„Sekundės“ montažas

Vieniems šventė, kitiems – galvos skausmas

Vieniems šventė, kitiems – galvos skausmas

Šeštadienį vykusios B. Abramaičio taurės triatlono varžybos daliai miestiečių sukėlė aibę problemų įveikiant automobiliu miesto centrą.

Trūko informacijos

Po renginio ar jo metu feisbuke pasipylė nepatenkintų panevėžiečių komentarai. Pasipiktinimo neslėpė ir GNTV reporterė Vesta Tizenhauzienė. „Jei organizuojate renginius, tai pasirūpinkite ir eismu! Pusę valandos žmonės ieško kaip pravažiuoti, o jokių įspėjamųjų ženklų apie tai, kad nėra išvažiavimo! Džiugu, kad mieste kažkas vyksta, bet ne visi gi varo į renginį“, – feisbuke išsiliejo žinoma mieste žurnalistė.

Po jos įrašu netrūko Vestą palaikančių ir pritariančių komentarų: kažkas vos nepavėlavo pas gydytoją, kažkas negalėjo privažiuoti iki kavinės durų, kažkieno dukra nerado išvažiavimo iš miesto centro, kitas matė užstrigusį kamštyje greitosios pagalbos automobilį, dar kažkas vėlavo pasiimti vaiką iš mokyklėlės.

Miesto centre įsikūrusių gyventojų pyktis dėl gatves okupavusių sportininkų nėra jokia naujiena. Su tuo susiduria net ir Vilniaus maratono, kitų didžiųjų šalies miestų centruose vykstančių sporto renginių organizatoriai. Kasmet po masinių bėgimų feisbuke netrūksta keiksmažodžių, skirtų miesto gatves okupavusiems sportininkams.

Visada atsiras vienas kitas, kuris tik renginio dieną, susiruošęs automobiliu pajudėti iš centro, sužino, kad jo kiemas yra kelioms valandoms užblokuotas bėgikų ir neįmanoma pajudėti mašina.

Tačiau kalbant apie konkrečias šeštadienio B. Abramaičio vardo triatlono varžybas, panašu, kad patys organizatoriai ne viską padarė, kad apie renginį ir ribojamą eismą miesto arterinėse gatvėse sužinotų kuo daugiau miestiečių. Lietuvos triatlono federacijos svetainėje nėra įspėjimo apie renginio metu ribojamą eismą.

Naujienoje apie būsimas varžybas pateikiami jų nuostatai, taisyklės, registracijos mokesčiai – visa svarbiausia triatlonininkams reikalinga informacija. Kad greičiausiai bus ribojamas eismas, gali suprasti tik iš pateikiamos varžybų trasos, tačiau jokios informacijos – kada, kuriomis valandomis keisis eismo tvarka, kaip pravažiuoti Vilniaus, J. Basanavičiaus, Vasario 16-osios, A. Smetonos gatvių atkarpas.

Apie tai neužsimenama ir triatlono federacijos feisbuko paskyroje, apie renginį neinformavo ir Panevėžio savivaldybės svetainė.

Pasigedo policijos

Panevėžio triatlono federacijos prezidentas Dainius Kopūstas iš dalies sutinka su miestiečių kritika. „Aišku, gal tos informacijos trūko. Tačiau tose gatvėse, kur buvo ribojamas eismas, už automobilių langų dėjome lankstinukus, be to, buvo informacija pasirodžiusi žiniasklaidoje.

Prieš Europos jaunių čempionatą pasiruošime šiam dalykui. Europos jaunių pirmenybės vyks penkias dienas. Gal pirmą dieną kažkas paburbės, bet per kitas dienas jau visi žinos, kad centre vyksta renginys ir niekas nebesipiktins“, – teigė D. Kopūstas.

Triatlono specialistas mano, kad tokiame renginyje eismo saugumą turėtų padėti užtikrinti ir policija. „Vyksta toks renginys, o nei vieno policijos ekipažo. Mes turėjome teisėjų, savanorių, trasos prižiūrėtojų komandą, tačiau turėtų būti ir policija, kuri padėtų prižiūrėti eismo tvarką. Su Panevėžio žmonių mentalitetu be policijos nieko negali padaryti“, – teigė D. Kopūstas. Pasak jo, ne viskas pavyko, ką buvo organizatoriai numatę.

„Paskutinę akimirką mums pranešė, kad triatlonininkams bus atitverta ne visa Vilniaus, J. Basanavičiaus gatvių pusė, o skyrė tik vieną eismo juostą, nes reikėjo praleisti viešąjį transportą ir panašiai. Tai mums buvo minusas. Per Europos jaunių čempionatą turėtų būti kitaip. Per sporto renginius užtveria Niujorko, Čikagos centrines gatves, o čia negali kelių Panevėžio gatvių užtverti“, – stebėjosi triatlono federacijos vadovas.

Anot jo, tokio formato triatlonas – tikras iššūkis jo organizatoriams, nes varžybos startavo baseine, kur reikėjo nemažų teisėjų pajėgų, vėliau gana operatyviai visa varžybų organizatorių komanda ir dalyviai turėjo persikelti į centrą, kur toliau tęsėsi dviračių ir bėgimo rungtys.

B. Abromaičio vardo triatlono varžybos surengtos centre dėl to, kad tai buvo puiki proga patikrinti laiko matavimo įrangą, trasą, komandinius renginio organizatorių, teisėjų veiksmus prieš artėjantį Europos jaunių triatlono čempionatą, kuris vyks liepos 12-16 dienomis Panevėžio miesto centre.

Praėjusį šeštadienį Panevėžyje skirtingose distancijose jėgas išbandė apie 150 atletų. Tik skirtingai nuo B. Abramaičio vardo taurės varžybų, plaukimo rungtis vasarą vyks Senvagėje ir Europos jaunių triatlono čempionate varžysis keli šimtai sportininkų. Senojo žemyno jaunių triatlono varžybos Panevėžyje vyks pirmą kartą.

Facebook/ T. Šiaudinio nuotr./„Sekundės“ montažas. Šeštadienį vykusios B. Abramaičio taurės triatlono varžybos daliai miestiečių sukėlė aibę problemų įveikiant automobiliu miesto centrą.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų