P. Židomio nuotr.

„Garso“ gynėjai sulaukė policijos

„Garso“ gynėjai sulaukė policijos

Panevėžio kino teatro „Garsas“ pastatą išsaugoti siekiantys visuomenininkai ketvirtadienio vakarą surengė piketą.

Iniciatyvinės grupės „Išsaugoti Garsą“ atstovė Laura Mikšionienė BNS teigė, kad pikete dalyvavo 14 žmonių, žmonės buvo su kaukėmis, buvo laikomasi atstumo.

„Kas iššaukė tą piketą, kadangi per kultūros ministro inicijuotą pasitarimą dėl kino teatro „Garsas“ ir S. Eidrigevičiaus centro meras R. M. Račkauskas prižadėjo, kad sustabdys laikinai griovimo darbus, iki kol  nebus atsakyta į kelis pagrindinius klausimus dėl teisinių dalykų, (…) bet meras savo duoto žodžio nesilaikė ir kitą dieną buvo vykdomi „Garso“ vidaus ardymo darbai“, – BNS sakė L. Mikšionienė.

„Mes nebeturėjome pasirinkimo, ką daryti, kadangi meras ignoravo savo susitarimą, kultūros ministro prašymą, nebeturėjome pasirinkimo, kaip tik organizuoti piketą ir parodyti visiems, kad esame nepavydėtinoje situacijoje, kai gali būti neteisėtai nugriautas  kino teatro pastatas“, – teigė visuomenininkė.

Ji taip pat piktinosi, kad policija reikalavo piketo dalyvių pasišalinti, užstojo juos nuo gatvės, kad piketuojančių nematytų praeiviai. L. Mikšionienė teigė, jog pikete dalyvavo 14 žmonių, tad pakako informuoti savivaldybę, nereikėjo gauti leidimo.

Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas BNS tvirtino, kad griovimo darbai nėra vykdomi, o karantino metu piketą surengusius visuomenininku sakė pasielgus neatsakingai.

„Tai visiškai netiesa, griovimo darbai net nepradėti, yra su rangovu sudaryta sutartis dėl tam tikrų konstrukcijų demontavimo, bet tie darbai net nepradėti, vyksta tiesiog perkėlimas kino salės inventoriaus, kad galėtumėm ,kai  tik karantinas leis, kiną rodyti“, – sakė meras.

„Dėl piketo, aš nežinau, ar karantino metu leidžiami tokie dalykai, Vyriausybės nustatytoje tvarkoje, mano žiniomis, nėra leidžiami, jei tai vyko, galiu tik apgailestauti dėl neatsakomybės“, – kalbėjo R. M. Račkauskas.

Panevėžio policijos atstovė Rasa Galkauskienė teigė, kad policija susirinkusius prašė išsiskirstyti, nes susirinkusiųjų buvo daugiau nei skelbia visuomenininkai. Jų atstovė L. Mikšionienė tvirtino, jog piketo metu žmonės ėjo po darbo namo ir kai kurie praeiviai sustojo spontaniškai.

„Piketo dalyviai kaip ir laikėsi saugaus atstumo, tačiau, pirminiais duomenimis, jie neturėjo jokio sankcionuoto leidimo iš savivaldybės organizuoti piketo, šie duomenys dar bus tikslinami, organizatoriai buvo perspėti dėl šito, buvo paprašyta išsiskirstyti. Organizatoriai turėjo užtikrinti, kad dalyvautų ne daugiau kaip 15 žmonių, o buvo daugiau“, – BNS sakė policijos atstovė.

Panevėžyje vietoje kino teatro „Garsas“ rengiantis statyti menininko Stasio Eidrigevičiaus menų centrą planuojama pastatą griauti, tačiau tam priešinasi dalis politikų ir visuomenininkų. Kultūros ministro Simono Kairio prašymu griovimo darbai buvo sustabdyti, siekiant įsigilinti į projektą.

Panevėžio savivaldybė taip pat laukia daugiau aiškumo iš paties S. Eidrigevičiaus, kadangi menininkas stringant darbams atsisakė suteikti savo vardą ir skirti dalį kolekcijos, o tai gali užkirsti kelią 3 mln. eurų europinės paramos skyrimui. Savivaldybė laikosi pozicijos, kad S. Eidrigevičiaus raštiškas sutikimas dėl vardo jau gautas ir to atšaukti nėra galimybės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

P. Židonio nuotr.

Galerija

Komentarai

  • Jabatkos Panevėžyje, toliau nebera kur nusiristi, kas valdžioje….

    • Atsakyti
    • kuriuos isrinko mietieciai, na suprantu eilini syki jum ne tuos isrinko, va butumet i merus issirinke indianu ar koki vitalika, ot butu super merai, super administracijos vadovai, nu nepasiseke jum , o as asmeniskai dziaugiuosi, ir meru ir vicemerais ir administracijos vadovu, tik aklas fanatikas nemato, kad miestas pradejo lipti is sastingio duobes , atsinaujino parkas prie cido, sutvarke laisves a, sutvarkys skaistakalnio parka, busim panasus i miesta o ne i apsiurusi kaima, na iskirto pora medziu, nuvers pora senu pastatu, gal kaip nors isgyvensim,

      • Atsakyti
      • Taip sutvarkė,kad graudu žiūrėti. Ne iš asmeninės sąskaitos tipo tvarko.

        • Atsakyti
        • jo jo seniau buvo graziau ))))))))) ir žole buvo žalesnė, ir mergos gražesnes, ir aplamai prie ruso jum buvo geriau))

      • Lietuvos Vyriausybė iš Europos Sąjungos 2014 – 2020 m. programos penkiems didžiausiems Lietuvos miestams, tame tarpe ir Panevėžiui, skyrė tiek milijonų eurų, kokių mūsų miestas nebuvo gavęs per visus Nepriklausomybės metus! Kad miestas gavęs tiek pinigų tvarkosi tai ne mero ir dabartinės komandos nuopelnas. Manau, kad ir Šustauskas ne blogiau dirbtu sėdėdamas ant maišo pinigų.

  • Čia piketuoja tie patys, kur rėkia apie neteisėtus sprendimus? Piketuoja nusižengdami vyriausybės nutarimui? Turbo kompanija, nieko neprikiši 🙂

  • Kai meras per eglutes įžiebiama laisvės aikštėje rodė savo šou – tada buvo atsakingas elgesys. O kai pilietiskai nusiteikę asmenys piketuoja laikydamiesi reikalavimų, tada jau neatsakinga

    • o kai mera 2 metus po teismus tampe su kruva pateiktu epizodu ir po teismu praktiskai neliko nieko , prie ko galima prisikabinti, tai cia kaip, normali jum situacija, cia viskas super, ner argumentu, belieka prisimint kad prie eglutes be kaukes stovejo, matyt tukstantiniame zmoniu buryje egle ziebe, nebejuokinkit su tokiais kaltinimais

      • Atsakyti
      • Tai kad renginyje su kauke meras buvo. Net G. tą nenoriai pripažino n kartų įrašą peržiūrėjusi.

      • Čia klausimas teisėtvarkai.Mes prie ko.Mes norime,kad Panevėžys turėtu savo dvasią,o ne į Šiaurės Korėją panešėtu.Jau artėjame link to…

        • Atsakyti
  • Kas kalba apie atsakomybe- pirmo karantino metu turizmas Italijoje – laiko visus durnais ar kaip?

    • Atsakyti
  • Reikėjo iškelti nors vieną plakatą, kad palaikote Navalną. Tada jau niekas piketuotojų nebūtų lietęs. Žmonės turi teisę pareikšti savo nuomonę. Garsą reikia rekonstruoti. Bet būsimą „dėžutę“, tai susikiškit į tam skirtą vietą

    • Atsakyti
    • Palaikome

      • Atsakyti
  • jai jau taip ,tai rasykit zurnalistai ,kad garsas griaunamas ne tam kad vietoj jo iskiltiu maksima ar rimi, o vyksta renovacijos projektas, kurio metu senas kino teatro pastatas turetu buti perdarytas i menu centra, pabreziu i menu centra o ne i dailes galerija, kuriame turetu buti ir nekomercinio kino sale ir edukacines erdves ir nauji parodiniai plotai, t,y pastato funkcija pleciasi ir manau ,kad tas yra gerai, na o garso gynejai tai pirmiausia jo darbuotojai, bei dalis visuomenes, kuri turi kazkokia tai nostalgija sitam tarybiniam pastatui, blogai yra tai, kad taip vadinami visuomenininkai visur kur imanoma rekia-GARSAS NAIKINAMAS- ir tuo ju informacijos skleidimas baigiasi, na zmones turi teise i savo nuomone, bet kulturos diskutuoti tai jau nelabai,

  • Nei vienas miesto objektas nesulaukė tiek daug gynybos kaip sulaukė Garsas… Kiek daug pastatų sovi apmirę, o griaunamas dar fukcionuojantis… Puiku, kad miestas puošiamas, bet gal nereikėtų erzinti žmonių su tuo griovimu. O gal… pasklidęs garsas apie Garsą dėl to ir trauks lankytojus iš visur į žadamą menų meką… Skaudi gėda už principinį norą ardyti…

    • kaip jus sakote apmire stovi pastatai, tai jie privaciu savininku rankose ir koncervu fabrikas, ir viesbutis, tai privati nuosavybe, o garsas yra miesto biudzetine istaiga, ir miesto valdzia turi teise nuspresti kaip elgtis tuo turtu, ir manau jai yra galimybe pastatyti naujos kokybes kulturos objekta, tai kvaila butu nepasinaudoti ta galimybe,

      • Pritariu:)-„kvaila“ nepasinaudoti galimybe PASINAUDOTI lėšomis, o apie kultūrinę objekto vertę drįstu abejoti.

        • o dabartine kulturos objekto verte jum zinoma neabejotinai superine, 5 žmones kina ziuri saleje su 800 vietom, cia suprantu, ukiskumas nerealus,

          • Kaip dažnai ten buvote? Skaičiavote žiūrovus? Šalote? Kas organizavo susitikimus su akoriais, kas pristatinėjo naujus filmus,…? Ar nėra ten vietos parodoms, renginiams? Ar būtinas ten dar vienas prekybos centras su nedidele salyte keliems plakatams.., paveikslų dar nėra, už juos dar teks sumokėti…

  • Piketuotoju iniciatyvine grupe. Kaip isdidziai skamba:)

  • „XVIII a. pab.-XIX a. pr. Anglijos dar­bininkai, manydami, kad dėl pablogėjusios jų socialinės pa­dėties kaltos mašinos, dažnai jas naikindavo ir gadindavo. Šį judėjimą pradėjo buvę amatininkai, nes, susikū­rus fabrikams, jie negalėjo konkuruoti su jų produkcija ir buvo priversti eiti dirbti samdomais darbininkais“. Atrodo, piketuotojai labai prisirišę prie manufaktūros?

    • Atsakyti
    • Lyginate nepalyginamus atvejus. Planai gražūs, bet ne toj vietoj, prisidengiant gerb. St. E. vardu. Ar jau su visais dailininko kūriniais, esančiais bibliotekoje, susipažinote?

      • O tai St. Eidrigevičiaus gerbėjai nepasidomi kuo baigėsi situacija buvusioj „Algimanto galerijoje“ ? Ten ant sienų buvo minėto dailininko piešiniai . Ar jie dabar yra išlikę?

        • Atsakyti
  • Ir ko jūs čia to „Garso“ taip įsikabinę. Tuščias, atgyvenęs gargaras su tuščia, šalta sale. Objektas tik algom pasiimti. Ir taip ilgai buvo kai kam labai šilta vieta.
    Nugriovė Vilniuje „Lietuvos“ kino teatrą ir niekas nėjo iš proto. Prasčiokų mąstymas. Iškils modernus daugiafunkcinis meno centras. Tai tik džiaukimės.

  • Viska geriausiai parodo sraipsnio pagrindine foto-kieki apie 40 personu.Toliau negali nepastebeti sekanciu foto kur bandyta fotografuoti teiseta porcija-iki 15 zmoniu,ajajaij,isimkit pagrindine fotke

    • Atsakyti
  • Ei,piketuotojai, kur jūs buvot, kai uždarinėjo kino teatrus „Raketą“ ir „Meną“ . Kodėl tada nepiketavot ? Daug jaukesni pastatai buvo. Verčiau teisėsaugai reikėtų pasidomėti dėl asmeninio suinteresuotumo., kaip vadovauti tuščiam pastatui, o asmeniniai namai dygsta????

  • Man tie „gynėjai’ – tai kaip urviniai žmonės. Kai tik pakvimpa pažanga – pagatavi su kuokom pulti:) Dar keistesni kino atstovai – gina sovietinį griozdą. Gal sakau pabandytų kiną kurti, o tai nieko taip ir nesukuria vertingo.

    • pats tu sovietinis griozdas. ir kai pastatys tą beveidę PLYTĄ, tai tikrai bus ir griozdas ir monstras ir svariausiai europiniai pinigai pasisavinti. o panevėžiui tiktai žala iš to, ir gėda.

  • „Garso“ negriaus, tik ant senų pamatų trys pastatai iškils. Tik jau ne chruščiovinės dėžės, o šiltnamio gražios dėžutės, modernios, užsienietiškos architektūros. Europiniai pinigai ateina. O jei pinigų gauni, reikia kažką statyti, kažkur medžius išpjauti, reljefą pakeisti, plokštes iš vienos vietos į kitą perkelti. Panevėžys atsinaujina

  • Lauros filmuke,Panevezio rajono savivaldybes architektas D.Malinauskas aiskina ,kad po Vilniuje vykusio piketo,kuriame neva dalyvavo apie 100 zmoniu, neva buvo parodytas pavyzdys,kad galima susirinkti,spjaunant i karantina,ir galiojanciius ribojimus,svetima geda- uz si valstybes tarnautoja

  • Jeigu jau pasirinkote,Laura ir Donatai, toki protesto kelia,tai nevadinkite savo palaikymo komandos,bendraminciu tik ziurovais,ar pro sona ejusiais miestieciais,ir prisiimkite atsakomybeir uz Juos ir uz savo veiksmus, nes juk Jus juos ir sukvietete,zinodami ir matydami kad virsijate skaiciu kuri akcentavote,ne daugiau 14 asmenu.Bandete akcentuoti,kad Jusu nariai tik vienoje gatves puseje,juokinga ar ne.

Rodyti visus komentarus (31)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų