P. Židonio nuotr.

Mainai, kokių dar nebuvo: kelias už asfaltą

Mainai, kokių dar nebuvo: kelias už asfaltą

Jei viskas vyks taip, kaip suplanuota, ėriškiečiams yra viltis dar šiemet pagaliau turėti asfaltuotą kelią iki „Via Balticos“ magistralės.

Panevėžio rajono savivaldybė savo žinion perima valstybinio kelio Barklainiai–Ėriškiai ruožą – daugiau nei 5 kilometrus. Tačiau prieš tai Lietuvos automobilių kelių direkcija įsipareigoja atlikti kapitalinį jo remontą.

Panevėžio rajono vicemeras Antanas Pocius sako nepamenantis tokių atvejų, kai Savivaldybė savo žinion perimtų valstybinį kelią. Dabar ši ėriškiečių jungtis su tarptautine magistrale tėra paprasčiausias žvyrkelis. Jau daug metų Ėriškių žmonės skundžiasi, kad iš jų išpuoselėtos, net dukart pavyzdine pripažintos gyvenvietės iki svarbaus kelio tenka kratytis it iš kokio gūdaus, atokaus vienkiemio – per dulkes ir duobes.

Pasak A. Pociaus, Lietuvos automobilių kelių direkcijai šis žvyrkelis neatrodo toks reikšmingas, bet rajonui ir ėriškiečiams – labai svarbus. Kone kasmet vykdavo ginčai dėl asfaltavimo eiliškumo.

Vicemero teigimu, po daugelio metų kalbų ir derybų rastas sprendimas – kelias bus suremontuotas, asfaltuotas, o toliau jį prižiūrėti perduodama rajono Savivaldybei. Mero pavaduotojas mano, jog tai bene geriausia išeitis.

„Jei Savivaldybė neduotų sutikimo, kad perima kelią, net nežinau, kada būtų galima tikėtis jo asfaltuoto“, – svarsto A. Pocius.

Jo teigimu, žmonėms nebereikės iki magistralės dardėti žvyrkeliu, skęsti dulkėse, o Savivaldybė įsipareigos jį žiemą valyti, jei atsiras duobių, jas tvarkyti.

„Tai – ne problema. Svarbiausia, kad kelias būtų išasfaltuotas“, – tvirtina A. Pocius.

Civilizacijos trūksta

Nors kelių kilometrų žvyrkelio asfaltavimas bene aktualiausias ėriškiečiams, šiuo keliu naudojasi ir kiti. Vicemeras neabejoja, kad jį išasfaltavus pasiekti magistralę per Ėriškius bus patogiau ir Upytės gyventojams. Pasak A. Pociaus, ateityje pavykus sutvarkyti kelią, jungiantį Naujamiestį su Upyte, nukirsti kampą važiuojant į tą pusę būtų patogiau ir naujamiestiečiams.

Panevėžio rajone likęs ne vienas dar neasfaltuotas valstybinis kelias. Tik pernai asfalto sulaukė ir gana intensyvaus eismo rajoninis kelias Velžys–Jotainiai–Pagiriai. A. Pocius sako, kad rajonui priklausančių neasfaltuotų yra gerokai daugiau, tačiau jie nėra tarp didelių gyvenviečių, gana mažo intensyvumo, dažniau veda per laukus.

„Rajono Savivaldybei priklausantys keliai tarp gyvenviečių daugmaž sutvarkyti“, – tvirtina vicemeras.

P. Židonio nuotr.

P. Židonio nuotr.

Per miestą toliau, bet greičiau

Ėriškių bendruomenės pirmininkė Virginija Giedraitienė, išgirdusi apie Savivaldybės ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos mainus ir žadamą kelio asfaltavimą, sako nebetikinti tokiais pažadais – juos ėriškiečiai girdi jau bene du dešimtmečius.

Pasak pirmininkės, problema ta, kad Ėriškiai neturi patogaus susisiekimo su didžiaisiais miestais – iki svarbios magistralės tenka kratytis žvyrkeliu arba daryti didelį lanką ir važiuoti pro Panevėžį.

Pirmininkės pastebėjimu, Ėriškiuose, kaip ir kitur, daug pagyvenusių žmonių. Jų vaikai gyvena Vilniuje, Kaune, tad dažnai tenka išgirsti skundų, kad negali iki namų atvažiuoti švariu automobiliu. Be to, iki magistralės vedančiame kelyje ir duobių netrūksta.

Užuot per jas kratęsis, dažnas vairuotojas verčiau važiuoja papildomus keliasdešimt kilometrų darydamas lankstą per Panevėžį. Žvyrkelis kartkartėmis greideriuojamas, bet neretai tas mažai gelbsti. Pasak V. Giedraitienės, kelios vasaros buvo labai sausos, o žvyro niekas papildomai nepylė ant kelio.

„Pravažiavo keli automobiliai, viskas išdulkėjo ir vėl duobės. Jeigu remontuoti, tai rimtai remontuoti“, – pasakoja ėriškietė.

Pasak bendruomenės pirmininkės, šiuo žvyrkeliu naudojasi ne vien lengvaisiais automobiliais važinėjantys ėriškiečiai, dažnai juo pravažiuoja žemės ūkio technika, sunkvežimiai. Jei Ramygaloje būna didesnė avarija, daugelis apylanką daro irgi pro Ėriškius.

P. Židonio nuotr.

P. Židonio nuotr.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų