Kokosų vanduo ir pienas – ne tas pats

Kokosų vanduo ir pienas – ne tas pats

Kokosų vanduo yra skaidrus skystis jaunų kokosų viduje. Jis atsiranda apie trečią mėnesį nuo vaisiaus užsimezgimo. Didžiausią kiekį pasiekia aštuntą mėnesį, o vėliau mažėja virsdamas vaisiaus endospermu. Šviežias kokosų vanduo yra populiarus gėrimas Pietų ir Pietryčių Azijoje, Ramiojo vandenyno salose, Karibuose, jį galima rasti daugelyje pasaulio šalių, parduodamą skardinėmis, buteliais.

Kokosų vanduo turi apie 0,7 proc. baltymų, 0,2 proc. riebalų, 3,7 proc. angliavandenių. Kokosų vanduo yra geras magnio, kalio, mangano šaltinis.

Grynas kokosų vanduo puikiai papildo organizmą, gerina visos nervų sistemos veiklą. Dėl mažo kalorijų ir cukrų kiekio atsiskleidžia kokosų vandens gydomasis poveikis – šis vanduo stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą, tuo pat metu mažindamas insuliną ir pašalindamas laisvuosius radikalus. Natūralaus kokoso riešute esančio skysčio 100 ml yra apie 19 kalorijų, kurias sudaro natūralus cukrus bei šiek tiek baltymų, ir jame nėra jokių riebalų.

Beje, turėtumėte žinoti, jog nors kokosų vandenį mes dažnai mėgstame pavadinti kokosų pienu, tai yra visiškai skirtingi dalykai.

Kokoso viduje kliuksintis skystis – tai kokosų vanduo. Ir tai ne tas pats, kas kokosų pienas. Pastarasis yra tirštas ir baltos spalvos, gaminamas iš sunokusių kokosų minkštimo, atskiedžiant paprastu geriamuoju vandeniu iki norimo tirštumo. Jame taip pat yra daug naudingų baltymų bei kitų medžiagų.

Komentarai

  • Pijokai tai alu ir pilstuka laka.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų