Nuotrauka iš unsplash.com

5 veiksniai, lemiantys jūsų kavos skonį

5 veiksniai, lemiantys jūsų kavos skonį

Kava gali būti karti, rūgšti, salstelėjusi, paliekanti riešutų, uogų ar karamelės poskonius. Šie skoniai ir poskoniai, priklauso nuo kavos rūšies, regiono, kur jos auga klimato ir dirvožemio, taip pat nuo pupelių augimo aukščio. Tačiau ar žinojote, kad kavos skoniui tiek pat įtakos turi ir kasdieniai dalykai, pavyzdžiui, namuose kavai ruošti naudojamas vanduo ar kavos aparatas? Jei pastebėjote, kad namuose ruošto gėrimo skonis nebedžiugina, laikas susimąstyti. Pateikiame 5 skirtingus veiksnius, galinčius sugadinti net ir aukščiausios rūšies kavą.

1.    Kavos šviežumas

Kava, kaip ir kiti maisto produktai, turi savo galiojimo laiką. Deja, apie pasibaigusį kavos galiojimą kavos aparatas nepraneša. Jo nepavyks pajausti ir pauosčius kavą ar apžiūrėjus pupelę. Apie pasibaigusį kavos galiojimo laiką arba, kitaip sakant, apie gerųjų kavos savybių praradimą aiškiausiai sužinosite sulig pirmuoju gėrimo gurkšniu. Viso to priežastis gali būti labai paprasta – kartais kava tiesiog gali būti per ilgai užsilikusi ir netinkamai laikoma. Ypač, jei tai – maltos kavos pakelis. Būtent malta kava pasižymi trumpesniu galiojimo laiku. Todėl kavos ekspertai siūlo namams rinktis pupeles ir maltis jas patiems. Ne veltui profesionalūs kavos aparatai kiekvienam puodeliui pupeles mala atskirai. Būtent tai padeda užtikrinti, kad paruošta kava išlaikytų geriausias savo savybes. Tad jei vis dar svarstote, malta kava ar kavos pupelės, atsakymas – aiškus.

2.    Maltos kavos rupumas

Nuotrauka iš unsplash.com

Jei kavą namuose malatės patys ar naudojate automatinį kavos aparatą, turėtumėte žinoti, kad skirtingiems kavos ruošimo būdams reikalingas skirtingas maltos kavos rupumas nes gera kava reikalauja dėmesio ir kantrybės. Pagrindinė čia taikoma taisyklė paprasta: kuo ilgiau plikoma kava, tuo stambiau ji turėtų būti sumalta. Pavyzdžiui, espresso kava plikoma vos 30 sekundžių, todėl jai reikalingas ypatingai smulkus malimas. O juodos kavos plikymas puodelyje trunka apie 4 minutes. Tai reiškia, jog pupeles tokiam gėrimui reikėtų malti kuo stambiau. Tad natūralu, kad kavos skonis gali pakisti, pasirinkus netinkamus malimo nustatymus. Atsižvelkite į tai, kokią kavą ruošite ir tuo remdamiesi reguliuokite malimo rupumą, nepriklausomai nuo to ar paspaudus mygtuką tai darys kavos aparatas, ar malsite kavą patys.

3.    Kavos aparatas

Viską darote taip, kaip visada, tačiau kavos skonis nebedžiugina? Galbūt problema slypi kavos aparate? Nepriklausomai nuo to ar tai pusiau automatinis, ar automatinis kavos aparatas, visus kavos ruošimo prietaisus reikia reguliariai valyti. Ir tai nėra tik paviršiaus dulkių valymas. Norint, kad ruošiamos kavos skonis džiugintų, labai svarbu pasirūpinti prietaiso vidinės sistemos švara. Dienos pabaigoje ištuštinkite tirščių indą, išplaukite jį ir išsausinkite. Jei kavos aparatas automatinis, savaitės pabaigoje išvalykite jo presą, o prireikus – atlikite nukalkinimą. Reguliariai nevalomas presas bei aparato viduje besikaupianti drėgmė gali tapti puikia terpe pelėsio atsiradimui, o šitoks kavos skonio paįvairinimas tikrai itin nepageidaujamas. Norint mėgautis gardžia kava, kartą per savaitę pasirūpinti prietaiso švara – nesudėtinga užduotis.

4.    Vandens kokybė

Tai vienas tų dalykų, apie kuriuos dažniausiai nepagalvojama. Nors  geros kavos pagrindu įprastai laikomos atidžiai atrinktos kavos pupelės, visgi reikšmingos įtakos skoniui turi ir naudojamo vandens kokybė. Kavos ekspertai rekomenduoja vengti pilti vandenį iš čiaupo. Ne todėl, kad jis nekokybiškas. Tiesiog kiekviename mieste, o kartais net ir mikrorajone, vanduo atkeliauja iš skirtingų gręžinių, o vanduo juose turi ryškesnių ar mažiau juntamų skonio savybių. Taip pat  dažniausiai vandentiekiu iki namų atkeliaujantis vanduo yra kietas, be to, turi įvairių priemaišų, kurios gali pakeisti kavos skonį.Norint namuose mėgautis puikiai išgaunamais kavos aromatais, verta rinktis ne tik rūšines kavos pupeles, bet ir kokybišką vandenį. Jei jūsų namuose vanduo kaip tik toks – paprasčiausia išeitis gali būti fasuotas vanduo.

Nuotrauka iš unsplash.com

5.    Vandens temperatūra

Norint paruošti geros kavos puodelį, nereikėtų jos plikyti verdančiu vandeniu. Tad jei iki šiol kavą ruošėte puodelyje užpildami ką tik užvirusiu vandeniu, geriau nustokite tai daryti. Verdantis vanduo neleidžia pilnai atsiskleisti subtiliems kavos skoniams. Be to, tokiu būdu kava dažnai yra sudeginama, o skonis tampa kartesnis nei iš tiesų turėtų būti. Lygiai taip pat svarbu, kad kavai plikyti paruoštas vanduo nebūtų per daug atvėsęs, nes kava bus per silpna. Kavos žinovai teigia, kad geriausia kavai ruošti temperatūra – maždaug 90-95°C. Paprasčiau kalbant, užvirus vandeniui, leiskite jam kelias minutes pastovėti ir tik tuomet užpilkite kavą.

Kavos ruošimas visada reikalauja atidumo ir priežiūros, nepriklausomai nuo to, ar ją ruošia automatinis kavos aparatas, ar ji plikoma vandeniu iš virdulio. Atsižvelkite į kavos skrudinimo ypatybes, naudojamą vandenį, kiekvienam puodeliui pupeles malkite atskirai ir svarbiausia – reguliariai valykite kavos ruošimo prietaisus. Tegul kiekvienas paruoštas kavos puodelis būna vertas pasimėgavimo akimirkos.

 

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų