Marijonų gatvėje už 59 tūkst. eurų Savivaldybės nupirktame penkių kambarių bute su židiniu įsikūrusių šešių vaikų kasdienybė iš esmės skiriasi nuo gyvenimo globos namuose. V.Bulaičio nuotr.

Panevėžyje neliko Savivaldybės vaikų namų

Panevėžyje neliko Savivaldybės vaikų namų

Per beveik metus Panevėžyje neliko Savivaldybės vaikų globos namų – įgyvendinta vaikų globos pertvarka.

Socialinių paslaugų centras 2017 m. įsigijo 3 būstus, kuriuose gali gyventi po 6 vaikus. Savivaldybė tam skyrė 161 tūkst. Eur. Taip pat duota per 58 tūkst. Eur įsikūrimo išlaidoms ir dirbančių su globojamais vaikais etatams.

Šiemet Savivaldybė tam ketina skirti dar beveik 100 tūkst. Eur – atsirastų ketvirta šeimyna ir būstas socialinės rizikos šeimų, be tėvų globos likusiems vaikams. Pasak Socialinių paslaugų centro direktorės Linos Kazokienės, bus galima daugiau dėmesio ir pagalbos teikti globotiems pilnametystės sulaukusiems vaikams – ypač tiems, kas mokosi. Bendruomeniniuose namuose jie galėtų gyventi iki sukaks 21 metai. Socialinio darbuotojo padedami, jaunuoliai geriau pasiruoštų savarankiškam gyvenimui: ugdytų ir vystytų gebėjimus, ekonominį savarankiškumą, pamažu integruotųsi į visuomenę, darbo rinką.

Nors nuo įsikūrimo šeimynose tepraėjo keli mėnesiai, L. Kazokienė sako jau matanti akivaizdžių pokyčių.

„Nesunku palyginti vaikų elgesį gyvenant institucijoje ir šeimynoje. Globos įstaigos dažnai būna uždaros, atskirai nuo bendruomenių, čia vaikai neturi galimybės suformuoti įprastų socialinių tinklų, kurie labai praverstų vėlesniuose gyvenimo etapuose. Tuo tarpu šeimynose sėkmingai adaptavosi, įsitraukė į bendruomenės gyvenimą, o naująją aplinką vadina namais. Jie jaučiasi saugesni, išmoko saugoti asmeninius daiktus. Gyvenant artimoje šeimai aplinkoje santykiai tarp vaikų ir darbuotojų tapo nuoširdesni, šiltesni ir atviresni”, – teigė direktorė.

Pirmoji šeimyna jau turi savo krikštatėvius. Tai savanoriai, kurie vaikams rodo teigiamą pavyzdį, atsiliepia į poreikius, padeda stiprėti, labiau pasitikėti savimi, kurti gerus santykius su aplinkiniais. Be to, padeda organizuoti ir vakarėlius: Helovyno, Kalėdų, gimtadienių.

Šiuo metu iš Panevėžio socialinės rizikos šeimų paimamus vaikus pasiruošę priimti ne tik šeimynos – bendruomeniniai globos namai, bet ir 2 budintys globėjai. Jie profesionaliai apmokyti, psichologiškai pasirengę užtikrinti vaiko fizinius, socialinius ir emocinius poreikius.

Stiprinant teikiamas paslaugas, Socialinių paslaugų centras dėmesį skiria įtėvių, globėjų rengimui, mokymui. 2016 m. jų parengta 12. Iš jų 4 ryžosi globoti giminystės ryšiais nesusijusius vaikus. 2017 m. sudarytos 3 įvadinių mokymų grupės. Jas lankė 34 žmonės. Parengtas 21 globėjas, 8 įtėviai. Šiemet planuojama sudaryti 2 grupes įvadinių, 2 tęstinių mokymų.

2017 m. Panevėžyje vaiko globa (rūpyba) nustatyta 42 vaikams, iš jų laikinoji – 36, nuolatinė – 7.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų