Panevėžys švenčia Valstybės dieną. I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Panevėžiečiai Lietuvos himną giedojo su Sakartvelo solistais

Panevėžiečiai Lietuvos himną giedojo su Sakartvelo solistais

Lyg Sakartvelo kalnais Valstybės dienos šventinį vakarą per Panevėžį galingai nuaidėjo Skaistakalnio parke kartu su garsiausio Tbilisio operos ir baleto teatro solistais sugiedotas Lietuvos himnas.

Liepos 6-oji lietuviams tapo ne ką mažiau svarbesnė  nei Vasario 16-oji ar Kovo 11 oji. Vidurdienį šv. Mišiomis ir iškilmingu vėliavos pakėlimu Laisvės aikštėje prasidėjusią Valstybės dienos šventę vakare vainikavo Tautiškos giesmės giedojimas seniausiame miesto parke.

Į jį minios rinkosi likus dar valandai iki 21val., kai lietuviai visame pasaulyje sustojo Tautiškai giesmei.

Įsitaisę ant suoliukų, pievelės ar tiesiog stoviniuodami ir šnekučiuodamiesi panevėžiečiai jaukiai leido vakarą.

Įsipatoginęs ant vejos vyresnysis leitenantas Igas Bačiulis tarnauja Karaliaus Mindaugos husaro batalione ir visą dieną kartu su kitais kariais dalyvavo Valstybės dienos renginiuose Panevėžyje.

„Pirmi metai tarnauju Karaliaus Mindaugo husarų batalione, tad man ši šventė dabar dar ypatingesnė“, – sakė grynu panevėžiečiu save vadinantis vaikinas.

Iš Skaistakalnio parko karys planavo su draugais dar keliauti į sodybą ir kartu paminėti Valstybės dieną.

„Esu nuo mažens patriotas, tai man jau iš tėvų, senelių duota. Bet ir mano draugai tokie patys, taigi mes progos gražiai pabūti nepraleisime. Jei ir nebūname šventėje, giesmę giedam bet kur“, – kalbėjo Ignas.

Iš minios giedoti himno susirinkusių panevėžiečių išsiskyrė žinoma miesto visuomenininkė Bronė Slapšienė. Ji, kaip ir buvo raginta šventės organizatorių, Valstybės dieną pasitiko apsirėdžiusi tautiniais drabužiais bei nupynusi savo darželio gėlių vainiką ir sudėjusi porą puokštelių.

Šios skirtos į sceną žengusiems Tbilisio operos ir baleto teatro solistų ansamblio „Suliko“ atlikėjams. Šventinį vakarą Skaistakalnio parke skambėjo ir  Panevėžio Muzikinio teatro simfoninio orkestro kūriniai.

„Visada taip pasipuošiu per valstybines šventes, tautinius drabužius pasisiuvau, o juostą pynė sesuo. Nuo pat šventinio ryto esu kartu su Lietuva, dalyvauju jai skirtiems renginiams“, – kalbėjo panevėžietė.

Mindaugas Lietuvos karaliumi buvo vainikuotas 1253 metų liepos 6 dieną. Karūnavimas užbaigė valstybės susikūrimą, Lietuvą pripažino to meto pasaulis.

Liepos 6-oji valstybės švente paskelbta 1990 metais, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę po sovietų okupacijos.

Šiais metais Seimas paskelbė liepos 6-ąją, Valstybės dieną, ne tik Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo, bet ir „Tautiškos giesmės“ diena.

Galerija

 

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų