P. Židonio nuotraukos

Duonos šventėje atgaivintos senosios tradicijos

Duonos šventėje atgaivintos senosios tradicijos

Duonos kepimo senosios tradicijos jau daugiau nei du dešimtmečius į Panevėžio rajoną sutraukia minias žmonių iš visos Lietuvos.

Naminės duonos ir pyragų kepėjai bei ragautojai šeštadienį vėl susirinko į Panevėžio rajono Radviliškių kaimą.

Ūkininkų, garsių kepėjų Audronės ir Albino Kisielių sodyboje vėl šurmuliavo tradicinė duonos kepėjų šventė „Visur duona su pluta“.

Išpuoselėtoje Kisielių sodyboje pagarba duonai, jos kepėjams ir seniesiems lietuviškiems papročiams neatsitiktinai atiduodama antroje liepos pusėje.

Senovės lietuviai tokiu laiku švęsdavo prapjovas – rugiapjūtės pradžią. Prapjovose būdavo atliekamos specialios apeigos, tikint, kad tuomet derlius bus gausus ir sėkmingai nuimtas.

Ir šventėje, laikantis senovės ritualinių apeigų, pagerbiami duonos kepėjai, dalyviai supažindinami su duonos kepimo tradicijomis, čia kiekvienas gali pasimokyti kepimo paslapčių ir netgi, savo rankomis suformavęs kepalėlį, išsikepti savos duonos.

Iniciatyva surengti duonos šventę užgimė prieš 22-ejus metų Miežiškių apylinkėse.

Panevėžio krašte žinoma šeimininkė, senųjų kaimo tradicijų puoselėtoja Stasė Eigirdienė šovė mintis suvienyti tuo metu dar gausias krašto duonos kepėjų pajėgas, visiems parodyti patį kepimo procesą, kuo išsamiau supažindinti su duonos tradicijomis.

Ji atkreipė dėmesį, kiek daug puikių duonos kepėjų gyvena šiame krašte. Kerblonių, Patrakių, Pavašuokių, Nibragalio, Limeikių ir kituose kaimuose išlikusių daug sodybų su duonkepėmis. Ir tos krosnys tikrai nestovėjo atšalusios – jose nuolat kepta duona, pyragai, ragaišiai.

Prieš 12 metų ši šventė persikėlė į Radviliškių kaimą, į A. ir A. Kisielių sodybą, kurios kepykloje kepama duona ir kitokie gardėsiai.

Jų natūraliu raugu kildinama ąžuoliniame duonkubilyje, rankomis minkoma naminė duona įvertinta tautinio paveldo sertifikatu.

]Audronės ir Albino Kisielių kepama garsioji „Petronėlės“ duona – pagal nibragalietės P. Kurulienės-Kuncytės jiems perduotą receptą. Šiai duonai kepti naudojamas raugas – tas pats iš Nibragalio kaimo, dar Petronėlės mamos užraugtas.

„Senolė mums dovanojo savojo duonos raugo, pati Radviliškiuose iškepė pirmąjį kepalą. Pamokiusi duonos kepimo paslapčių, palaimino ir tarė: „O dabar darykit, vaikeliai, kaip išmanote“, – „Sekundei“ yra pasakojusi A. Kisielienė.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų