Scenos garsenybes užbūrė abiturientė iš Panevėžio

Scenos garsenybes užbūrė abiturientė iš Panevėžio

Nuoširdi, nenustygstanti vietoje Panevėžio 5-osios gimnazijos abiturientė Gabija Aleknavičiūtė per pastarąjį mėnesį tapo neabejotinai žymiausia aštuoniolikmete Panevėžyje. Ji įveikė konkurso „Lietuvos balsas“ atranką ir savo balsu pribloškė ne tik žiūrovus, bet ir projekto griežtąją komisiją.

Talentingosios merginos kelias į didžiąją sceną prasidėjo sulaukus ketverių, kai tėvai nuvedė į Muzikos mokyklą. Gabijos gabumus iš karto pastebėjo mokytoja ir pradėjo lavinti jos balsą.

Jau po keleto metų mergaitės rankose prabilo smuikas, Gabija pradėjo lankyti choro pamokas. Ilgainiui supratusi, kad jos pašaukimas – dainavimas, atsidavė vien jam.

Kaip ir daugelio dainininkų, panevėžietės muzikinis kelias prasidėjo Dainų dainelės konkurse. Būdama pirmokė jaunoji atlikėja jau dainavo „Dainų dainelės“ scenoje. Šiame ne vienam muzikos talentui tramplinu į didžiąją sceną tapusiame konkurse mergina dalyvavo šešis kartus ir su kiekvienu kartu meilė scenai vis augo.

„Kai pirmoje klasėje lipau ant scenos, mane rodydavo per televiziją, viskas buvo labai įdomu ir neįprasta, augo azartas ir norėjosi vėl ir vėl išgyventi tą jaudulį dainuojant“, – apie pirmuosius žingsnius į dainininkės karjerą pasakojo Gabija.

Jai frazė „muzika – visas gyvenimas“ nors atrodo labai banali, bet teisinga. Mergina su muzika gyvena kiekvieną dieną, tai yra jos didžioji aistra ir gyvenimo malonumas.

G. Aleknavičiūtė yra viena iš nedaugelio, kuri gali pasigirti koncertavusi su žymiuoju dainininku, smuikininku, kompozitoriumi Aleksandru Rybaku. („ColiukėsFoto“ nuotr.)

G. Aleknavičiūtė ir dabar balso lavinimo repeticijoms skiria nemažai laiko, daug dirba ir tobulinasi. Tačiau merginos intensyvi dienotvarkė nevargina. Anaiptol – teikia malonumą. Jaunoji atlikėja kiekviena dieną, nesvarbu, koks paros laikas būtų, įsijungia kompiuterį, pasileidžia muziką su žodžiais ir dainuoja.

Dažnai mergina lavina savo balsą net vėlai vakare. Gabija juokauja, kad tėveliams jos koncertų klausytis tenka net naktimis. Būtent tada jai ateina įkvėpimas.

Konkursai – abiturientės kasdienybė

„Lietuvos balsas“ G. Aleknavičiūtei toli gražu ne pirmasis išbandymas. Mergina nuo mažumės dalyvauja ir skina laurus įvairiuose Lietuvos ir užsienio muzikiniuose konkursuose. Laimėjimus ji vertina kaip paskatą ir motyvaciją judėti pirmyn.

Jaunoji atlikėja juokauja statulėlių nė nebeturinti kur dėti. Vis dėlto ne apdovanojimai svarbiausia. Mergina įsitikinusi – vertingiausia patirtys, praktika ir pažintys su įdomiais bei svarbiais žmonėmis.

Gabija pasirengusi padaryti viską, ką įmanoma, nes „Lietuvos balsą“ laiko esminiu žingsniu savo tolesnėje karjeroje.

G. Aleknavičiūtė prisimena, jog lemtingąją dieną, kai atėjo akimirka dainuoti keturiems Lietuvoje pripažintiems muzikos autoritetams, labai jaudinosi, bet nebijojo. Mergina pripažįsta jau įveikusi scenos baimę – su kiekvienu pasirodymu ji kaskart mažėja. Tačiau save ji vadina maksimaliste, siekiančia tobulumo. Todėl jaudinasi dėl kiekvienos smulkmenos, bet įsitikinusi: jeigu nebus jaudulio, pasirodymas pasmerktas pražūčiai.

Panevėžietės pasirodymą konkurso komisijos nariai įvertino vieningai – visi paspaudė raudoną mygtuką, reiškiantį perėjimą į kitą etapą. To momento, kai pats pirmas Donatas Montvydas atsisuko, mergina net neatsimena. Tik vėliau, grįžus namo, pamatė televizoriaus ekrane.

„Per pasirodymą visiškai išsitaškiau ir nesupratau, kur esu, tiesiog skraidžiau“, – dalijosi įspūdžiais dainininkė.

O kai į komisijos verdikto scenoje laukiančią Gabiją atsisuko ir kiti mokytojai, panevėžietė sunkiai galėjo suvaldyti emocijas: apėmė euforija, atrodė, jog tiesiog suplyš.

Pasak G. Aleknavičiūtės, tokios akimirkos ji laukė visą savo gyvenimą. Nors abiturientė jaučiasi subrendusi varžytis tokiame aukšto lygio konkurse, tačiau pabrėžė, kad ši patirtis bei pažintys yra neįkainojami dalykai ir gyvenime daug daugiau pravers nei dar viena statulėlė.

Palaikymas iš įžymybės

G. Aleknavičiūtė viena iš nedaugelio jaunųjų atlikėjų, kurios galėtų pasidžiaugti dainavusios su žymiuoju norvegų smuikininku, dainininku, kompozitoriumi ir aktoriumi Aleksandru Rybaku. Mergina tokią galimybę vadina išskirtine.

Nenustygstanti vietoje 5-osios gimnazijos abiturientė G. Aleknavičiūtė įveikė konkurso „Lietuvos balsas“ atranką ir savo balsu pribloškė ne tik žiūrovus, bet ir komisiją. G. Aleknavičiūtės asmeninio albumo nuotr.

Kai jis laimėjo „Eurovizijos“ konkursą, Gabija dainos per dieną klausydavosi daugybę kartų ir svajodavo kada nors atsistoti scenoje greta žymiojo dainininko. Ir pagaliau jos svajonė išsipildė.

Kai G. Aleknavičiūtei paskambino muzikinio renginio, kuriame savo programą atliko A. Rybakas, organizatorė ir pasiūlė kartu padainuoti su žymiuoju norvegu, merginą užplūdo ne tik laimės banga, bet ir prasidėjo begalinės repeticijos – pasirodymui ji rengėsi net naktimis.

Gabija džiaugiasi su A. Rybaku labai lengvai radę bendrą kalbą. Muzikantas negailėjo pradedančiai muzikinę karjerą merginai patarimų. A. Rybakas ją drąsino papasakojęs, kaip anksčiau itin kreipdavęs dėmesį į kitų nuomonę ir bijodavęs savo įrašus kelti į socialinę erdvę. Jaunajai dainininkei jis patarė nebijoti ir kuo daugiau atsiskleisti internete.

„Nekreipk dėmesio, ką žmonės kalba apie tave, nes jie negali nieko blogo pasakyti, tu turi Dievo dovaną ir niekas jos iš tavęs neatims“, – jai skirtus žodžius įsiminė stipraus balso tembro savininkė.

Tokie žodžiai merginą padrąsina pasirinkus teisingą kelią.

Visgi ne vienas A. Rybakas negaili Gabijai pagyrimų ir pastabų. Ji ypač vertina mokytojos Irenos Gustienės pastabas, o kai reikia pagalbos, patarimų ar paskatos, visada kreipiasi į ją.

Nepasidavė atkalbinėjama

Sukaupusi nemažą bagažą patirties įvairiuose konkursuose ir kryptingai siekianti savo tikslo G. Aleknavičiūtė jau drąsiai gali pati patarti tiems, kurie nedrįsta pradėti karjeros ir stokoja pasitikėjimo savimi.

Pasak jos, svarbiausia nebijoti ir drąsiai pildyti svajones. Gabija pataria neklausyti, ką sako kiti, ypač jeigu jie bando primesti savo įsitikinimus, esą muzika gali būti tik pomėgis.

„Nepasiduokite kitų įtakai ir niekada nepameskite savęs, nes ne kiti, o jūs patys gyvenate savo gyvenimą“, – sako muzikinę karjerą pradedanti aštuoniolikmetė.

Ji neslepia ne kartą pati sulaukusi demotyvuojančių žodžių. Ne vienas jai sakydavo, kad muzika yra nerimtas, laikinas užsiėmimas, esą verčiau orientuotis į medicinos, ekonomikos mokslus. Tačiau Gabija vis atkirsdavo būsianti dainininkė.

Dabar, atlikėjos nuomone, požiūris į dainininkus keičiasi, žmonės supranta, kad tie, kurie kryptingai siekė savo tikslų, anksčiau ar vėliau juos pasiekia.

Nors Gabijai dar tik 18 metų, ji jau tiksliai žino, ko nori iš gyvenimo. Mergina pasitiki savo muzikiniais sugebėjimais ir į priekį eina matydama aiškų tikslą. Visgi tokia branda pasižymi tikrai ne kiekvienas, kai kurie sulaukę nemažai metų vis dar neranda savo paskirties gyvenime.

Kai nori, viską spėji

Šie metai G. Aleknavičiūtei itin intensyvūs – merginos laukia brandos egzaminai, studijos, o dabar – ir išbandymai „Lietuvos balse“.

Gabija juokėsi, kad daugelis stebisi jos gebėjimu tiek daug dalykų daryti vienu metu. Atlikėja spėja mokytis, repetuoti, koncertuoti ir dar susitikti su draugais. Jos savaitgaliai sunkiai suderinami su laisvalaikiu, nes nuolat koncertuoja. Po koncertų namo grįžta naktimis.

G. Aleknavičiūtė sako nenukrypstanti nuo paprastos, bet esminės taisyklės – kai labai nori, viską gali spėti. Aktyvi mergina nenustygsta vietoje. Ramybė tikrai ne jai. Visgi ir jai pasitaiko akimirkų, kai, rodos, nieko nebesinori, tik bent vieną dieną pasėdėti namie.

Pastaruoju metu Gabija pamėgo dar ir sportą. Mergina pasakojo, kad anksčiau jos imunitetas buvo silpnas, tad sportuoti nusiteikė ir dėl sveikatos, ir dėl sceninės išvaizdos. Jaunoji atlikėja teigė niekada negalvojusi, kad sportas yra jai, bet dabar tai tapo neatsiejama rutinos dalimi. Sporto salėje dainininkė atsipalaiduoja nuo minčių ir pabėga nuo rūpesčių.

G. Aleknavičiūtės svaitgaliai suplanuoti iš anksto – visus juos praleidžia koncertuodama.

Gabiją įkvepia be galo daug muzikos pasaulio žmonių. Visgi didžiausiu idealu ji laiko Beyonce. Panevėžietės nuomone, ši dainininkė visiškai atsidavusi savo aistrai ir yra tiek muzikos, tiek ir grožio etalonas. Lietuvoje ji žavisi Donato Montvydo profesionalumu, todėl džiaugiasi, kad su juo teks dirbti „Lietuvos balse“.

Tačiau ką studijuos baigusi mokyklą, abiturientė dar nepasirinko. Ji svajoja muzikinius gebėjimus lavinti užsienyje, nors Lietuvos palikti irgi nenori.

Mergina prasitaria turinti ir planą B – muzika visada išliks pirmoje vietoje, bet mielai pasirinktų mokytis dalykus, susijusius su kūrybinėmis industrijomis, kūrybos komunikacija ar renginių ir koncertų organizavimu.

Komentarai

  • balsas – stiprus, tembras – unikalus, žavus, bet ne stiprus

    • Atsakyti
Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų