Daugiavaikės šeimos daugiau nebekankins varginančios pastangos užkurti krosnį. Namai pagaliau išvaduoti ir nuo smaugiančio dūmų tvaiko. Panevėžio r. sav. nuotr.

Daugiavaikei šeimai ištiesė pagalbos ranką

Daugiavaikei šeimai ištiesė pagalbos ranką

Panevėžio rajone, Paįstrio seniūnijos Janališkių kaime gyvenančios daugiavaikės šeimos daugiau nebekankins varginančios pastangos užkurti krosnį. Namai pagaliau išvaduoti ir nuo smaugiančio dūmų tvaiko, persmelkusio sienas, drabužius ir net baldus.

Išspręsti problemą pavyko sutelktomis Savivaldybės mero, seniūnijos, socialinių darbuotojų ir Panevėžio vyskupijos Caritas organizacijos pastangomis.

„Stiklo“ sodų bendrijoje esančiame nuosavame name, kuriame yra trys nedideli kambarėliai ir virtuvė, gyvenantys sutuoktiniai augina penkis vaikus nuo 17 iki 2 metų. Anksčiau alkoholiu piktnaudžiavęs šeimos galva prieš trejus metus išsivadavo nuo priklausomybės, susirado Panevėžyje nuolatinį darbą, rūpinasi vaikais.

Gyveno kaip ant tiksinčios bombos

Didžiausias šeimos rūpestis praėjusias kelias žiemas buvo sena apgriuvusi krosnis, kurią norint užkurti prireikdavo didelių pastangų. Laikui bėgant, ir jų nebepakako. Ugnies įžiebti niekaip nepavykdavo, virsdavo dūmų kamuoliai, kurių kvapas gniaužė gerkles ir suaugusiems, ir vaikams. Kadangi krosnis žiemą naudojama kaip viryklė maistui ruošti ir šildyti vieną kambarį, šeimai kilo daug problemų.

Pagal skelbimą iškviestas remonto specialistas užsiprašė 800 eurų už darbą, paskaičiavo, kad dar 700 eurų reikės medžiagoms pirkti. Pusantro tūkstančio eurų suma daugiavaikei šeimai, kurioje abu sutuoktiniai gauna minimalų atlyginimą, – neįkandama, tad vyras nutarė pagalbos kreiptis į merą Povilą Žagunį.

„Buvo labai nesmagu, niekada nesu nieko prašęs, bet ryžausi vien dėl vaikų. Galvojau, kas bus, tas bus. Paskambinau, papasakojau, kokioje atsidūrėme situacijoje, galvojau, gal nors kokį patarimą duos. Meras labai operatyviai sureagavo. Atvažiavo, pakalbėjome, apžiūrėjo namus, krosnį. Pamatęs, kad padėtis tikrai komplikuota, pažadėjo kaip nors padėti“, – pasakojo daugiavaikis tėvas.

Problemą apsunkino tai, kad namas yra privatus, o Savivaldybės biudžeto lėšos skiriamos tik socialinių būstų remontui. Siekiant neatstumti žmogaus, kuris visomis išgalėmis kabinasi į gyvenimą, stengiasi dėl savo šeimos, teko ieškoti kitų pagalbos būdų.

Šeimos tėvas prisipažįsta tokios didelės pagalbos nesitikėjęs. Panevėžio r. sav. nuotr.

Šeimos tėvas prisipažįsta tokios didelės pagalbos nesitikėjęs. Panevėžio r. sav. nuotr.

Atnaujino namus

Rajono savivaldybės vadovas kreipėsi į Paįstrio seniūnijos seniūną Virginijų Šležą. Buvo sutelktos bendros seniūnijos, socialinių darbuotojų, kaimynų pastangos.

Seniūno atvežtas darbininkas apžiūrėjo krosnį. Paaiškėjo, kad išdegę tiek kokliai, tiek visas vidus, tad reikalingas kapitalinis remontas. Pavyko sutarti, kad darbai bus atlikti už 350 eurų. Dalį reikalingos sumos paskolino kaimynas, dalį – seniūnas.

Nepraėjo nė porą savaičių nuo vyro pagalbos skambučio, ir krosnis buvo suremontuota. Dabar sutuoktiniai džiaugiasi, kad ateinanti žiema jiems ir vaikams bus lengvesnė, namuose bus šilčiau, jaukiau ir saugiau.

Tačiau tuo pagalba šeimai nesibaigė. Ketinama padėti išspręsti ir kitas buitines problemas. Bendradarbiaujant su Caritu sutarta pakeisti du langus, kurių rėmai visiškai sutrešę, bei įrengti šildymo krosnelę, kuri saugiai šildytų visą namą, o svarbiausia – kambarį, kuriame miega vaikai. Mat, iki šiol kitus du kambarius, kurių nesiekia krosnis, teko šildyti nesaugiu ir sveikatai kenksmingu būdu – dujinės viryklės dujomis.

Šeimos tėvas prisipažįsta tokios didelės pagalbos nesitikėjęs.

„Skambindamas galvojau, kad nors krosnį pagelbėtų patvarkyti, o sulaukėme štai kokio dėmesio. Apmaudu, kad abu su žmona dirbdami, negalime savo lėšomis susitvarkyti. Sau nieko neprašyčiau, bet stengiuosi dėl vaikų. Jų kambarį šildydamas dujomis iš baliono, pastatydavau ant ugnies indą su vandeniu. Bet kiek taip pravalysi, vis tiek tokiu oru vaikams kvėpuoti pavojinga. Esame labai dėkingi, kad ir ši problema bus išspręsta“, – sakė daugiavaikis tėvas.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų