„Gurmena“ – itališka salelė Žemuosiuose Šančiuose

„Gurmena“ – itališka salelė Žemuosiuose Šančiuose

Jei kas nors Linai Vyšniauskienei prieš gerą dešimtmetį būtų pasakęs, kad ji įkurs skonių butiką ir jam vadovaus, moteris šią frazę būtų palydėjusi skambiu ir užkrečiamu juoku. Nors pasukti nauja kryptimi Liną pastūmėjo atsitiktinumas, gurmaniškų produktų krautuvėlėje Žemuosiuose Šančiuose ji jaučiasi laiminga ir atradusi save.

Vilma KASPERAVIČIENĖ SK žurnalistė

Krizė išėjo į naudą

Prieš gerą dešimtmetį L.Vyšniauskienė dirbo banke. Tačiau, užėjus ekonomikos sunkmečiui, būstui paskolų beveik niekas neėmė, tad Linai teko dairytis darbo kitur. Moteris įkūrė mokymo įstaigą „Nauja kvalifikacija“.

„Septynerius metus šiltai sėdėjau, tačiau norėjosi ko nors, kas būtų kūrybiška ir miela širdžiai“, – prisipažino pašnekovė. Beieškodama patalpų viešajai įstaigai, aptiko nedidukę jaukią erdvę restauruotose kareivinėse A.Juozapavičiaus pr. 27.

„Kai pamačiau tą patalpą, toptelėjo mintis, kad būtų nuodėmė steigti biurą. Iš karto nusprendžiau: čia bus maža jauki krautuvėlė. Ir žodis tapo kūnu“, – šypsojosi veikli moteris. Už sienos įkurta mokymo įstaiga „Nauja kvalifikacija“, o šalia antrus metus veikia skonių butikas „Gurmena“.

„Nesame nei miesto centre, nei senamiestyje, nei prekybos centre. Reikėjo sugalvoti, kaip išsiskirti, kad pirkėjai pas mus atvažiuotų ir rastų tai, ko nesiūlo kiti“, – Linos nebaugino mintis, kad užpildytoje gurmaniškų produktų rinkoje bus nelengva atrasti savo vietą po saule.

Mažajai Vyšniauskų dukteriai tuomet tebuvo 2 m., ji dar nelankė darželio. Lina susikrovė lagaminą, pasiėmė vaikišką vežimėlį ir su mažyle išskrido į Italiją. Jokių kitų ryšių moteris neturėjo, tik šioje šalyje gyvenančią klasės draugę.

Buvusi bendraklasė nuvežė pas ūkininkus, gaminančius sūrius, vyndarius. Pastarieji Veronoje turi vyno muziejų ir savo gaminio Italijoje neparduoda. Vynininkai pasitikėjo lietuvaite ir sutiko bendradarbiauti, o dabar „Gurmena“ jau yra „Vina Canestrali“ atstovė Baltijos šalyse. Be to, vynininkai supažindino su aliejaus gamintojais. „Taip po truputį ir atsirinkau produktus. Atidarydama skonių butiką turėjau 50, o dabar jau galiu pasiūlyti daugiau kaip 300 skirtingų produktų“, – pradžią prisiminė pašnekovė.

Iki tol nieko bendra su naująja veikla neturėjusi ir virtuvėje sukiotis nemėgstanti verslininkė, kaip pati sako, iš sportinio intereso šalia teisės magistro prieš metus Maisto pramonės mokykloje baigė konditeriją.AA_2017-02-02_005[1]

Asortimentas išduoda šeimininkės pomėgius

Per palyginti trumpą laikotarpį „Gurmena“ tapo itin jaukia itališka salele Žemuosiuose Šančiuose. Nors butikėlyje dominuoja itališkos prekės, esama ir angliškų, belgiškų, lietuviškų gaminių. Kiekvieną šeštadienį prekiaujama šilta Panevėžyje kepta „Jūratės duona“, pirkėjams siūlomi ūkininko Ignoto Adomavičiaus ravioliai, Liucinos Rimgailės „Liu patty“ desertai, iš kurių populiariausi – keksiukai.

„Aš pati labai mėgstu saldumynus, kaneles galiu iškepti užsimerkusi, „Napoleoną“ – taip pat. Todėl ir skonių butikėlyje saldžių gaminių šiek tiek daugiau nei sūrių. Pati viską išragauju, taigi žinau, kad putėsinių pyragėlių žmonės jau atsivalgė ir nori kepto torto. Biskvito ir plaktos grietinėlės tortai be konservantų dabar itin paklausūs. Paprastumo ir natūralumo – štai ko pirkėjai yra pasiilgę“, – įžvalgomis dalijosi butikėlio savininkė.

„Gurmena“ jau turi nuolatinių pirkėjų ratą, savininkė ir jos pagalbininkė žino, kas artimiausiu metu užsuks: kam baigiasi kava ar kitas produktas. Tarp nuolatinių pirkėjų beveik nėra vietos gyventojų, apsipirkti atvažiuoja tie, kuriems krautuvėlė visiškai ne pakeliui. Tačiau netoliese istorinius Kauno tvirtovės pastatus antram gyvenimui prikeliantys turto plėtotojai ramina Liną: „Tik turėk kantrybės išlaukti, kada nors Žemieji Šančiai bus Kauno Užupis.“

Tų laikų belaukdama, verslininkė perka produktus nedideliu kiekiu. „Dėl to pabrangsta logistika, tačiau patiriame mažesnių nuostolių, jei nepavyksta produktų parduoti, kol tęsiasi jų galiojimo laikas“, – pasakojo moteris.

Ji gana greitai išsiaiškino, kiek ir kokių prekių reikia. Nebūna taip, kad jų pritrūktų, kad tektų atsiprašinėti nuolatinių klientų ar sukti galvą dėl pernelyg užsigulėjusių lentynose. „Gurmena“ nevilioja pirkėjų akcijomis. „Mane akcijos atstumia, jos vyksta nuolat. Tačiau mūsų pirkėjai produktų maišelyje dažnai randa dovanėlių, pavyzdžiui, užtepėlės stiklainiuką ar sausainių. Taip mane pamokė italai ir man šis principas priimtinas“, – sakė L.Vyšniauskienė.

Kad būtų skanu… akims

Dairantis savita aura, būdinga cariniams pastatams, ir šiuolaikišku jaukumu alsuojančioje krautuvėlėje topteli mintis, kad ji traukia ne tik gurmanus, bet ir estetus.

Savininkė šypsodamasi patvirtina, kad „Gurmenoje“ pakuotei skiriama ypač daug dėmesio, negailima rankų ir širdies šilumos „Galiu parduotuvėje pirkti pieštuką, tačiau man turi įdėti jį į šilko maišelį, perrišti kaspinėliu. Esu estetė ir man tai teikia malonumą. Tas pats principas galioja ir maistui. Manau, degustaciją mes pradedame akimis. Todėl net sūriai pas mus gražiai supakuoti, o kaspinėlio spalva priderinta prie ingredientų. Jei, tarkime, sūris yra su pistacijomis, jis bus perrištas žalios spalvos kaspinėliu, jei su aitriosiomis paprikomis – raudonu“, – šypsojosi pašnekovė.

Pelną neša Kalėdų dovanos

Pusantrų metų veiklos užteko, kad L.Vyšniauskienė įsitikintų, jog butiko variklis – prekyba šv. Kalėdų dovanomis. Šiuo laikotarpiu gaunama didžioji dalis metinių pajamų. „Daug dovanų lietuviai perka prekybos centruose, mūsų dienomis saulėje džiovintais pomidorais ar alyvuogėmis nieko nenustebinsi, pasirinkimas didžiulis. Aš šių ir kitų produktų atsivežu iš smulkiųjų ūkininkų, todėl prekių kokybė geresnė. Nuo kitų prekiautojų, siūlančių panašų asortimentą, mes skiriamės itin kruopščiomis, apmąstytomis ir meniškomis dovanų pakuotėmis“, – išskirtinumą įvardijo pašnekovė.AA_2017-02-02_009[1]

Dovanoms butikėlio savininkė pasirinko šešiakampes dėžutes, priderintas prie bendrovės logotipo ir krautuvėlės interjero, tiksliau – prie šešiakampių grindų plytelių. „Ir į dėžutes aš negaliu prikrauti vien stiklainiukų, dovanojami daiktai turi derėti tarpusavyje, – Lina nė nebandė slėpti esanti perfekcionistė. – Prieššventiniu laikotarpiu juokavome, kad mums viso labo užtektų… 3 produktų, o visi kiti tik papildo asortimentą.“

Iš angliškos linijos „Gurmenoje“ populiariausi yra citrinų kremas ir karamelizuotų svogūnų čatnis, tinkamas ir prie silkės, ir prie mėsos, ir prie mėsainių. Tai, savininkės žodžiais, topiniai produktai, be kurių neįsivaizduojama prekyba. Trečiojo banginio vaidmenį, žinoma, atlieka pyragai.

Didžiausiu pasitikėjimu ir įvertinimu L.Vyšniauskienė laiko „Apple“ produkcijos platintojų Lietuvoje ir Baltijos šalyse užsakymą – įmonė pageidavo kalėdinių dovanėlių. Ji pripažįsta, kad prieššventinis laikotarpis dėl klientų – tiek pavienių, tiek organizacijų – gausos buvo itin karštas. Didžiausias užsakymas – 260 dovanų vienai bendrovei.

Šiandien Lina, pamiršusi kalėdinę karštinę, džiaugiasi, kad ne vienas žmogus, įmonėje gavęs „Gurmenos“ paruoštą dovaną, ne tik gražiai atsiliepia, bet ir papildė pirkėjų ratą. „Jau gyvename šių metų Kalėdomis, žinome, kaip patobulinti dėžutes, ką nauja pasiūlyti klientams“, – šypsojosi verslininkė.

Savita verslo filosofija

Praėjusią vasarą L.Vyšniauskienė į Lietuvą atvežė analogo neturintį produktą – šampano ir prosecco ledus. „Kavos ir vyno siūlo visi, tik mūsiškiai – kitos rūšies, o štai šampano ir prosecco ledų mūsų šalyje iš viso nebuvo. Pusmetį teko įkalbinėti anglus, kol jie sutiko atvežti šią prabangos prekę į, jų požiūriu, mažą Lietuvą, kurioje vasara tokia trumpa. Pernai išsikėliau šį tikslą ir prie jo padėjau pliusiuką. Dabar sau sakau: nupirkti ir parduoti gebame visi, o aš noriu sukurti, nesvarbu, ar tai bus produktas, ar paslauga. Idėja yra ir ją mintyse jau gvildenu“, – planais dalijosi verslininkė.

Ji neslėpė, kad „Gurmena“ netrukus vėl nustebins pirkėjus naujovėmis. „Sprendžiame, kaip jas pateikti. Kol kas derinami teisiniai dalykai, nes Lietuva kitaip traktuoja tą produktą nei visa Europos Sąjunga“, – paslapties iki galo neatskleidė pašnekovė.

Versli moteris sulaukė kvietimo atidaryti „Gurmenos“ skyrių viename sostinės prekybos centrų. „Tačiau nusprendėme ne tiražuoti verslą, o jį gilinti.“ Čia neužtenka pasamdyti paprastos pardavėjos prie kasos kaip prekybos centre. Daugumai pirkėjų patinka, kai parduotuvėlėje sukuosi pati“, – įsitikinusi Lina.

L.Vyšniauskienė neatmeta galimybės ateityje vis dėlto plėstis. Paklausta, ar tai nebus vien saldumynų butikas, patvirtino užkrečiamu juoku ir galvos linktelėjimu. Tačiau suktis dviejose vietose vienu metu juk neįmanoma. „Kartais juokais sakau, kad būtų puiku, jei butikėlyje dirbtų tikras italas“, – simpatijų šiai šaliai ir jos gaminiams neslėpė moteris.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotraukos

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų