Kaip sunokinti, bet nesugadinti?

Kaip sunokinti, bet nesugadinti?

Norint daržoves ar vaisius kuo ilgiau išlaikyti šviežius, svarbu tinkamai sugrupuoti maisto produktus, kurie turi tam tikrų išskirtinių savybių. Dalis produktų, pavyzdžiui, bananai, pomidorai ar obuoliai, išskiria etileno dujas.

Tai yra dujos, kurios skatina vaisių ir daržovių nokimą. Taigi, jeigu šalia obuolių padėsite kitas sunokusias daržoves, jos gali greičiau pernokti ir sugesti. Kita vertus, šį būdą galima panaudoti ir norint greičiau sunokinti, pavyzdžiui, žalius avokadus – padėkite juos su obuoliais ar bananais ir avokadai greičiau taps tinkami vartoti. Iš tolimųjų kraštų atvežami vaisiai būna skinami dar nesunokę – jų nokimas dažniausiai baigiasi pirkėjų namuose, tad jeigu įsigijote dar žalsvų bananų, kietų persikų ar nektarinų ir norite, kad jie greičiau prinoktų, sudėkite juos į popierinį maišelį ir laikykite kambario temperatūroje.

Ar kaulavaisis sunokęs, suprasite jį nestipriai paspaudę – jeigu vaisius kietas, dar reiktų panokinti, jeigu duobutė lieka, vaisius jau genda, o jeigu duobutė netrukus grįžta į pradinę padėtį – pats laikas vaisių vartoti. Sunokę obuoliai ir kriaušės dar būna standūs, tačiau ir nelabai kieti. Ananasas jau sunokęs, kai jį galima šiek tiek suspausti, bananas – kai jo žievėje nebesimato žalumos, o arbūzas – kai šviesios spalvos „blynas“ ant jo vieno šono yra geltonas.

Daržovės namie jau nebenoksta, tad atsidūrusios šalia vaisių tiesiog ims gesti. Tai negalioja pomidorams – juos nokinti taip pat galima popieriniame maišelyje su obuoliu. Jeigu šaldytuve turite du atskirus stalčius, viename laikykite daržoves, kitame – jau sunokusius vaisius. Jeigu norite, kad vaisiai kuo ilgiau išliktų švieži, net ir šaldytuve juos išrūšiuokite.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų