T.Šiaudinio nuotr.

Miežiškiečiai žadino pavasarį

Miežiškiečiai žadino pavasarį

Tradicinė Jurginių šventė Miežiškiuose nuaidėjo ir šįmet. Žemės ūkio darbų pradžios paminėti miežiškiečiai rinkosi į Angelų slėnį.

Jurginių šventė prasidėjo Miežiškių Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje aukotomis mišiomis, po kurių klebonas Rimantas Visockis visus susirinkusius pašventino sėdęs į arkliu tempiamą vežimaitį. Vėliau juo pasivėžinti galėjo ir šventės dalyviai.

„Jau labai retai kada kaime galima sutikti žmogų, kuris laikytų arklį“, – dūsavo į šventę užsukusios garbaus amžiaus miežiškietės.

Pavasario sutikimo šventėje linksmybių netrūko.

„Truputį šilumos trūksta, bet tikiu, kad vidinė šiluma sušildys visus šventės dalyvius. Tikiuosi, kad šiais metais ūkininkų darbai bus sėkmingi ir rudenį jie galės džiaugtis gausiu derliumi. Juk svarbiausia rezultatai“, – sakė Miežiškių seniūnas Albinas Jacevičius.

Šventėje nestigo nei dainų, nei šokių. Į Jurginių sūkurį kvietė Miežiškių kultūros centro orkestras „Ciongs, Velžio tautinių šokių grupė ,,Kupolėlė“, Liūdynės kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Dvarkiemis“ bei kiti.

Kokia šventė be mugės?

Kaip ir kiekvieną pavasarį Miežiškiuose šurmuliavo mugė. Tačiau daugiausiai dėmesio sulaukė loterija, kurios metu buvo galima laimėti augalų, o svarbiausiu prizu tapo auksiaspalvis gaidys. Šis šventės simbolis iškeliavo į Marijampolę.

„Ištraukiau lapelį, o man moterys sako, kad labai pasisekė. Pasirodo, išlošiau pagrindinį prizą. Iš pradžių net nepatikėjau. Mėgstame dalyvauti įvairiose mugėse, išbandome sėkmę ir loterijose, tačiau tokio gyvo prizo dar nesame laimėję“, – „Sekundei“ pasakojo pergale besidžiaugiantis marijampolietis Arnas.

Jis į šventę atvyko su drauge Ieva, kuri turėjo tenkintis kiek kuklesniu laimėjimu – sodinuku. Jauna šeima juokavo, kad prieš dalyvaudami šventinėje loterijoje apsitarė, ką darytų, jei išloštų pagrindinį prizą.

„Gyvename nuosavame name, todėl sąlygas auginti gaidį tikrai turime. Kol kas vištų nelaikome, bet būsimos vištidės šeimininkas mus įpareigoja“, – su šypsena kalbėjo marijampoliečiai.

Į Jurgines atvyko ir Irena su drauge. Šiuo metu moterys gyvena Panevėžyje, tačiau augo Miežiškiuose.

„Čia užaugom, lankėm mokyklą. Taip širdį suspaudžia grįžus į gimtuosius kraštus. Kai ištekėjom, išėjom į miestą…“, – su nostalgija savam kraštui kalbėjo moterys.

Į Miežiškius jos užsuka neretai, nes čia palaidoti jų tėveliai, tačiau šventės šurmulys moterų širdyse prabudino džiaugsmą. Pernai Jurginių šventėje jos nedalyvavusios, o buvusios prieš kelis metus. Tuomet buvę šilta, kuo negalėjo pasidžiaugti šių metų šventės dalyviai.

„Mes kiekvieną vasarą apsilankome Šv. Baltramiejaus dienos atlaiduose. Bet ir šiųmetė Jurginių šventė nei kiek nenuvylė. Džiugu, kad miežiškiečiai nesnaudžia ir šventėje linksmybių netrūksta. Šilumos gamta šykšti, bet pasišildom karšta arbata“, – geros nuotaikos nestokojo moterys.

Šventėje netrūko ir dovanų, kurias atsiimti į sceną skubėjo ne tik Jurgos ir Jurgiai, bet ir Velykinių medelių puošėjai.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų