Kaip žoliauti žiemą?

Kaip žoliauti žiemą?

Peršalote, trūksta vitaminų? O gal žiemą tiesiog pasiilgote tikro lietuviškos gamtos skonio, tačiau nesate pasiruošę nei čiobrelių, nei liepžiedžių, nei bent kelių mėtos lapelių?

„Reikia įsiklausyti į sezonus ir naudoti tai, ką mums duoda gamta“, – sako žolininkė Rasa Subačienė. Patyrusi gamtos dovanų stebėtoja pataria nelaukti, kol per keletą metų iš džiovinto čiobrelio išsikvėps paskutinė gyvybė.

Geriau gerbti augalus ir suvartoti juos kuo greičiau, kol jie dar kupini naudingų medžiagų ir energijos, arba naudoti augalus, kurie jos kupini dabar! Vieni iš tokių augalų – spygliuočiai.

Žiemą jų spygliai kaip niekada gaivūs ir pilni reikiamų elementų. „Nueikite į mišką, pasikirpkite pušies spyglių, užplikykite ir gerkite“, – paprastas gamtos paslaptis atskleidžia žolininkė Rasa. Kitas augalas, dabar ypač tinkamas rinkti – kovose su peršalimu pagarsėjusios avietės, tiksliau – jų stiebai.

Kuo ilgiau laikome augalą, tuo mažiau naudingųjų savybių jame išlieka. „Geriausia tai, ką surinkote vasarą, suvartoti per žiemą. Kitą vasarą juk vėl galėsite prisirinkti“, – pataria gamtos mylėtoja. Ji pabrėžia, kad yra ir kitų žolelių ruošimo klaidų: laikome jas ant tiesioginių saulės spindulių, nepavartome, taip leisdami arba perdžiūti, arba papelyti.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų