Tikimasi, kad išaiškinti baziliką išniekinusius vandalus padės vaizdo kameros ir atsiradę liudininkai. M. Garucko nuotr.

Krekenaviškiai po vandalų išpuolio: ligonių darbas

Krekenaviškiai po vandalų išpuolio: ligonių darbas

Po vandalų išpuolio Krekenavoje tikintieji sekmadienį į šv.Mišias rinkosi šiek tiek anksčiau. Prieš įeidami į garsiąją Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų baziliką, žmonės pirmiausia suko ratus aplinkui – apžiūrinėjo ir baisėjosi šeštadienio naktį ant maldos namų sienų chuliganų paliktomis teplionėmis bei keistais ženklais.

„Tik ligonių darbas. Ne kiekvienas chuliganas taip pasielgtų“, – vienas per kitą kalbėjo tikintieji.

Apie vandalų niekšybę pirmą kartą išgirdusieji liko be amo.

„Kad juos biesas“, – išvydusi juodais ir raudonais dažais nutepliotas bazilikos duris ir sienas, žodžių pritrūko Janina Lavševičienė.

Moteris neabejojo, kad šitaip siautėti galėjo tik nedirbantis ir jokios veiklos neturintis jaunimas.

„Iš dyko buvimo nebeišmano, ko nusitvert. Darbo nesusiranda, geria. Panevėžyje ant sienų, tvorų pripiešta – bjauru žiūrėti“, – kalbėjo J. Lavševičienė.

Krekenaviškė Birutė įtarė, kad aeroziliniais dažais baziliką išderglojo 15-16 metų paaugliai – vyresni turėtų daugiau proto. Moteris tik stebėjosi, kad užrašai išpurkšti gana aukštai, sunkokai pasiekiamose vietose. Ji įsitikinusi, kad šitaip pasidarbavo atvykėliai. Birutės nuomone, vietiniai turbūt nė nežinotų tokių simbolių, kokiais dabar išmargintos bažnyčios sienos. Anot krekenaviškės, jiems ranka nepakiltų ir dėl paties klebono Gedimino Jankūno. Su bendruomene ir jaunimu daug dirbantis dvasininkas Krekenavoje iš tiesų turi autoritetą ir yra mylimas.

„Mes tik bijom, kad kada mūsų kunigo kitur neiškeltų“, – kalbėjo Birutė.

Į šv.Mišias atėjęs krekenaviškis Vytautas irgi kaltę verčia svetimiems.

„Iš toliau atvažiavusiųjų darbas, ne kitaip. Mūsų kunigas dirba su jaunimu, daug veiklos turi. Pykčio jam tikrai niekas nelaiko“, – sako Vytautas.

Apžiūrinėdami bazilikos išpaišytas sienas ir duris, vietiniai prisiminė, jog tai nebe pirmas chuliganizmo atvejis maldos namuose.  Prieš porą metų iš Krekenavos bažnyčios pavogti votai – vertingi senoviniai gintariniai karoliai. Jų kaina siekė 8 tūkst. eurų. Karolius vagys buvo nugvelbę iš presbiterijos, kurioje kabėjo Švč. Mergelės Marijos su kūdikėliu paveikslas. Nors šioms vertybėms apsaugoti įrengta signalizacija, per Žolinės atlaidus kunigas ją buvo atjungęs, kad tikintieji galėtų klūpėdami keliais žingsniuoti aplink paveikslą, prie kurio ir kabėjo vagių dėmesį atkreipę karoliai.
Tąkart policijos pareigūnai, gavę pareiškimą, nedelsiant apklausė miestelio gyventojus, rinko vertingą informaciją ir jau tą patį vakarą buvo išaiškintos nusikaltimo aplinkybės bei sulaikyti du įtariamieji – to paties miestelio 46-erių metų gyventojai. Šie asmenys pareigūnams buvo žinomi, ne kartą teisti už įvairius nusikaltimus. Susivilioję aukštomis gintaro supirkimo kainomis ir nepabūgę vogti net iš Dievo namų, ilgapirščiai vertingus dirbinius jau buvo spėję realizuoti. Policijos pareigūnai atliko aktyvias paieškas ir jau kitą dieną po vagystės surado senovinius gintaro karolius pas supirkėjus Vilniuje.

Tikimasi, kad ir šį kartą piktadarius padės išaiškinti viešose vietose įrengtos vaizdo stebėjimo kameros ir liudininkai, įtartinus asmenis prie bažnyčios pastebėję naktį į šeštadienį jau vidurnakčio.

Galerija

Komentarai

  • Čia aiški žinutė, kas, ką, kodėl, su kuo, už ką, nemažas darbas išsiaiškinti teisėsaugai.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų