Pažiūrėti važiuoja ne tik miesto eglės – įspūdingai pasipuošė sodybos

Pažiūrėti važiuoja ne tik miesto eglės – įspūdingai pasipuošė sodybos

Kalėdinės dekoracijos ne vien tik smagi pramoga, bet ir istoriją saugantys laikmečio ženklai. Šiųmetė karščiausia tema – koronaviruso sukelta pandemija jau persikėlė ir ant kalėdinių eglių. Kasmet tūkstančiais lempučių nušvintantis Vaivadų gyventojo Vytauto Žekonio sodyba šiemet suspindo labai neįprastai: šeimininkas kiemą papuošė šviečiančiais „koronavirusais“. Į plastiką, simboliškai saugantį nuo užkrato, eglę įsuko ir daukniūnietis Raimundas Mackevičius.

Atvažiuojantieji į Panevėžį, ties Vaivadais, kiekvieną žiemą prieš Kalėdas negali atitraukti akių nuo įspūdingai Kalėdoms išpuoštos sodybos. Pakeleiviai stoja jo fotografuoti, trumpam išlipę džiaugiasi šviesų ir dekoracijų gausa.

Šio spindinčio kiemo šeimininkas Vytautas Žekonis ir šiemet, nepaisant pandemijos, neatsisakė malonumo vėl pasipuošti žiemos šventėms. Tik šįkart jo kalėdinė puošyba paženklinta nūdienos didžiausia aktualija.

„Gal jau pastebėjote, kad pernykščius švytinčius gyvūnėlius uždariau į narvelius – taip, kaip šie metai dėl pandemijos uždarė mus visus. Ir eglutes prie gatvės pakeitė koronaviruso formos žalios dekoracijos“, – vardija V.Žekonis.

Laukė ir kaimynai

V. Žekonis kasmet Kalėdoms sugalvoja ką nors naujo. Kieme auganti eglė su metais pasunkėja vis nauja girlianda. Šeimininkas pasakoja visada besistengiąs matyti kiemo visumą, derinti spalvas, kad jų gausa nerėžtų ir nevargintų akių. Šiemet pasirinkta mėlyna, rami šviesa, mat ir besibaigiantys metai, pasak V. Žekonio, psichologiškai buvo šalti.

„Bet koronavirusas vis tiek vieną dieną bus nugalėtas, tik reikia šitą sunkų laiką pragyventi. Ligų visais laikais buvo ir tradicijų dėl to atsisakyti nereikia. Švenčių išsiilgę kaimynai jau lapkritį klausinėjo, kada pradėsiu puoštis“, – sako Vaivadų gyventojas.

Kiek kainuoja investicijos į kalėdinę lauko puošybą ir kiek tam sunaudoja elektros energijos, V. Žekonis sako net neskaičiavęs, mat jam tai – neįkainojamas malonumas. Jo nuomone, bent kartą per metus, o ypač tokiomis sąlygomis kaip šįmet, paišlaidauti galima.

Kalėdinėmis dekoracijomis V. Žekonis pats džiaugtis ir kitus stebinti planuoja iki Trijų karalių šventės. O ir po jos kai kurių papuošimų jis dar ilgai nenukabina nuo namų.

Eglė su apsauga

Trečius metus glėbiais girliandų kiemą papuošiantis Daukniūnų gyventojas Raimundas Mackevičius šiemet irgi neprasilenkė su karščiausia metų tema. Tradiciškai namo stogas, sienos šviečia gausybe girliandų, tačiau kieme iškilo neįprasta eglė – iš metalinių vamzdžių sumontuota 11 m. aukščio konstrukcija, apjuosta peršviečiama įpakavimo plėvele. Eglės viduje šviečia įvairiaspalvės girliandos.

„Per metus galima visko prigalvoti. Norėjosi kažko įdomesnio, netradicinio, todėl šiemet dar sukonstravau eglę. Darbo buvo tikrai daug, padėjo draugas. Trikampės konstrukcijos statybai naudojome tris vamzdžius ir daug plėvelės“, – apie  savo projektą pasakoja sumanytojas.

Trisdešimtmetis Raimundas stengėsi sodybą spėti papuošti ir girliandas įjungti kartu su Panevėžio miesto eglės įžiebimo iškilmėmis.

Pro jo namus vakarais suka ne tik pravažiuojantys automobiliai, yra ir specialiai atvažiuojančių pasigrožėti Raimundo darbu.

„Man patinka toks judėjimas, šventinė nuotaika. Miestelyje taip pat jaučiamas puošybos užkratas, grožio nori ir kiti kiemai“, – pasakoja daukniūniškis.

R. Mackevičius per trejus metus girliandoms jau išleido ne vieną šimtą eurų ir dėl to nesigaili. Toks grožis kiemo šeimininko elektros sąskaitas padidina 40 – 60 eurų per mėnesį.

 

Galerija

Komentarai

  • Kiekvienas langas,balkonas, namas, sodyba turi pasipuošti kas kaip išgali, tai gal truputuką paseksim užsienio ,europiečių kultūros, džiaugsmo, švenčių laukimo laikmetį.Ten egles puošia kiekviena sodyba. Pas mus gana daug miesto sodybų augina egles, bet jas papuošti turėtų padėti merijos įpareigojimai el.tinklams.Be bokštelių ant eglės girliandos neužkelsi.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų