D. Banionio darbą KGB atskleidusio centro vadovė: viešumas padės tautos apsivalymui

D. Banionio darbą KGB atskleidusio centro vadovė: viešumas padės tautos apsivalymui

Kino ir teatro legendos Donato Banionio darbą KGB sovietų okupacijos atskleidęs Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras baigė valstybei neprisipažinusių agentų sąrašo viešinimą.

Centro vadovė Teresė Birutė Burauskaitė sako, kad internete informacija apie daugiau kaip 1600 agentų veiklą paskelbta, siekiant tautos apsivalymo ir norint užkirsti kelią spekuliacijoms.

„Tai buvo paskutinė žurnalo porcija. Aš į informacijos paskelbimą žiūrėčiau kaip į mūsų tautos apsivalymą“, – interviu BNS šeštadienį sakė T. B. Burauskaitė.

Ji sakė apgailestaujanti, kad agentų sąraše esantys žmonės nepasinaudojo galimybe prisipažinti valstybei.

Pagal įstatymą, valstybė 75 metams įslaptino informaciją apie KGB agentus, kurie savanoriškai prisipažino apie savo veiklą 2000-aisiais. Tokių buvo per pusantro tūkstančio.

„Apgailestauju, kad daug žmonių, kurių įdirbis nebuvo uolus, bet užfiksuotas, nesiryžo ateiti. Gal nebuvo pakankamo pasitikėjimo valstybė, kiti gal neatėjo manydami, kad jie daug nepakenkė, parašę vieną ar kitą atsiliepimą turistinėje kelionėje“, – svarstė T. B. Burauskaitė.

Agentų sąrašas interneto svetainėje kgbveikla.lt pradėtas skelbti 2012 metais, jis buvo nuolat pildomas. Informacija skelbiama remiantis 1987 metais KGB sudarytu agentų bylų registracijos žurnalu.

D. Banionis į JAV vyko kaip agentas „Bronius“

Šeštadienį didelio dėmesio sulaukė svetainėje kgbveikla.lt paviešinta informacija, kad D. Banionis turėjo agento „Broniaus“ slapyvardį, buvo užverbuotas 1970 metais ir teikė KGB žinias apie Amerikos lietuvius.

Sovietų specialiosios tarnybos KGB veiklą viešinančioje interneto svetainėje aprašomas tais metais vykęs jo apsilankymas Jungtinėse Valstijose „Santaros Šviesos“ federacijos kvietimu.

„Prieš kelionę agentas buvo instruktuotas apie JAV lietuvių veiklą, taip pat suteikta vertingos informacijos ir buvo duotos užduotys, kurias jis įvykdė. Agentas užmezgė ryšius su kai kuriais lietuvių išeiviais, kurie domino KGB. Pateikė juos charakterizuojančias žinias. Tai galėjo palengvinti operatyvinį darbą (sekimą) šių veikėjų vizito Lietuvoje metu“, – rašoma interneto svetainėje.

„KGB dokumentuose teigiama, kad ši agento „Bronius“ kelionė į JAV buvo naudinga ideologiniam darbui, t.y. tinkamam režimui Sovietų Sąjungos nušvietimui JAV lietuvių akyse. 1974 m. iš agentūrinio tinklo išbrauktas, tikėtina dėl to, kad tais metais buvo išrinktas LSSR Aukščiausios tarybos deputatu“, – nurodo centras.

D. Banionis 2013 metais buvo apdovanotas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija. Jis mirė 2014 metais, būdamas 90 metų amžiaus.

BNS paskelbus šią informaciją, dėl didelės apkrovos interneto svetainė kgbveikla.lt tapo nepasiekiama.

Pasak T. B. Burauskaitės, archyve nėra informacijos, kaip konkrečiai buvo užverbuotas D. Banionis, bet dažnai KGB verbavimui dažnai naudojo šantažą, išnaudojo asmenines ydas ar viliojo kelionėmis į užsienį.

„Niekada nenoriu būti ir neturiu teisės būti teisėjo vaidmenyje. Tai buvo situacija, kurios iki galo ir nesužinosime, kas lėmė, kad žmogus sutiko ar susigundė kažkuo ir buvo užverbuotas. Mes tik konstatuojame faktus“, – sakė T. B. Burauskaitė.

„Tik apgailestauju, kad tie žmonės paslydo kažkuriuo metu. Bet ar geriau slėpti tuos dalykus, jei žmogus neprisipažino? Juk yra rizika, kad kada nors kas nors išlįs“, – teigė ji.

KGB domino S. Sondeckio tėvas

Sąraše paskelbta informacija ir apie žinomą Lietuvos dirigentą, orkestrų vadovą Saulių Sondenckį. Anot KGB dokumentų, jis buvo užverbuotas 1962 metais, turėjo agento „Saliuto“ slapyvardį ir agentūriniame tinkle buvo iki 1982-ųjų liepos. KGB domino į JAV emigravęs S. Sondeckio tėvas Jackus Sondeckis.

„KGB dokumentuose esama informacijos, kad S. Sondeckis užverbuotas 1962 m. ir agentūriniame tinkle buvo iki 1982-ųjų liepos. KGB domino S. Sondeckio tėvas Jackus Sondeckis, kuris buvo emigravęs į JAV ir priklausė VLIK valdybai ir redagavo laikraštį „Keleivis“ (KGB J. Sondeckį įvardijo objektu „Ded“).“, – skelbia kgbveikla.lt.

Anot dokumentų, 1967 metais KGB gavo informacijos, kad J. Sondeckis nori užmegzti ryšius su sūnumi ir nusprendė tuo pasinaudoti, siekta padaryti įtaką, kad jis atsisakytų nuo antisovietines veiklos ir atvyktų į Lietuvą, kur galima jį būtų sekti ir išnaudoti aktyviau. 1968 metais abiejų susitikimas buvo suorganizuotas Kanadoje, kur S. Sondeckis keliavo koncertuoti.

S. Sondeckis 1999 metais taip pat buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Jis mirė 2016-aisiais, eidamas 88-uosius metus.

Interneto svetainėje taip pat yra informacija apie kardinolą Vincentą Sladkevičių. KGB duomenimis, jis buvo užverbuotas 1958 metais, bet po metų iš sąrašo išbrauktas ir ištremtas į provinciją. Anot T. B. Burauskaitės, sovietų okupacijos metais buvo verbuojami visi bažnyčios hierarchai, ir didžioji dalis „jeigu ir būdavo užverbuojami, nedirbo KGB“, dalis pasirašydavo dokumentus tik tam, kad galėtų turėti ryšį su Vatikanu.

Istorikai pabrėžia, kad agentų registracijos žurnale yra netikslumų, todėl medžiagą reikia vertinti kartu su kitais istoriniais šaltiniais. Pavyzdžiui, sąraše yra partizanų, kurie, pasirašę dokumentus, su KGB nebendradarbiavimo, kai kurie po to tęsė antisovietinį pasipriešinimą.

„Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama“.

 

Komentarai

  • p.centro vadovei, o kada bus paskelbtos lanzbergio ir grybauskaitės pavardės???????????

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų