I. Stulgaitės_Kriukienės nuotr.

Pakliuvusiesiems į priklausomybės spąstus – profesionalų pagalba

Pakliuvusiesiems į priklausomybės spąstus – profesionalų pagalba

Statistika skelbia, kad suaugusių žmonių rūkymo mastai mažėja, tačiau organizmą žalojančių įv. rūkymo gaminių vartojimas tarp paauglių auga. Ir tam daugiausia įtakos turi elektroninių cigarečių, kurios neva turėjo tapti saugesne įprastinių cigarečių alternatyva, augantis populiarumas.

Tiesia pagalbos ranką

Nors elektroninių cigarečių gamintojai, prekybininkai teigia, kad tai priemonė, padedanti atsikratyti priklausomybės nuo tabako gaminių, iš tiesų ją tik didina ir skatina vartoti. Vis dėlto šis mitas toks gajus, kad net patys tėvai dar pilnametystės nesulaukusioms atžaloms parūpina elektroninių cigarečių, manydami, kad taip jas apsaugos nuo įprastinių cigarečių rūkymo.

Praėjusią savaitę Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras švietimo įstaigų darbuotojus, visuomenės sveikatos specialistus bei tuos, kurie norėtų ištrūkti iš priklausomybių liūno, taip pat jų artimuosius pakvietė į seminarą „Priklausomybė nuo rūkymo“. Jo tikslas – padėti tėvams bei su vaikais ir jaunimu dirbantiems specialistams atpažinti, ar jaunuoliai turi priklausomybių, ir patarti, kaip jiems padėti.

Moterims sunkiau

Gydytojas psichiatras Mindaugas Jasulaitis teigė, kad rūkymas, kaip priklausomybė nuo tabako, yra liga, dažnai prasidedanti visai nekaltai. Smalsumas, noras patirti malonių pojūčių, pritapti prie kompanijos ar pabrėžti vyriškumą arba moteriškumą – dažniausios priežastys, verčiančios jauną žmogų užsidegti pirmąją savo cigaretę. Ilgainiui toks žaidimas virsta priklausomybe, kurią įveikti reikia didelių pastangų. Jeigu fizinę priklausomybę nuo nikotino – abstinencijos simptomus galima įveikti per kelias dienas visiškai atsisakius tabako gaminių, tai įveikti psichologinę priklausomybę daug sudėtingiau, ypač kai cigaretės dūmas siejamas su nusiraminimu. Kartais reikia pakeisti netgi tam tikrus įpročius bei veiklas. Beje, tyrimai rodo, kad moterims įveikti psichologinę priklausomybę daug sunkiau, jos dažniau ir „atkrenta“. Tai susiję ir su hormonų svyravimais. Moterys bijo priaugti svorio, nors metus rūkyti jis paprastai normalizuojasi per kelis mėnesius.

„Tyrimai rodo, kad moterys, skirtingai nei vyrai, rūko dažniau siekdamos psichoemocinės reguliacijos, o vyrai – nikotino sukeliamo poveikio. Dalis tyrimų parodė, kad moteris rado nusiraminimą net ir tuo atveju, kai surūkė cigaretę be nikotino, o vyrų grupėje tokio poveikio nepastebėta. Būtent todėl moterims daug sunkiau įveikti psichologinę priklausomybę“, – pastebi M. Jasulaitis.

Į Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuotą seminarą apie priklausomybę nuo rūkymo atvykę medikai – psichologė-psichoterapeutė A. Adomaitytė, psichiatras M. Jasulaitis, toksikologas R. Badaras pabrėžė, kad nors elektroninių cigarečių gamintojai skelbia, kad tai saugesnė alternatyva įprastinėms cigaretėms, tačiau iš tiesų jos dar pavojingesnės.

Patrauklu vaikams

Rūkaliai, norėdami mesti cigaretes, bet negalėdami atsisakyti šios priklausomybės, dažnai renkasi kitas alternatyvas – kaitinamojo tabako gaminius arba elektronines cigaretes. Šių gamintojai deklaruoja, kad tai sveikesnis pasirinkimas. Tačiau M. Jasulaitis tvirtina, jog apie sveikumą šiuo atveju net negalima kalbėti. Atvirkščiai, elektroninės cigaretės – dar didesnis blogis, tik pateikiamas itin patraukliai. Aromatizuotos cigaretės Lietuvoje uždraustos, bet rūkymui skirto skysčio galima įsigyti paties įvairiausio – nuo vanilės iki šokolado skonio. Didžiausias pavojus, kad tokių skysčių kenksmingų medžiagų koncentracijos niekas netikrina.

„Amerikoje buvo atliktas eksperimentas, kurio rezultatai pribloškė – viename tirtame buteliuke nikotino kiekis buvo žymiai mažesnis, nei oficialiai deklaruojama, o tame, kur nurodyta, kad nikotino visai nėra, jo rasta didelis kiekis. Be to, jaunimas atsisiunčia tokio skysčio netgi su sintetiniais kanabinoidais – narkotine medžiaga“, – teigė M. Jasulaitis.

Pasak mediko, kuo jaunesnis žmogus, tuo didesnę žalą jis daro savo organizmui. Nors rūkymas jaunuoliui dažnai asocijuojasi su laisve ir nepriklausomybe, iš tiesų tokio įpročio atsisakymas – didžiausia dovana sau.

„Mesti – tai kažko atsisakyti, bet Allen Carr, knygos „Lengvas būdas mesti rūkyti“ autorius, siūlo šį žodį keisti į gauti – gauti teisę ir galimybę kvėpuoti pilnais plaučiais, galimybę būti laisvam nuo priklausomybės tabakui“, – pabrėžė M. Jasulaitis.

Nekaltas žaidimas?

Medicinos psichologė-psichoterapeutė Aina Adomaitytė taip pat pabrėžia, kad elektroninės cigaretės žalingos tuo, kad į jas gali būti pilami labai neaiškios sudėties skysčiai, tarp jų ir sintetiniai narkotikai. Apsvaigimas trunka trumpą laiką, garinamo tabako dūmai neskleidžia specifinio kvapo, tad tėvams gana sunku pastebėti, ar jų atžala vartoja šiuos preparatus.

„Vaikams tai kažkas naujo ir įdomaus. Rūkantieji gali rinktis kvapus, skonius, net kokios spalvos dūmus išpūsti. Vienas atsineša vyšnių skonio skysčio, kitas – vanilės, trečias – dar kitokio. Besikeičiant skirtingais skoniais nepastebimai įsitraukiama į savotišką žaidimą. Bet ar bus apsiribota obuoliais kvepiančiu skysčiu ir baltais dūmais, pakvailiojimu su draugais, ar bus pereita prie cigarečių ir narkotinių medžiagų? Tai yra žaidimas, kuris gali sukelti gerokai rimtesnes problemas“, – teigė A. Adomaitytė.

Jos tvirtinimu, vaikams įsigyti garinimui skirtų priemonių nėra problema, tad kai kada įtraukti pirmojo dūmo pabando net pradinių klasių mokiniai. Todėl tėvai pirmiausia turi kalbėtis su atžalomis apie šio kenksmingo įpročio žalą, formuoti tinkamas nuostatas. Taip pat stebėti, kur vaikai leidžia pinigus, kas yra jo kuprinėje ar stalčiuose, su kokiomis draugų kompanijomis leidžia laiką. O svarbiausia, ugdyti savo pavyzdžiu.

„Kartais net patys tėvai nesuvokia elektroninių cigarečių žalos ir patys jas perka, kad tik jų atžala nerūkytų paprastų cigarečių. Tačiau taip tik dar labiau įstumia į priklausomybių spąstus“, – sakė A. Adomaitytė.

Pirmosios mirtys

Vienas žymiausių gydytojų klinikinių toksikologų Robertas Badaras atkreipė dėmesį, kad tabako bendrovių reklama apie „pasaulį be rūkymo“ su alternatyviais produktais – kaitinamo tabako bei kaitinamo nikotino skysčio elektroninėmis cigaretėmis padarė meškos paslaugą.

„Nežinau, tyčia ar netyčia, bet suformuotas mitas, kad elektroninės cigaretės yra alternatyva rūkymui. Tačiau medikai mato kiek kitokias tendencijas. Jau pasirodė mokslinių tyrimų, kad vadinamieji popkornų plaučiai – sunkus plaučių uždegimas ir kvėpavimo nepakankamumas – yra elektroninių cigarečių rūkymo pasekmė“, – tvirtino toksikologas.

Jo žiniomis, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai paskelbė, kad 37-ių jaunų žmonių mirtys yra siejamos su elektroninių cigarečių vartojimu, dar per pusantro tūkstančių jaunuolių buvo gydoma ligoninėse. Tiek kaitinamojo tabako gaminiai, tiek ir elektroninės cigaretės – dar gana naujas produktas rinkoje, todėl apie tikrąjį jų poveikį žmogaus organizmui bus galima kalbėti tik po kelerių metų. Nors kaitinant tabaką itin sumažėja kenksmingų degimo produktų, tokių kaip acetaldehidas, formaldehidas, nitrozaminas, išsiskyrimas, tačiau tikroji situacija lieka nežinoma, mat visi tyrimai, analizuojantys šių prietaisų poveikį sveikatai, yra atliekami pačių gamintojų lėšomis. Pasak mediko, vienintelė saugi alternatyva – net nepradėti rūkyti, o pradėjus – mesti. Tuo labiau, kad dabar kokybiškas priklausomybių gydymas yra prieinamas visiems.

Įveikti psichologinę priklausomybę nėra lengva – smegenims sunku pamiršti įpročių, susijusių su rūkymu, malonumą, todėl ne visada žmonėms pavyksta priklausomybę įveikti tik valios pastangomis. Bet šeimos gydytojas ar priklausomybių ligų specialistai tikrai gali suteikti visą reikalingą pagalbą.

Kiekvienas buvęs rūkalius galėtų išvardyti daugybę priežasčių, kodėl buvo verta mesti rūkyti – pradedant pilnesne pinigine ir baigiant pagerėjusia gyvenimo kokybe.

„Prie mano namų yra stadionas, kuriame vyksta lauko riedulio varžybos. Matau, kaip po varžybų ar per pertrauką sustoja gražiai nuaugusių mėlynomis uniformomis vilkinčių jaunuolių, traukiančių elektronines cigaretes, būrys. Tas požiūris, kad sportininkas negali rūkyti, o garinimas – tai ne rūkymas, vis dar labai gajus tarp jaunų žmonių. Tai nėra rūkymo alternatyva, nuo vilko šokama ant meškos. Vienintelė saugi alternatyva – nepradėti rūkyti“, – pabrėžė R. Badaras.

Visuomenės sveikatos biure dirba priklausomybės ligų konsultantai, kurie konsultuoja dėl priklausomybės nuo alkoholio.

Tel. (8 45) 46 32 81.

Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filiale galima gauti specialistų konsultaciją dėl įvairių priklausomybių, taip pat ir nuo rūkymo.

Tel (8 45) 58 26 73.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų