Apie sviestą: ne viskas, ką girdėjote, yra tiesa

Apie sviestą: ne viskas, ką girdėjote, yra tiesa

Sviestas yra vienas iš seniausiai vartojamų pieno produktų, o pirmieji duomenys apie jo gamybą ir vartojimą buvo rasti dar prieš kelis tūkstančius metų iki mūsų eros. Šiandien sviestas jau neatsiejamas nuo daugybės kepinių ir yra vienas pagrindinių įvairių patiekalų ingredientų.

Kai labiausiai lietuvių nuo seno mėgstami pusryčių patiekalai košė ir sumuštiniai yra pagardinti sviestu, jie gali suteikti daugiau energijos dienos pradžiai bei papildyti organizmą lengvai pasisavinamais sveikais riebalais ir vitaminais.

Sviestas suteikia maistui juslines savybes – skonį, kvapą, o dėl savo maistingumo – ir ilgesnį sotumo jausmą. Tiesa, pastaruoju metu, vyraujant sveikos mitybos tendencijoms, dažnas lietuvis į savo valgiaraštį sviesto stengiasi neįtraukti ir mano, jog šis produktas yra kenksmingas sveikatai.

Vis dėlto tai nėra tiesa, kadangi natūralus sviestas ne tik naudingas sveikatai, bet ir yra nuostabaus skonio – pagardina daugelį patiekalų bei puikiai tinka gaminant tokius patiekalus, kaip rizotas, keptos daržovės ar net įvairiausi desertai.

Maisto poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, renkantis šį produktą rekomenduojama atsižvelgti į riebumą, o geriausiai, anot jos, vertinamas 80 proc. riebumo sviestas.

„Sviestas visgi yra riebalas, todėl jo mėgėjams dera nepamiršti saiko. Patarčiau naudoti gyvulinės kilmės sviestą, kuris yra pagamintas iš natūralaus, naminio pieno. Toks sviestas turi sočiųjų riebalų, kurie yra naudingi žmogaus organizmui. Be to, gyvulinės kilmės produktuose šie riebalai atsiranda savaime, todėl juos vartoti yra naudinga. Perkant sviestą reikia atidžiai skaityti sudėtį ir pasirinkti labiausiai sau tinkantį variantą“, – sako A. Matulevičiūtė.

Kartais sviestą vertėtų pakeisti augalinių riebalų mišiniais, kurie neturi jokių priedų bei būna pagaminti iš augalinių aliejų, geriausia – rapsų.

„Hidrinti riebalai, kurie gaunami kaitinant augalinį aliejų tam tikroje temperatūroje, kelia didžiausią žalą žmogaus sveikatai, todėl reikėtų rinktis tokius produktus, kuriuose jų nebūtų. Taip pat sviestą galima gamintis namuose – tą daryti iš riebios pieno grietinėlės, kartu įdėti įvairių žolelių. Tik reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar žmogus toleruoja pieno produktus. Pavyzdžiui, ožkų ir avių pienas neturi laktozės, todėl iš šio pieno pagamintas sviestas bus tinkamas platesnei auditorijai“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų