V. Bulaičio nuotr.

Panevėžys virto jaunimo madų sostine

Panevėžys virto jaunimo madų sostine

Šeštadienio popietę jaunimas, neabejingas madai, muzikai ir šokiui, rinkosi į Bendruomenių rūmus, kur vyko jubiliejinis festivalis „Išdykęs stilius“. Nors nominacijos tik kelios, jaunieji dizaineriai ir modeliai džiaugėsi nauja patirtimi ir galimybe atsiskleisti savo kūrybiškumui.

Sugrįžimo nuotaikos

Kaip sakė šio renginio mama vadinama Panevėžio bendruomenių rūmų direktorė Sandra Myškienė, prieš du dešimtmečius festivalis prasidėjo kaip mokyklinis mados konkursas, tačiau netrukus jis išaugo savo rūbą – tapo ne tik mados, bet ir šiuolaikinio šokio bei fotografijos menų sintezės festivaliu, į kurį dalyviai atvyksta net iš užsienio. Nors buvo minčių dėti tašką, ir daugiau jo nerengti, tačiau dalyviai patys kasmet inicijuoja, kad šis konkursas drebintų Panevėžį. Šis jubiliejinis festivalis – tarsi sugrįžimas atgal ir įvertinimas, kaip „Išdykęs stilius“ pasikeitė per tuos du dešimtmečius. Tad į vertinimo komisiją buvo pakviesti pirmųjų festivalių dalyviai, kurie ir dabar nėra nutolę nuo mados, grožio ir meno. Pasak S. Myškienės, nemažai daliai jaunuolių „Išdykęs stilius“ tapo kelrodžiu – ne vienas jų tapo dailininku, mados kūrėju, architektu ar fotografu.

„Viskas prasidėjo nuo alternatyviosios mados konkurso, tačiau dabar „Išdykęs stilius“ gerokai ūgtelėjo. Jaunuoliams tai savotiškas laiptelis, atspirtis į didesnį mados pasaulį“, – sako S. Myškienė.

Bendruomenių rūmų renginių organizatorė Jurgita Rimšė teigė, kad šiemet žiūrovai ant podiumo galėjo išvysti net 21 jaunojo dizainerio kolekciją. Daugeliui kūrėjų – vos 10-18 metų, tačiau jų gatvės stiliaus, avangardinės ar alternatyviosios mados kolekcijos nenusileidžia vyresniems madų kūrėjams. Dėl šio konkurso ne vienam jo dalyviui teko nemažai paplušėti ir miegą paaukoti darbui prie siuvimo mašinos.

„Turime vieną dizainerę iš Baltarusijos. Kadangi jos komandos nariai negavo vizų, pati dizainerė susikrovė savo kolekciją į lagaminus ir pas mus atvyko viena autobusu. Kai žmonės susiduria su tokiomis kliūtimis, bet vis tiek ryžtasi pas mus atvažiuoti, vadinasi, „Išdykęs stilius“ yra svarbus ir reikalingas festivalis“, – teigė R. Rimšė.

Jubiliejiniam festivaliui pirmą kartą statulėlę pagamino Pakruojo tekstilininkė Janina Vansauskienė. Šiemet pagrindinis prizas iškeliavo į Gargždus. Šio miesto jaunieji kūrėjai pristatė kolekciją ,,Bildukai bild“, kurioje tautiniai motyvai susipynę su šiuolaikine mada.

Prikėlė antram gyvenimui

Gauti pagrindinį prizą – kiekvieno kūrėjo svajonė, tačiau jaunieji dizaineriai pripažino, kad ne ką smagiau buvo parodyti savo kurtas kolekcijas. J. Balčikonio gimnazijos septyniolikametė moksleivė Liucija Vaisiūnaitė, pristačiusi pirmąją savo kolekciją „Ledas ir ugnis“, atviravo, kad nors būta ir daug jaudulio, dėmesys jai be galo malonus. Ji pasakojo, kad šiame festivalyje net neplanavo dalyvauti, bet kadangi yra pasiuvusi jau ne vieną kostiumą, jos mokytoja įkalbėjo ją pristatyti ir kolekciją.

„Reikėjo kažkaip susisukti vos per dvi tris savaites, tad teko įdarbinti ir mamą, ir močiutę. Iki vėlumos visos sėdėdavom prie siuvimo mašinos, kad tik suspėčiau“, – su kokiais iššūkiais susidūrė, pasakojo gimnazistė.

Sukurti kolekciją – nepigus malonumas, tačiau merginai pavyko prasisukti vos su 30 eurų biudžetu. Liucija pasakojo, kad didžiausias išsigelbėjimas jai buvo dėvėtų drabužių parduotuvės, kur buvo galima rasti užuolaidų, staltiesių, įdomesnių medžiagų ir diržų, iš kurių ir pasiuvo savo kolekciją. O modeliais pabūti įkalbėjo savo draugus bei pusbrolį.

„Toks pasirinkimas rodo, kad daugelį daiktų galime prikelti antram gyvenimui. Mano kolekcija labiau tinkama ypatingoms progoms, jeigu kasdien taip apsirengtum, aplinkiniai kiek keistai pažiūrėtų. Gal kai kas galėjo būti geriau, bet esu rezultatu patenkinta“, – šypsosi jaunoji kūrėja.

Mergina atviravo, kad dar nėra apsisprendusi, ar savo gyvenimą susies su mada. Ją domina daugelis sričių, todėl vis dar yra ieškojimų kelyje. Tačiau kuriant kolekcijas įgyta patirtis pravers ir gyvenime. Jos teigimu, kiekviena mergina ir moteris turi mokėti siūti.

Įgavo pasitikėjimo savimi

Trylikametė Moksleivių namų auklėtinė Viktorija Ladygaitė kalbėjo, kad savo kurtoje kolekcijoje norėjo atskleisti visą emocijų skalę. Jai norėjosi sukurti kolekciją, kuri išsiskirtų iš kitų, todėl pasirinko geometrines formas. Talentinga paauglė lanko dailės mokyklą, nes patinka viskas, kas susiję su menais, grožiu ir mada, todėl gal ateityje žengs šiuo keliu.

„Tai pirmoji mano kolekcija. Tiesiog vieną dieną supratau, kad noriu išmokti siūti. O jeigu nori, viskas įmanoma. O per maždaug tris mėnesius gimė ir mano kolekcija. Esu euforijoje, nors ir buvo mažų nesklandumų. Viską, ką galėjome, tą padarėme“, – atviravo V. Ladygaitė.

Savo pirmąją kolekciją pristačiusi 12-metė Gabija Endriukaitytė pasakojo, kad savo kolekciją pradėjo kurti iki festivalio likus pusantro mėnesio, todėl teko nemažai vakaroti prie siuvimo mašinos. Jos kolekcija išskirtinė tuo, kad pieno baltumo suknelės dekoruotos Lietuvos vėliavos spalvų akcentais. Mergina pasakojo, kad nors sulaukė nemažai pagalbos iš pedagogų, tačiau visos idėjos – tik jos.

„Labai smagu dalyvauti tokiame festivalyje, nes įgauni drąsos lipti ant scenos bei pasitikėjimo savimi“, – po savo kolekcijos pristatymo sakė Gabija.

Nors „Išdykęs stilius“ baigėsi, tačiau netrukus vėl visus pakvies į parodą – penki jaunieji fotografai įamžino gražiausias festivalio akimirkas, kurias galės pamatyti ir šį renginį pramiegoję panevėžiečiai.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų