„Sekundės“nuotr.

Darbdaviai kalėdinėmis žąsimis nebedžiugins

Darbdaviai kalėdinėmis žąsimis nebedžiugins

Vienintelis Panevėžio rajone šimtų žąsų pulką auginantis ūkininkas teigia, jog besibaigiantys 2022-ieji – pirmi metai šių paukščių auginimo istorijoje, kai juos tenka pardavinėti vienetais.

Pagrindiniais pirkėjais buvę verslo atstovai, pirkdavę po kelias dešimtis ar net šimtus žąsų ir jomis Kalėdoms apdovanodavę pavaldinius, šįmet įjungė taupymo programą ir tokių sočių dovanų nebeplanuoja.
Šalia Raguvos esančiame Kritižio kaime Algirdo Bielinio ūkyje per vasarą augintų ir rugsėjo vidury papjautų bei nupeštų daugiau nei pora šimtų žąsų vis dar laukia pirkėjų. Ūkininkas sako kol kas sulaukęs tik skambučių besidominčiųjų paukštienos kilogramo kaina.
Ūkininkas apgailestaudamas pripažino nebesulaukiantis verslo įmonių, perkančių šaldytas žąsis darbuotojams dovanų.
„Kalbėjausi ne su vienu verslo atstovu. Išgirdau, kad taip neįmanomai pašokus energijos kainoms, įmonės apie žąsis nebegalvoja, svarsto, kaip apskritai išgyventi, kaip dirbti be prastovų“, – pasakojo A. Bielinis.
Ūkininko nuomone, dvejų metų pandemija, daugelį uždariusi namuose, verslo nebuvo taip nustekenusi, kaip dabartinės energijos kainos. Ir pernai, ir užpernai prieš Kalėdas žąsų prekyba A. Bieliniui ėjosi kaip iš pypkės, Kritižio žąsiena keliavo po Lietuvą, ją Kalėdų dovanoms pirko įvairios šalies įmonės.
Dabar, kai pirkti žąsų neatvažiuojama į Kritižį, užsisakiusiems keletą ar net vieną ūkininkas sutinka atvežti į Panevėžį.

Žąsiena brango

Lyginant su praėjusiais metais, šįmet žąsienos kilogramo kaina pakilo dviem eurais. Pernai A. Bielinis už kilogramą šios paukštienos prašė po 7–8 eurus, šįmet – 9–10 eurų. Pusketvirto mėnesio augintos žąsys sveria nuo keturių iki šešių kilogramų.
„Buvo galima jas auginti ir ilgiau. Bet kiek jos tuomet sulestų, kiek priežiūros reiktų“, – atsiduso A. Bielinis.
Ūkininkas neslepia: jam pačiam užauginti žąsis šiemet kainavo nedaug brangiau nei pernai. Trečdaliu pabrango vien pašarai, o šiaip jo žąsys ganosi pievoje, tereikia įpilti vandens. Ir, žinoma, įdėti darbo prižiūrint paukščius.
A. Bielinis žąsis teigia penintis grūdais bei žirniais, mat viename seminare iš prancūzų išgirdęs, kad žirniai – ne tik žąsų mėgstamiausias, bet ir joms pats sveikiausias produktas. Dabar, turėdamas daugiau nei dešimtiems metų žąsų lesinimo žirniais praktiką, teigia, jog nuo šio lesalo daug skanesnė tampa ir pati žąsiena.

Kalėdų paukštis

Pasak ūkininko, žąsys perkamos vien Kalėdoms, kitu metu jis parduodantis vos vieną kitą paukštį.
„Kiek kilogramų sveria žąsis, tiek laiko reikia ją kepti. Dabar jau turbūt reta šeimininkė turėtų tiek laiko prižiūrėti orkaitę ir kepti žąsį, sakykim, kokiam šeimos sekmadieniniam suėjimui. Tad žąsis kepama per Kalėdas, kai virtuvėje gausu ir įvairių kitų darbų“, – svarsto A. Bielinis.
Anot jo, perkamiausios keturių–šešių kilogramų žąsys. Ūkininkas sako, jog galėtų užauginti ir iki devynių ar net daugiau kilogramų, bet tada šeimininkėms bus rūpesčių, kur rasti tokio dydžio orkaitę.
Paties A. Bielinio šeima žąsiena mėgaujasi irgi tik per Kalėdas.
„Žinau, kad žąsis žmonės kepa prikimšę į jas antaninių obuolių, kopūstų, morkų, grikių. O man pati skaniausia būna prikimšta džiovintų slyvų bei veršienos faršo. Nežinau skanesnio patiekalo“, – šypsosi ūkininkas.

Gagenančios draugės

Netoli Naujamiesčio, Mickiemės kaime, Gražinos Vildzevičienės sodyboje gagendavo 33 žąsys, dabar jų likę mažiau.
„Žąsų nepardavinėju, Kalėdoms irgi nekepsiu. Žąsys – mano draugės, nuolat sekiojančios, kad ir kur eičiau, lesančios iš mano rankų“, – pasakojo Gražina.
Šeimininkė teigė vertinanti tokį augintinių prieraišumą.
„Auginu įvairių naminių gyvulių, tačiau pastebėjau, kad žąsys labiausiai draugauja su ožkomis. Šioms daro masažą – gnaibo raguotes snapais“, – juokiasi G. Vildzevičienė.

Gražina Vildzevičienė . I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Gražina Vildzevičienė . I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Kalakutų pulkas sumažėjo

Toje pat Mickiemėje gyvenantis ir kalakutus auginantis Rolandas Kiškis teigė norįs paprieštarauti tvirtinantiems, kad žąsis yra Kalėdų paukštis.
Anot jo, žąsys būdavo populiarios smetonmečiu, dabar vis dažniau ant lietuvių kalėdinio stalo puikuojasi keptas kalakutas.
Ūkininkas pripažino dar pavasarį numatęs artėjantį sunkmetį, tad kalakutų šiemet užaugino mažiau nei pernai. Apie porą šimtų šių paukščių dabar tapę šaldyta kalakutiena. Mickiemės kalakutiena jau užprašyta, R. Kiškis teigia jos kilogramą pardavinėjantis po septynis–aštuonis eurus. Pernai kalakutienos kilogramas kainavo penkis eurus.
Ir R. Kiškis patvirtina nesulaukiantis darbdavių dėmesio. Jo kalakutus išperka ne įmonių savininkai, o pavieniai žmonės.

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų