Japoniškiems šitakiams daiginti tinka lietuviško beržo, alksnio, juodalksnio rąstai, o geriausia ąžuolo rąstai. Asmeninio archyvo nuotr.

Aukštaitiškame ūkyje – japoniški grybavimo ypatumai

Aukštaitiškame ūkyje – japoniški grybavimo ypatumai

Tradiciniame lietuvių ūkyje pastaruoju metu ėmė populiarėti iš Rytų Azijos atkeliavę šitakiai grybai.

Panevėžietis Gražvydas prieš pusmetį atradęs dar gana retą tokio verslo kryptį –  grybienos auginimą briketuose, džiaugiasi greitu derliumi. O Kupiškio rajone, netoli Panevėžio rajono ribos įsikūręs Andrius Dilinda egzotiškų grybų galės paskanauti tik po metų, mat juos augina rąstuose.

Šalies ūkininkai nebūtų pusiau verslininkai, jei nerastų būdo kuo efektyviau išnaudoti žemės ūkį. Pastaraisiais metais Lietuvoje ėmė sparčiai daugėti šitakių grybų augintojų. Siekiant Europos paramos, balų rengiamam projektui surinkti lengviau, jei turi egzotinį daržą. Ūkininkai pasakoja, kad net keli arai su japoniška grybiena itin padidina ūkio vertę.

Vienoje Panevėžio gamybos įmonėje dirbantis Gražvydas jau pusmetį po darbo skuba į priemiestį, kur savo žemės ūkio paskirties sklype bando ūkininkauti. Pradžioje panevėžietis augino serbentus, o dabar daigina šitakius grybus.

„Daugelis tokiais grybais susidomėjo tik dėl ES paramos. Aš tokios paramos nei anksčiau, nei dabar prašau. Man buvo pačiam įdomu pamėginti auginti japonišką grybą“, – pasakoja Gražvydas.

Visą straipsnį skaitykite balandžio 28 dienos (trečiadienio) „Sekundės“ laikraštyje.

Galerija

Komentarai

  • kad cia lietuviskos kelmutes

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų