I. Stulgaitės–Kriukienės nuotr.

Ieško bilietų viruso „muitinei“

Ieško bilietų viruso „muitinei“

Panevėžys jau paruošė užkardas prie pagrindinių išvažiavimo iš miesto kelių, prie kitų įrengė draudžiamuosius ženklus ir vaizdo kameras. O panevėžiečiai suskubo ginkluotis įrodymais, kad galėtų išvykti iš namų ir į juos grįžti.

Susirūpino pažymomis

Panevėžio savivaldybės gyvenamosios vietos deklaravimo specialistė Rasa Kupstė teigia dar niekada neturėjusi tiek daug darbo, kaip pastarąsias tris dienas. Sugriežtinus judėjimo apribojimus į kitas savivaldybes, Vidaus administravimo skyriaus Dokumentų valdymo poskyrį dabar pasiekia iki šimto užsakymų dėl gyvenamosios vietos deklaracijos pažymų. Iki tol tokių prašymų specialistai sulaukdavo vos keliolikos.

„Masiškai užgulė prašymai per e. paslaugų sistemą dėl studentų gyvenamosios vietos deklaracijų pažymų. Jie mokosi kituose miestuose ir nori turėti galimybę grįžti namo“, – teigė R. Kupstė.

Nuo šiol įvažiuojant į kitą rajoną ar miestą reikia turėti kokį nors įrodymą, jog keliaujama ne šiaip pasižmonėti. Norint pasiekti namus, tinka nekilnojamojo turto nuosavybės raštas, gyvenamosios vietos deklaracija.

„Gyvenamosios vietos deklaracijų pažymos gyvai dabar neišduodamos, tačiau Savivaldybei jas vis tiek tenka paruošti rankiniu būdu. Ateina elektroninis užsakymas, mes parengiame dokumentą ir siunčiame atgal. Vos bespėjam pildyti“, – apie suaktyvėjusį darbą sakė R. Kupstė.

Tokią pažymą vakar gavo panevėžietė Rolanda.

„Sūnus mokosi Kaune ir pirmadienį grįžo namo į Panevėžį. Sausį jo laukia universiteto egzaminų sesija, gali tekti išvažiuoti, be pažymos neįleis atgal“, – pasakojo Rolanda.

Ji pati gyvena pas savo pensinio amžiaus mamą ir Panevėžyje teturi dalį garažo. Todėl gyvenamąją vietą įrodančiu dokumentu apsirūpino ir pati.

Pradžioje, anot jos, užsakymas kurį laiką strigo, bet pažymos sulaukė tą pačią dieną.

Laukia pokalbis su pareigūnu

Panevėžyje ties 13 įvažiavimų į miestą stovės draudžiamieji kelio ženklai, iš jų 5 vietose –pagrindiniuose keliuose į miestą (Ramygalos g., Klaipėdos g., Smėlynės g., Senamiesčio g., Velžio k.) įrengti dar ir policijos kontrolės postai.

Judėjimas bus kontroliuojamas nuolat, o ypatingas dėmesys tam bus skiriamas savaitgaliais ir švenčių dienomis: gruodžio 18–20 d., gruodžio 23–27 d. bei gruodžio 31 d.–sausio 3 d. Panevėžyje budės policijos ekipažai, jiems talkins policijos socialiniai partneriai – šauliai, Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovai.

Už karantino taisyklių nepaisymą grės baudos – nuo 500 iki 1500 Eur.

„Mūsų patruliai turi teisę bet kur ir bet kada sustabdyti automobilį ir patikrinti, kur ir iš kur jis važiuoja. Policija dabar dirba ir su tarnybinėmis, ir su nežymėtomis transporto priemonėmis.“ T. Martinaitis

I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Į Panevėžį išimties atvejais galės įvažiuoti tik tie asmenys, kurie atvyks dėl artimųjų, giminaičių mirties, taip pat jei darbo vieta yra mieste, dėl būtinosios medicinos pagalbos artimiesiems. Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, tačiau reikės turėti tai pagrindžiančius dokumentus.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos specialistas Tadas Martinaitis pataria šiomis dienomis vykstant į kitą savivaldybę turėti nors paprasčiausius įrodymus, kad jūsų kelionė yra būtina. O geriausia, pasak policijos atstovo, prieš važiuojant paskambinti bendru policijos informacijos telefonu 8 700 60 000 ir išsiaiškinti savo galimybes.

„Policija nėra suinteresuota gaudyti, bausti karantino pažeidėjų – mes tik skatiname žmones sąmoningai laikytis saugumo priemonių tokiu sunkiu metu. Aišku, išliks žmogiškumo faktorius – tam tikrais atvejais įvažiuoti į miestą galbūt užteks žinutės su registracijos laiku pas gydytoją, kitų panašių įrodymų, atviro pokalbio su pareigūnu. Bet jei gyventojai elgsis įžūliai, specialiai ieškos būdų nelegaliai patekti į miestą, teks sukti atgal ir dar atsakyti už savo veiksmus“, – įspėjo T. Martinaitis.

Eglutė – ne priežastis važiuoti

Jau nuo trečiadienio sugriežtinus judėjimą tarp savivaldybių, T. Martinaičio teigimu, Panevėžyje didelių incidentų neužfiksuota. O štai Biržų policijos komisariato pareigūnai, jau trečiadienį per pusdienį patikrinę 220 transporto priemonių, šešioms iš jų kelionės Biržų rajone tęsti neleido.

Visoje Lietuvoje policijos informacijos telefono linija kaista nuo skambučių.

„Telefonų linijos tiesiog užgultos. Visiems rūpi, kaip pasiekti kitą savivaldybę. Girdėjau iš kolegų, kad buvo net kuriozinių klausimų, bet pirmiausia reikia prisiminti, ką sako įstatymai“, – pabrėžia specialistas.

Anot jo, į šventei užsakytą kaimo turizmo sodybą už miesto tikrai nebus galima važiuoti. Policija įspėja ir susirūpinusius, kaip parsivežti iš rajono eglutę. Valstybinė miškų urėdija šįmet jomis prekiauja tik vienoje vietoje – medelyne Kaimiškio kaime. Pasak T. Martinaičio, visgi už miesto ribų verčiau tokių pirkinių nebeieškoti.

„Eglutė nėra būtinybė, o ir anksčiau buvo galima ja pasirūpinti. Be to, ir mieste yra tokių prekyviečių“, – sako T. Martinaitis.

Panevėžyje ties 13 įvažiavimų į miestą stovės draudžiamieji kelio ženklai, iš jų 5tiesį vietose –pagrindiniuose įvažiavimuose į miestą įrengti dar ir policijos kontrolės postai.

Pareigūnai stebi internetą

Su naujais apribojimais internetinėje erdvėje jau prasidėjo žaidimas „Kur stovi policija“. Internautai dalijasi žiniomis, kur patruliuoja policijos ekipažai, kur stovi užkardai. Pareigūnai įspėja irgi turintys internetą.

„Noriu priminti, kad specialiai ieškančiųjų patekimo į miestą būdų tikrai laukia sankcijos. Kaip ir kertant draudžiamuoju ženklu pažymėtą, bet pareigūnų neužtvertą kelią – irgi fiksuojamas Kelių eismo taisyklių pažeidimas. Mūsų patruliai nuo trečiadienio turi teisę bet kur ir bet kada sustabdyti automobilį ir patikrinti, kur ir iš kur jis važiuoja. Policija dabar dirba ir su tarnybinėmis, ir su nežymėtomis transporto priemonėmis“, – sako T. Martinaitis.

Paklaustas, ar pareigūnai tikrins ir į miestą įvažiuojančius autobusus, policijos atstovas teigė, kad šis sektorius paliktas paties vežėjo priežiūrai. Panevėžio autobusų parko direktorius Arnoldas Gražys aiškina, kad įmonė autobusuose paviešino informaciją apie naujus reikalavimus, bet už jų nepaisymą teks atsakyti patiems keleiviams.

Pandemijos pikas

Sveikatos ekspertų tarybos skaičiavimais, pagal pozityvų scenarijų, jeigu visuomenė laikysis karantino taisyklių, naujų COVID-19 atvejų ryškesnio mažėjimo galima sulaukti dar prieš Naujuosius metus. Pastaruoju metu Lietuvoje per parą patvirtinama daugiau nei 3000 naujų koronaviruso atvejų. Ši liga Lietuvoje nusinešė jau 933 gyvybes. Dar 464 užsikrėtusieji mirė dėl kitų priežasčių.

Panevėžio mieste ketvirtadienį užfiksuotas 163 naujas susirgimas COVID-19. Per pastarąsias dvi savaites sergamumas koronavirusu Aukštaitijos sostinėje pasiekė 1286 atvejus 100 tūkst. gyventojų. Šiuo metu serga 2670 panevėžiečių.

„Panevėžyje dabar pats pandemijos pikas. Praeitą savaitę čia nustatyta net 1000 naujų susirgimų. Buvo dienų, kai patvirtinta daugiau nei 300 teigiamų testų. Protrūkiai fiksuojami pramonės įmonėse, po 3–4 asmenis suserga medicinos įstaigose, matome koronaviruso atvejų tarp teisėsaugininkų – taigi, liga jau apėmė visus sektorius“, – teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Panevėžio departamento direktorius Eugenijus Vilčinskas.

Daugiausia nerimo kelia didelis skaičius atvejų, kai nepavyksta nustatyti, nuo ko susirgusysis užsikrėtė. Vien praėjusią savaitę specialistams nepavyko išaiškinti net trečdalio naujų susirgimų Panevėžyje, o daugiau nei penktadalis teigiamų COVID-19 testų nustatoma šeimose.

„Pavasarį panevėžiečiai žymiai rimčiau laikėsi saugos reikalavimų, o dabar požiūris į ligą ir grėsmę visai pasikeitė. Daug kartų sakiau ir sakysiu: niekas nepadės nuo šito užkrato, tik pats sau“, – pabrėžia E. Vilčinskas.

Direktorius teigia girdintis, kad ir sirgdami žmonės neatlieka testų, nesikreipia į gydytojus, kol sveikata visai sušlubuoja. Kai kurie tokios būklės keliauja net į darbą.

Panevėžio rajone ketvirtadienį per parą nustatytas 31 naujas koronaviruso atvejis. Per dvi paskutines savaites sergamumas rajone pasiekė 1286 atvejus 100 tūkst. gyventojų. Šiuo metu serga 721 asmuo.

„Praėjusią savaitę rajone buvo užregistruoti 300 naujų viruso atvejų. Didžiausias protrūkis nustatytas Linkaučių vaikų globos namuose“, – teigė E.Vilčinskas.

Trečdaliu atvejų rajone, anot jo, nustatyti užkrato šaltinio nepavyko.

Panevėžio mieste nuo koronaviruso jau mirė 24 žmonės, rajone – 12.

Eismo ribojimai Panevėžyje:

1. Kauno kelias (ties Ramygalos g. 151 pastatu)

2. Šiaulių kelias (ties Panevėžio miesto riba)

3. Dembavoje (Savanorių g.)

4. Senasis Vilniaus kelias (Velžio kelyje ties miesto riba)

5. Tinklų g. (ties Elektronikos ir Tinklų gatvių sankryža)

6. Smėlynės g. (ties miesto riba)

7. Senamiesčio ir Paliūniškio g. sankryža (greta miesto ribos)

8. J. Tilvyčio g. (ties miesto riba)

9. Pušaloto g. (ties miesto riba, netoli Bliūdžių)

10. Pamolainių g. (šalia Stetiškių ir Pamolainių g. sankryžos)

11. J. Janonio g. (šalia Bernatonių g. sankryžos)

12. Tiekimo g. gale

13. Kaimynų g. (ties Kaimynų ir Stiklių g. sankryža).

Komentarai

  • teigiama covid-19 puse, zmones dokumentus susitvarkys. Kartais griezti apribojimai vienoje srityje, duoda naudos kitur.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų