sveikas maistas

8 priežastys, kodėl verta pirkti ekologiškus maisto produktus

8 priežastys, kodėl verta pirkti ekologiškus maisto produktus

Parduotuvėse atsirandantis vis platesnis ekologiškų vaisių, daržovių bei kitų maisto produktų asortimentas rodo tolydžio augantį vartotojų susidomėjimą sveikatai palankesne mityba. Vis tik, net ir turint ryžto keisti gyvenimo būdą ir rinktis sveikesnį maistą, dažnas dar sudvejoja, ar tikrai verta į pirkinių krepšelį dėti ekologiškus produktus. Bene pagrindinis aspektas, kuris sukelia dvejonių, yra kiek didesnė ekologiško gaminio logotipu pažymėtų produktų kaina. Priimti tinkamą sprendimą bus kur kas lengviau gerai žinant, kokia nauda gaunama pirmenybę teikiant ekologiškuose ūkiuose užaugintai produkcijai.

1.      Renkatės švariai užaugintus maisto produktus

Ekologiniuose ūkiuose nenaudojami pesticidai, herbicidai, antibiotikai, trąšos bei kitos cheminės medžiagos, kurios skatina augimą bei naikina kenkėjus. Būtent todėl galite būti tikri, kad ant jūsų šeimos stalo nepateks nepageidaujamais chemikalais užterštas maistas.

2.      Rūpinatės savo ir artimųjų sveikata bei gera savijauta

Įvairi visavertė mityba yra itin svarbi saugant sveikatą bei užtikrinant gerą savijautą. Iš savo raciono pašalinę chemikalais užterštą maistą sumažinsite įvairių negalavimų riziką. Į alergijas linkusiems žmonėms maisto produktai, užauginti be herbicidų, pesticidų antibiotikų ir kitų dirbtinių medžiagų gali prisidėti prie efektyvesnės alerginių reakcijų kontrolės. Svarbu pažymėti, kad ekologiškos daržovės, vaisiai, košės ir kiti produktai puikiai tiks net patiems mažiausiems šeimos nariams, kurių virškinimo sistema labai jautri.

3.      Valgote gardų maistą, paruoštą iš šviežių produktų

Ekologiškų maisto produktų sandėliavimui bei transportavimui taikomi tokie pat griežti reikalavimai, kaip ir jų užauginimui bei gamybai. Tai reiškia, kad antibiotikais bei kitais chemikalais nepaveiktos ekologiškos daržovės, vaisiai, pieno, mėsos bei kiti produktai negali būti sandėliuojami ilgesnį laiką. Jūsų stalą pasiekiantys švieži produktai išsaugo didesnę maistinę vertę bei geresnes skonio savybes.

4.      Mėgaujatės dirbtinių saldiklių, kvapiklių bei dažiklių neiškraipytais skoniais

Renkantis ekologišką maistą nereikia gaišti laiko studijuojant ilgus, smulkiomis raidėmis surašytus sudėtinių dalių sąrašus. Ekologiškuose produktuose nenaudojami dirbtiniai dažikliai, tirštikliai ir kiti priedai, kurie neprideda jokios maistinės vertės, o tik iškraipo natūralų produktų skonį.

5.      Praplečiate ir paįvairinate kasdienį racioną

Nedideli ekologiniai ūkiai yra ženkliai lankstesni atliepti vartotojų poreikius nei stambieji monokultūrų augintojai. Ekologinių prekių skyriuje rasite įdomesnių produktų, retesnių vaisių, daržovių, mažiau populiarių grūdinių bei ankštinių produktų. Kas kartą įsigyjant bent po vieną naują produktą ne tik praturtinsite savo kasdienį racioną, bet ir plėsite savo gastronomines žinias.

6.      Prisidedate prie aplinkos taršos mažinimo

Rinkdamiesi šviežią, maistingą ir gardų ekologišką maistą tuo pačiu prisidedate prie aplinkos taršos mažinimo. Ekologinių ūkių bei produktų perdirbimo įmonių veikla yra tvari ir švari, jos metu išvengiama tiek gruntinio vandens, tiek dirvožemio taršos. Todėl į pirkinių krepšelį įsidėję ekologiškų daržovių, kruopų ar bet kurį kitą produktą remiate atsakingą požiūrį į mūsų planetos ateitį.

7.      Palaikote bioįvairovės išsaugojimą

Smulkiųjų ūkių veikla yra nepalyginamai palankesnė bioįvairovės išsaugojimui. Atsisakant naudoti pesticidus, herbicidus, trąšas ir kitus chemikalus sukuriamos palankesnės sąlygos natūralių gamtos buveinių išsaugojimui.

8.      Palaikote tvarų vartojimą

Kiek aukštesnė ekologiškų produktų kaina bei trumpesnis galiojimo laikas gali tapti dar viena puikia paskata rinktis tvaresnį gyvenimo būdą ir mažinti nereikalingą vartojimą. Atidžiai renkantis bei įsigyjant gerai apgalvotą ekologiškų produktų kiekį taip pat sumažinsite ir išmetamo maisto kiekį.

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų