2024-aisiais maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas gyventojams taps privaloma pareiga

2024-aisiais maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas gyventojams taps privaloma pareiga

Panevėžio miesto savivaldybė drauge su AB „Panevėžio specialusis autotransportas“ bei UAB „Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras“ nuo vasario 1 d. įgyvendina pilotinį maisto atliekų rūšiavimo projektą. Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigalios ES direktyva, reikalaujanti iš bendro atliekų srauto atskirti maisto ir virtuvės atliekas.

Pilotinis maisto atliekų projektas Panevėžyje jau įsibėgėjo

Pirmieji maisto atliekų rūšiavimą išbando 67 Panevėžio miesto daugiabučiai, esantys Pilėnų mikrorajone. 2022 m. sausio mėn. gyventojams buvo išdalinta daugiau nei 1700 vnt. specialių 7 litrų kibirėlių, skirtų augalinės kilmės maisto atliekoms rinkti, įteiktos atmintinės, kokias atliekas galima mesti į maisto kibirėlius, bei rūšiavimo maišelių komplektai, o nuo š. m. vasario mėn. 10 (dešimtyje) kolektyvinio naudojimo atliekų surinkimo konteinerių aikštelėse papildomai buvo pastatyti maisto atliekų surinkimo konteineriai.

Per vasario mėn. į maisto atliekų konteinerius pilotiniame maisto atliekų rūšiavimo projekte dalyvaujantys panevėžiečiai išmetė nei 4,88 t maisto atliekų, kovo mėn. –6,94 t., o balandžio mėn.  – 4,88 t. Tuo tarpu per š. m. gegužės mėnesį buvo surinkta 5,88 t. atliekų. Nuo projekto pradžios iš viso buvo surinkta 22,58 t. maisto atliekų.

Įvertinus keturių projekto mėnesių rezultatus, galima teigti, kad apie pusę maisto atliekų surinkimo konteineriuose atsiduriančių atliekų yra ne maisto, o kitos komunalinės atliekos. Vadinasi, projekte dalyvaujantiems panevėžiečiams vis dar reikia efektyviau atskirti maisto atliekas nuo kitų atliekų. Kodėl reikia rūšiuoti maisto atliekas? To nauda – keleriopa. Pirmiausia, visos šios atliekos nepatenka į mišrių atliekų srautą ir jų neužteršia – kartu su kitomis atliekomis išmestas maistas jas labai užteršia. Tad atskyrus maisto atliekas ne tik sumažėja mišrių komunalinių atliekų, bet jos tampa ir gerokai sausesnės, švaresnės bei kokybiškesnės. Be to, iš atskirai surinktų maisto atliekų gaminamas labai vertingas kompostas.  – sako AB „Panevėžio specialus autotransportas“ atliekų tvarkymo skyriaus vadovė Judita Vingilytė.

Pilotinis maisto atliekų rūšiavimas pradėtas atskiriant tik augalinės kilmės maisto atliekas. Buityje tokių atliekų dalis dažniausiai yra didžiausia – tai įvairios lupenos, daržovių ar vaisių liekanos, daržovių paruošimo metu liekančios ar maistui netinkamos dalys, arbatos ar kavos tirščiai, arbatžolės, arbatos maišeliai, taip pat kambariniai augalai ar jų dalys.

Planuojama, kai regiono atliekų tvarkymo centras bus pasiruošęs reikalingą techninę įrangą, Panevėžio miesto kolektyvinio naudojimo konteinerių aikštelėse bus pastatyta dar apie 180 konteinerių, skirtų rinkti tiek augalinės, tiek ir gyvulinės kilmės maisto atliekas. Gyvulinės kilmės produktai – pieno produktai, kaulai, odelės, kremzlės, gyvulinės kilmės riebalai, aliejai, skysčiai ir kt.

Tikimasi, kad ir kiti Panevėžio miesto gyventojai noriai prisidės prie gražesnės, švaresnės ir saugesnės aplinkos, noriai priims galimybę rūšiuoti atliekas ir mes jas tik į tam skirtus konteinerius.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų