T. ŠIAUDINIO nuotr.

Savamokslis menininkas žavi trimačiais piešiniais

Savamokslis menininkas žavi trimačiais piešiniais

Jaunas menininkas iš Šilutės Saulius Gudelevičius dabar vienas inovatyviausių Lietuvos dailininkų.

Jo trimačiai piešiniai žavi ir jaunos, ir vyresnės kartos žmones, tačiau šio savamokslio menininko kūrybos pradžia buvo gana sunki.

Panevėžys atsinaujina

Praėjusią savaitę Panevėžio Laisvės aikštėje keletą dienų saulės kaitros kamuojamas plušėjo neseniai Lietuvoje išgarsėjęs dailininkas Saulius Gudelevičius. Dažniau Sauliaus Art vardu vadinamas 27-erių vaikinas miesto centre piešė šiuolaikinio meno kūrinį, skirtą atsinaujinančiam Panevėžiui.

„Kvietimą atvykti čia ir padirbėti gavau iš miesto Savivaldybės Komunikacijos skyriaus. Kiek žinau, jūsų šūkis šiais metais – „Panevėžys atsinaujina“. Todėl savo darbu norėjau parodyti technologinę pažangą“, – apie paskutinį savo užsakymą „Sekundei“ pasakojo S. Gudelevičius.

Jis Laisvės aikštėje akriliniais ir emaliniais dažais piešė kosminius tyrinėjimus. Trimačiame piešinyje autorius pavaizdavo naujausią techniką, kuri tirs Mėnulį, robotuką ir ranką praeiviams duodantį kosmonautą.

„Kosmonautas kvies panevėžiečius pasižvalgyti po Mėnulį ir atrasti ką nors nauja… Iš pradžių nupiešiu eskizą ir interpretuoju. Nepasiruošus įgyvendinti tokį sumanymą būtų labai sunku“, – aiškino jaunasis menininkas.

Toks piešinys aikštėje, anot jo, turėtų laikytis keletą mėnesių. Mindomas žmonių jis esą nusitrina ir neatnaujinus visai pradingsta.

Saulius Gudelevičius skaičiuoja, kad per kelerius metus jau yra nupiešęs per dvi dešimtis trimačių darbų aikštėse, gatvėse. T. ŠIAUDINIO nuotr.

Saulius Gudelevičius skaičiuoja, kad per kelerius metus jau yra nupiešęs per dvi dešimtis trimačių darbų aikštėse, gatvėse. T. ŠIAUDINIO nuotr.

Neįvertintas menas

S. Gudelevičius sakė, kad piešiant prie jo stoviniavo daugybė ir jaunų, ir vyresnių žmonių. Anot Sauliaus, panevėžiečiai puikiai žino, ką reiškia 3D menas.

„Žmonės prieina, klausia, kas čia bus. Kad jie matytų trimatį vaizdą, šalia piešinio pažymėta, kur atsistoti. Praeiviams patiko, ką aš darau“, – teigė pašnekovas.

Tačiau šį dailininką žiūrovų palankumas lydėjo ne visada. Piešti gatvėse, aikštėse jis pradėjo prieš ketverius metus pastelinėmis kreidelėmis.

Vienas jo darbų šalia Šilutės mokyklos sukėlė netgi švietimo bendruomenės pasipiktinimą. Jaunuolio meno nesupratęs mokyklos direktorius reikalavo leidimo tokiai kūrybai viešojoje erdvėje. O iš šulinio lendančių žmogaus griaučių piešiniu susižavėjo nedaugelis mokinių tėvų, kai kurie liepė tokį meną panaikinti ir grasino policija.

Tačiau laikui bėgant S. Gudelevičiaus populiarumas augo. Jį itin palaikė internautai, kurie galėjo stebėti didėjančią dailininko trimačių piešinių kolekciją.

Dabar jam jau nebereikia bijoti dėl savo idėjų – miestai kviečia menininką papuošti jų viešąsias erdves.

Statybininkas, atradęs pašaukimą

S. Gudelevičius skaičiuoja, kad per kelerius metus jau yra nupiešęs per 20 trimačių darbų aikštėse, gatvėse. Pačiame centre jis kūrė Marijampolėje, Kretingoje. Pagrindinėje Juodkrantės prieplaukoje nupiešė gintaro lobį.

Šiame piešinyje autorius pavaizdavo duobę su vandeniu, o joje – skrynią, pilną gintaro. Kaip teigė menininkas, tuomet, kai buvo statoma prieplauka, atrastas gintaro lobis. Įspūdingo grožio kūrinį S. Gudelevičius nupiešė per savaitę, jį užsakė Liudviko Rėzos kultūros centras.

Vienas jo žinomų darbų – litui atminti. Į 3D piešinį vyras perkėlė dviejų litų monetą ir visą kūrybos procesą nufilmavo.

Dabar Sauliui kūryba – vienintelis pragyvenimo šaltinis. Už vieną trimatį piešinį, priklausomai nuo dydžio, jis prašo nuo 300 iki 800 dolerių.

„Kiek žinau, jūsų šūkis šiais metais – „Panevėžys atsinaujina“. Todėl savo darbu norėjau parodyti technologinę pažangą.“

S. Gudelevičius

Tačiau ir toks darbas, pasak pašnekovo, nėra lengvas. Kuriant piešinius gatvėje tenka ištverti permainingą orą, ilgas valandas klūpėti ant grindinio.

Tikroji jo profesija – statybininkas. O piešti išmoko savarankiškai.

Gimęs ir užaugęs Šilutėje vaikinas tikino neturėjęs galimybės studijuoti dailės mokslų. Šį pomėgį jis atrado paskutinėse mokyklos klasėse.

Pieštukais pradėjo piešti portretus, vėliau ėmėsi spalvotų kreidelių, mėgo fotorealizmą. Galų gale savamokslis menininkas atrado šiuolaikinį meną.

Rusijai – naujiena

Saulius nežino, kiek užsibus šioje kūrybos stotelėje. Šilutiškio nuomone, trimatė tapyba negali būti ilgaamžis menas – jis šios kartos gyvenimo būdo išraiška ir keičiantis laikams veikiausiai praras populiarumą.

Tačiau dabar taip piešti – labai populiaru Vakarų Europos valstybėse. Čia vyksta šio meno festivaliai, konkursai.

2015 metais tokios dailės pripažinimo sulaukė ir pats šilutiškis. Per didžiausią Baltijos šalyse progreso konferenciją LOGIN 2015 jam įteiktas Lietuvos interneto kategorijos apdovanojimas „Virusinis vaizdo įrašas“. Šią nominaciją jam skyrė paprasti žmonės.

Lietuvoje, pasak S. Gudelevičiaus, trimate kūryba užsiima nebe vienas jaunuolis. Tačiau šios dailės rūšies dar nemokoma nei mokykloje, nei universitete. Saulius jau yra gavęs pasiūlymų vesti tokį seminarą Alytaus dailės mokykloje.

Tačiau ten, kur dabar jis gyvena, trimatė tapyba – naujiena. Prieš trejus metus lietuvis vedė rusę ir išvyko gyventi į jos gimtąją šalį.

„Dabar gyvenu Jaroslavlyje. Užsakymų gaunu ir Rusijoje. Bet čia dar daug gyventojų nežino, ką reiškia 3D“, – šypsosi S. Gudelevičius.

Jo žmona – taip pat dailininkė, tik ji yra tapytoja. Moteris, pasak menininko, neprieštarauja, kai sutuoktinis dažnai vyksta dirbti į Lietuvą, ypač vasarą. Tačiau vyro į gimtinę nelydi.

Savo parodos lietuvis dar nebuvo surengęs. Tam esą nėra galimybių, nes šios meno rūšies nelabai įmanoma parodyti tokiuose pristatymuose.

Komentarai

  • Cia tikrai nuostabus menas, isskirtinis, nes demes ar kvadratus pateplioti kiekvienas durnius moka, o tokius paveikslus sukurti tikrai gali retas. Sekmes jam

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų