Aluje virti vėžiai

Aluje virti vėžiai

SAVAITĖS RECEPTAS

Vėžius, davusius vardą ir pačiam Panevėžiui, daug kas vertina iš kulinarinių pozicijų. Juolab kad jų, kaip maisto produkto, vertė irgi didelė: vėžių mėsoje daug lengvai pasisavinamų baltymų, apstu vitaminų. O tinkamai tokį delikatesą paruošus – gardumas neišpasakytas.

Panevėžio rajone gyvenančios Ingridos kieme iškastame tvenkinyje vėžių tiek, kad šeimininkai juos rankomis semia ir užsukusius svečius egzotišku patiekalu vaišina.

Vėžiams skaniai paruošti reikės:

6 juodųjų pipirų,

1–2 lauro lapų,

2 šaukštų druskos,

krapų su visomis šakelėmis ir žiedynais,

2 litrų alaus,

1 stiklinės vandens.

10 vėžių.

Pirmiausia užverdamas vanduo su prieskoniais ir druska, supilamas alus. Kai vėl užvirs, sudėti vėžius ir pavirti 7–10 min. iki raudonumo.

Patiekti lėkštėje, apšlakstyti alumi, kuriame virė.

Pastaba: vėžiai turi būti švieži ir būtinai gyvi, kitaip galima sulaukti nemalonių virškinimo bėdų. Pasak Ingridos, jei išvirto vėžio uodegėlė užsirietusi – jis tinkamas valgyti, jei tiesi – mesti į šiukšlių dėžę, nes tai reiškia, kad vėžys nebuvo šviežias ir tokį paskanavus gresia rimtos sveikatos problemos.

Prieš dedant į puodą, vėžius būtina kelis kartus perplauti vandeniu ir truputį palaikyti šaltame vandenyje. Vėžių negalima pervirti, kitaip taps tarsi guminiai. Dabar kaip tik yra vėžių gaudymo sezonas, trunkantis iki spalio 16 d.

Plačiažnypliai vėžiai paskelbti saugotinais ir jų gaudyti nebegalima.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų