nepūstų į žmogų, ypač automobilyje, srovė turėtų būti nestipri ir besikeičianti. Reikėtų stengtis palaikyti ne didesnį nei 7 laipsnių skirtumą, automobilyje rekomenduojama skirtumą palikti dar mažesnį.
Patalpas intensyviau rekomenduojama vėdinti per naktį ar per pertraukas, kai jose nebūna žmonių.
Nuo vasariškos kaitros gali gelbėti ne tik kondicionieriaus skleidžiama vėsa, bet ir kasdieniai įpročiai, neleidžiantys perkaisti. Svarbu nepamiršti gerti pakankamai vandens, karštomis dienomis geriausia rinktis praturtintą mikroelementais, naudinga gerti ir terminį vandenį, kuris puikiai atgaivina. Vaisvandeniai, arbata, kava ir kiti saldinti gėrimai nėra tinkami užtikrinti skysčių balansui.
Tiesa, apskaičiuoti pagal vieną formulę, kiek vandens kiekvienas turėtume išgerti, būtų netikslu, todėl, kad kas valandą turėtume pasistengti atsigerti tiek, kiek mums norisi, taip stabiliai papildysime organizmą skysčiais.
Taip pat kaitrą lengviau išgyventi padeda lengva, orui laidi apranga, specialistai rekomenduoja vengti sintetinių audinių. Einant į lauką svarbu nepamiršti nuo saulės saugančio galvos apdangalo.
Vasarą skirkite dėmesio ir savo maisto racionui. Puikus užkandis gali būti arbūzas. Kad jaustumėmės gerai, pasistenkime valgyti sotesnius pusryčius, o per alinantį karštį pietums rinktis lengvesnį maistą, daugiau vaisių ir daržovių. Labai svarbu nepersivalgyti. Vengti sunkiai virškinamo riebaus maisto.
Specialistai ragina neignoruoti troškulio, nes jis yra pirmasis dehidratacijos simptomas, ir jį pajutus rekomenduojama atsigaivinti būtent vandeniu, geriausia – nelabai šaltu. Karščio smūgį išduoda smarkiai pakilusi kūno temperatūra, galvos skausmas arba svaigimas, pykinimas, sutrikusi orientacija, nerimas, vangumas, netvirta eisena, padažnėjęs pulsas ir labai stiprus troškulys.