V. BULAIČIO nuotr.

Tarp įvairiausių kardelių trūksta tik vienos spalvos

Tarp įvairiausių kardelių trūksta tik vienos spalvos

Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka jau devintą kartą pražysta įspūdingais rudens pranašais – jurginų ir kardelių žiedais. Šiais metais Atrijaus terasoje surengtoje respublikinėje kardelių parodoje eksponuojami gėlių mylėtojų ir selekcininkų iš Kauno, Marijampolės ir Panevėžio išauginti žiedai.

Vienas iš parodos organizatorių panevėžietis Alfonsas Žobakas gėles augina jau keturis dešimtmečius. Nors jo sodą puošia įvairios gėlės, bet kardelių ten daugiausia.

Šios gėlės ypač gerai atrodo – kardelio struktūra ilga, o stiebą puošia daug žiedų“, – žavisi augintojas.

Gėlininkas pastebėjo, kad kardelis ypač mėgstamas moterų. Galbūt dėl to, jog šios gėlės išsiskiria didele spalvų gama ir įvairiomis žiedų formomis. Nepamatysime tik mėlynos spalvos – kardelis neturi jos genų. A. Žobakas spėlioja, kad galbūt ateityje tokie žiedai irgi bus išvesti, bet tam reikės pasitelkti moderniąsias technologijas.

Panevėžietis džiaugiasi vėl bibliotekoje matydamas žiedų gausą. Selekcininkas spėjo, kad parodai pateikta apie 140 kardelių, o jurginų apie šimtą. Tikrasis gėlių skaičius paaiškės jau po parodos, suskaičiavus eksponatų korteles.

Išskirtinės sąlygos

Panevėžyje rengiamos kardelių parodos, prasidėjusios vos nuo kelių gėlių, išsiplėtė ir jau tapo tradicija. Bibliotekos Atrijaus terasa kardelių augintojų ypač vertinama dėl stiklinių lubų ir natūralaus, iš viršaus sklindančio apšvietimo, leidžiančio matyti tikrąją gėlių spalvą. Be to, labai svarbus tinkamas ir patogus eksponavimo aukštis. Gėlininkų teigimu, tokios sąlygos leidžia mėgautis gėlėmis ir atsipalaidavus apžiūrėti eksponatus.

Parodos lankytojos panevėžietės Virginija ir Laima užsuka pasigrožėti gėlėmis kasmet. Anot jų, tokie renginiai labai reikalingi miestui.

Čia užsukus nuotaika pasitaiso, akys mėgaujasi gėlių grožiu, net sunku išeiti“, – šypsosi panevėžietės.

Moterys namuose taip pat augina gėles, todėl džiaugiasi galėdamos apžiūrėti įvairiausių jų veislių. Lankytojoms visos parodos gėlės atrodo labai įspūdingos, todėl gražiausios net nepajėgė išsirinkti.

Jurginus krikštija aktorių vardais

Šiais metais biblioteką puošia ir daugybė spalvingų jurginų žiedų. Panevėžietis Algirdas Gražys nesikuklina savęs vadinti jurginų karaliumi. Juos pamėgęs vyras tvirtina jurginą esant nacionaline lietuvių gėle. Panevėžio rajone, Kaubariškyje, penkiuose soduose vyras augina gėles. Per keturiasdešimt metų selekcininkas yra išvedęs apie 500 jurginų veislių. Jo kolekcijas augina Kauno ir Šiaulių botanikos sodai bei Vilniaus universiteto botanikos sodas. Selekcininkas jurginus skiria Miltinio dramos teatro aktoriams, jų vardais pavadindamas išvestąsias veisles. Šiais metais A. Gražys pristatė jurginą, skirtą Gražinai Urbonavičiūtei.

Savo išaugintus įspūdingus jurginų ir kardelių žiedus parodoje eksponuoja šeši selekcininkai. Lankytojai parodą apžiūrėti gali iki rugpjūčio 24 dienos bibliotekos darbo laiku.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų