Iš pareigų trauktis nusprendusi L. Kubiliūnienė sako negalėjusi tikėtis Ramygalos žmonių tokios audringos reakcijos. I. Stulgaitės–Kriukienės nuotr.

Už krašto šviesuolę stojo mūru

Už krašto šviesuolę stojo mūru

Ramygala parodė savo jėgą, kai gyventojai stojo mūru už Loretą Kubiliūnienę, dėl per didelio darbo krūvio ir jo neatitinkančio atlyginimo nusprendusią trauktis iš kultūros centro direktorės pareigų.

Kūčių išvakarėse, vos per dieną, ramygaliečiai surinko 150 parašų reikalaudami iš rajono valdžios sudaryti direktorei palankias darbo sąlygas ir sugrąžinti L. Kubiliūnienę.

Po tokios žmonių reakcijos rajono vadovai sutiko, kad kultūros centre atsirastų bent puse etato dirbantis raštvedys.

Ožkų paradais, sagų išmargintomis sienomis namu, ant pastatų sukabintais stendais, pasakojančiais vienintelio Panevėžio rajone miesto istoriją, ir kitomis įdomybėmis garsėjanti Ramygala prieš šias Kalėdas ūžte ūžė.

Likus kelioms dienoms iki didžiųjų švenčių per tradicinį padėkos vakarą kultūros centre pasklido žinia, kad jo direktorė L. Kubiliūnienė traukiasi.

„Tokią naujieną išgirdę ramygaliečiai verkė“, – sako seniūnaitė Salvina Kievinienė.

Jau kitą rytą ji atsistojo prie Ramygalos eglės rinkti parašų po raštu rajono valdžiai. Greitai lapą užpildė pusantro šimto parašų.

„Žmonės tiesiog suplaukė. Pasirašė ir seniūnijos darbuotojai, ir pats seniūnas, ir bendruomenės pirmininkė, pardavėjos, vaistininkės. Visi Loretą mylim, ji dirba daug ir žmonėms. Ramygala be jos neįsivaizduojama. Ir pasirašė tie, kuriems ji dirba“, – pasakojo seniūnaitė.

Didelis krūvis – nesvari priežastis?

Merui, Tarybai ramygaliečiai įteikė raštą dėl kultūros jų mieste išsaugojimo.

Anot pasirašiusiųjų, per pastaruosius aštuonerius metus L. Kubiliūnienei vadovaujant kultūros centrui, Ramygala tapo žymi ne tik rajone, šalyje, bet ir už jos ribų. Dėl to, pasak rašto autorių, netgi pradėjo grįžti kadaise emigravęs jaunimas, pagerėjo ir kriminogeninė padėtis.

Tai, kad L. Kubiliūnienė pati pasiprašė atleidžiama iš pareigų nesant galimybės pagerinti darbo sąlygas, o meras pasirašė potvarkį dėl jos atleidimo darbuotojo iniciatyva be svarbių priežasčių, ramygaliečiams pasirodė tiesiog absurdiška.

„Visiškai nesutinkame, kad nėra svarbių priežasčių“, – rajono politikams raštu pareiškė 150 ramygaliečių.

Jų kultūros centro veikla aktyvėja ir plečiasi. Nors jame tėra penki kultūros darbuotojų etatai, gyvuoja 18 meno mėgėjų kolektyvų ir studijų. Jų veikloje nuolatos dalyvauja apie 200 žmonių be jaunimo. Pastarajam skirtuose renginiuose pernai apsilankė apie 3000 dalyvių.

„Ramygalos šventė ir ožkų paradas kasmet vis daugiau sulaukia ne tik rajono, bet ir šalies žiūrovų, net užsienio žiniasklaidos dėmesio. Kultūros centro vykdomų edukacinių programų populiarumas toks didelis, kad ne visada galima rasti laisvos vietos jas užsisakyti“, – vardijo S. Kievinienė.

Ramus Ramygalos miestas prieš didžiąsias metų šventes suūžė – vos per dieną buvo surinkta 150 parašų po reikalavimu rajono valdžiai sugrąžinti kultūros centrą paliekančią direktorę. I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Ramus Ramygalos miestas prieš didžiąsias metų šventes suūžė – vos per dieną buvo surinkta 150 parašų po reikalavimu rajono valdžiai sugrąžinti kultūros centrą paliekančią direktorę. I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Darbas po darbo

Nuo 2016 m. prie kultūros centro įkurtas Atviras jaunimo centras. Jam buvo skirti du etatai ir įdarbinti du darbuotojai. Pasak S. Kievinienės, jų pastangomis jaunimas dabar turi daug veiklos, bet šios srities administraciniai rūpesčiai krito ant L. Kubiliūnienės pečių neskiriant papildomo atlygio už padidėjusį darbo krūvį.

„Kaip galima vadinti nesvarbia priežastimi neadekvačiai didelį darbo krūvį? Juk vienas darbuotojas fiziškai nebėra pajėgus per 8 darbo valandas susitvarkyti su gausybe kultūrinės, meninės, edukacinės, projektinės, neformalaus vaikų švietimo, jaunimo socialinio ugdymo, administracijos bei ūkinės veiklos. Kad suspėtų, kas dieną tenka dirbti po 10–12 valandų, net savaitgaliais, negaunant už tai papildomo atlygio. Administracinio krūvio problemą direktorė kasmet akcentuodavo metinėse ataskaitose bei buvo nuolat apie tai kalbama visais lygmenimis. Tačiau iš rajono Savivaldybės nebuvo sulaukta pagalbos“, – politikams argumentus pažėrė ramygaliečiai.

Svetimų nereikia

Anot pasirašiusiųjų, tokio masto kultūros centras privalo turėti papildomą direktoriaus pavaduotojo etatą administraciniams ir ūkio reikalams.

Ramygalos gyventojus nustebino, kad atleidus L. Kubiliūnienę į jos vietą laikinai eiti pareigų paskirta Ėriškių kultūros centro direktorė.

„Esame kategoriškai prieš, kad net ir laikinai kultūros vadovo pareigas eitų mums nepažįstamas žmogus. Kultūros centro direktorius – ne tik žmogus, pasirašantis Savivaldybėje ant dokumentų. Jis turi pažinoti bendruomenę, kolektyvų narius, vietos įstaigas, kitaip kultūros židinys greitai atšals“, – teigiama rašte.

Ramygaliečiai pareikalavo iš rajono valdžios „sudaryti palankias darbo sąlygas ilgametei direktorei ir sugrąžinti L. Kubiliūnienę į šias pareigas, o laikinai eiti pareigas paskirti bet kurį Ramygalos kultūros centro darbuotoją, atitinkantį reikalavimus.“

Nemato, kokia grįžta

L. Kubiliūnienė tvirtina, jog toks palaikymas jai buvo labai netikėtas.

„Kasmet pasikviečiame į Padėkos vakarą visus kultūros darbuotojus nusilenkti žiūrovams, rėmėjams, partneriams. Meno vadovė neišlaikė ir pasakė. Aš ir darbuotojams labai ilgai apie tokį savo sprendimą nesakiau. Nenorėjau triukšmo“, – sako direktorė.

Ji Ramygalos kultūrą kuria ir kūrena su kelerių metų pertrauka nuo 2007-ųjų. L. Kubiliūnienė teigia iš jai patinkančio ir mylimo darbo apsisprendusi trauktis nebeištvėrusi administracinės naštos.

„Gal ir mano bėda, kad dirbame tiek, jog neapžiojame. Užsiauginome Ramygaloje per didelius renginius. Per mėnesį suorganizuojame nuo 8 iki 14 renginių, parodų, išvykų, edukacinių užsiėmimų. Myliu tą darbą, bet krūvis tapo neadekvatus atlyginimui. Vyras sako: aš džiaugiuosi dėl žmonių, nes jie džiaugiasi, bet jie nemato, kokia tu grįžti“, – pasakojo L. Kubiliūnienė.

Anot jos, darbo dar padaugėjo prie kultūros centro kaip padalinį įkūrus Jaunimo centrą.

„Jis dėl to ir įkurtas prie kultūros centro, kad būtų sutaupyta administracinių resursų – nereikia direktoriaus, buhalterio. Bet man krūvis padidėjo, o darbo užmokestis liko toks pat“, – pasakojo direktorė.

Turinti 2-ą kvalifikacinę klasę, L. Kubiliūnienė į rankas uždirba 825 eurus.

„Buvau padavusi prašymą atleisti iš darbo dėl per didelio krūvio. Į aštuonias darbo valandas niekada netelpu. Mano normali darbo savaitė 60 valandų vietoje kitų 40-ies, normalių atostogų nebūna. Paprasčiausiai pavargau. Mano prašymą atleisti iš pareigų Savivaldybė patenkino. Neįvertinau, kad taip sujudės žmonės“, – kalbėjo L. Kubiliūnienė.

Geriau negali

Po kilusio ažiotažo rajono valdžia pasiūlė kompromisą – šiuo metu laisvą kultūrinių reikalų organizatoriaus pusę etato skirti raštvedžio pareigybei.

„Iki šiol pati dirbau raštvede, dabar tikiuosi į tą vietą rasti žmogų“, – viliasi prašymą trauktis atsiėmusi L. Kubiliūnienė.

Rajono vadovybė tvirtina, jog iš biudžeto skirti papildomai lėšų kultūrai nėra jokių galimybių.

Pasak mero Povilo Žagunio, Panevėžio rajonas ir taip Lietuvoje skiria bene daugiausia dėmesio kultūros sričiai – jai tenka apie 7 proc. biudžeto.

„Panevėžio rajono savivaldybė kultūros centrams rodo išskirtinai didelį dėmesį, jiems skiria vieną didžiausių finansavimų Lietuvoje. Išlaikome 120 kultūros darbuotojų. Vien tik renginiams pernai kultūros centrai iš Savivaldybės ir projektų gavo 200 tūkst. eurų. Ir rajono kultūros darbuotojai turbūt sutinka, kad jų darbo sąlygos bene pačios geriausios šalyje“, – teigė meras.

Anot jo, nėra ribos, pagal kurią būtų įmanoma objektyviai įvertinti kultūros darbuotojo darbo apimtis.

„Statybininkas pastato 3 aukštų namą, kelininkas nutiesia kelio tiek, kiek nurodyta. O kaip įvesti matą kultūrai?“ – sako P. Žagunis.

 

Komentarai

  • Tai alga pagrindinė bėda? Taigi Panevėžio bendruomenių rūmų direktorė turbūt irgi panašią algą gauna. O čia miestelis ramus, gastrolių mažai, kasdieną renginių nebūna, arba juose gali ir kiti darbuotojai dirbti. Gal kolektyvas prastai dirba, kad direktorė net iš darbo turi išeiti. Kiek matyti internete, tai kolektyvų vadovai matosi daugelyje kitų vietų, vadinasi neatidirba kiek priklauso.

    • Atsakyti
    • O kiek darbuotojų Bendruomenių rūmuose? Tikrai ne 5.

      • Nesutinku su Mero pasakymu, kad „nėra ribos, pagal kurią būtų įmanoma objektyviai įvertinti kultūros darbuotojo darbo apimtis“. Kultūros darbuotojai, pasibaigus kalendoriniams metams pildo veiklos ataskaitų lenteles, kur smulkiai ir detaliai išdėstoma kiek konkrečiai Meno vadovas parengė naujų programų, kiek jo vadovaujami kolektyvai surengė išvykų, pasirodymų, kokiuose konkursuose ir festivaliuose dalyvavo, kokius rezultatus pasiekė, kaip gerino kolektyvo įvaizdį (rūbai, veiklos viešinimas ir t.t.), kiek pateikė projektų, kiek iš jų įgyvendino, kiek lėšų pritraukė vykdydamas NVŠ, projektines, edukacines ar koncertines programas. Kiek suorganizavo renginių ir ir kiek žiūrovų juose apsilankė.
        Kiek akademinių valandų išklausė tobulindamas ir keldamas kvalifikaciją? Lygiai taip pat matuojamas ir administracinį darbą dirbančio žmogaus krūvis. Ir meno darbuotojų ir tą darbą administruojančių žmonių veikla yra tikrai pamatuojama. Tik reikia norėti, turėti laiko ir galimybių tas ataskaitas atidžiai išanalizuoti.

  • Loreta išties ypatingas žmogus – lyginti jos darbą su miesto Bendruomenių rūmų direktorės darbu gali tik neišmanantis žmogus. Loreta neturi tokio būrio pagalbininkų ir dirbti kaime kultūros srity yra visai kitokia specifika. Šaunuoliai ramygaliečiai, kad susivienijo. Jie suprato, ko Ramygala galėjo netekti pasikeitus kultūros centro vadovams.

    • Ramygala per paskutinį gerą dešimtmetį tikrai sužybėjo

  • Nikiek Ramygala nesuzibejo

    • Rašyt pramokite, tamsta. Nes labai jau tamsuolis atrodot.

  • Tai bene viena „kiečiausių“ pastaruoju metu mano kelyje sutiktų gyvenimo pakeleivių – ŽMOGAUS, asmuo, moteris, specialistas, MENINKAS … nebijokite būti -„šiltukas“ – Jums… gaudykit… 😉

    • Atsakyti
Rodyti visus komentarus (8)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų