Nevėžio upę išvalyti pasišovę narai dugne rado ne tik stiklinių butelių, prekybos centro vežimėlį, kelio ženklų, bet ir pavojingą radinį – rudyti pradėjusį ginklą. (M. Blinstrubytės nuotr.)

Švarinant miestą aptikta ir pavojingų radinių

Švarinant miestą aptikta ir pavojingų radinių

Šeštadienio poilsį į miesto švarinimą iškeitę ir prie jubiliejinės, 10-osios, akcijos „Darom“ prisidėję panevėžiečiai aptiko ir netikėtų radinių. Nevėžio upę išvalyti pasišovę narai dugne rado ne tik stiklinių butelių, prekybos centro vežimėlį, kelio ženklų, bet ir rūdyti pradėjusį ginklą.

Iš upės ginklą ištraukęs naras juokavo, kad tokios šiukšlės tikrai nesitikėjo ir turės ką papasakoti draugams.

„Nors pradėjus darbą atrodė, kad šiukšlių beveik nerasime, artėjant prie tilto jų daugėjo, o laimikiai buvo vis įspūdingesni. Tikrai nemaniau, kad upėje galima rasti ginklą“, – įspūdžiais dalinosi Vilius.

Šio Nevėžyje rasto laimikio akcijos talkininkas nepasiliks – atiduos jį policijos pareigūnams.

Vilius nebuvo vienintelis šokęs į šaltą Nevėžio upės vandenį. Į būrį susirinkę nardymo entuziastai neslėpė geros nuotaikos bei džiaugėsi, kad mėgstamą hobį galima suderinti su miesto tvarkymu.

„Akcijoje dalyvavau pirmą kartą. Įspūdžiai patys geriausi. Tikrai kitąmet vėl gražinsiu miestą. Nustebino, kad šiukšlių vandenyje tiek daug“, – pasakojo Gediminas.

Rastų šiukšlių upės dugne gausa nenustebino tik jau antrus metus akcijoje dalyvavusio Ernesto. Pasak jo, ir praėjusiais metais iš Nevėžio ištraukta ne ką mažiau įvairiausių daiktų, o panevėžiečiams derėtų tapti sąmoningesniais.

„Situacija nesikeičia. Šiukšlių ištraukėme pakankamai daug“, – pastebėjo naras.

Nevėžio upę išvalyti pasišovę narai dugne rado ne tik stiklinių butelių, prekybos centro vežimėlį, kelio ženklų, bet ir rūdyti pradėjusį ginklą. (M. Blinstrubytės nuotr.)

Nevėžio upę išvalyti pasišovę narai dugne rado ne tik stiklinių butelių, prekybos centro vežimėlį, kelio ženklų, bet ir rūdyti pradėjusį ginklą. (M. Blinstrubytės nuotr.)

Laiko neskaičiavo

Parkus bei upės krantines švarinę panevėžiečiai negailėjo nei laiko, nei jėgų. Susibūrę į komandas, pasiraitoję rankoves talkininkai tvirtino, kad kiekvienas esame atsakingas už švarų miestą bei savo aplinką.

Prieš dešimt metų startavusios akcijos „Darom“ vienas iš pradininkų, socialdemokratų partijos Panevėžio miesto skyriaus pirmininkas Egidijus Gaidamavičius su skyriaus bičiuliais švarino patį miesto centrą – Bendruomenių rūmų prieigas ir Nevėžio pakrantę Senvagėje.

„Organizuodami pirmąją akciją, labai tikėjomės, kad ji taps gražia ilgamete tradicija ir plačiai paplis. Džiugu, kad šie norai išsipildė. Per visą šį laiką teko vadovauti ne tik Panevėžio, bet ir Vilniaus regione vykusiai akcijai, tad galiu drąsiai teigti, kad šiukšlių gamtoje mažėja, o žmonės tampa sąmoningesni“, – teigė E. Gaidamavičius.

Nors šeštadienio rytą žvarbus vėjas gąsdino ne vieną panevėžietį, politikas juokavo, kad kilniems tikslams oro sąlygos sukliudyti negali.

„Kai kompanija gera, nebaisūs jokie orai ir darbai. Visi kartu ne tik renkame šiukšles, bet ir maloniai pakalbame, aptariame būsimus darbus, pasimėgaujame buvimu gamtoje ir nepamiršome pasveikinti jubiliejų švenčiančios kolegės“, – pasakojo E. Gaidamavičius.

Proga pabūti bendraminčių kompanijoje džiaugėsi ir akcijos koordinatorė Modesta Petrauskaitė. Jau 6-uosius metus  akcijoje dalyvaujanti mergina pastebėjo, kad kasmet auga gretos norinčiųjų prisidėti prie miesto švarinimo.

„Atsakingai nusiteikusių žmonių vis daugėja. Tačiau matyti, kad Rokiškyje, Utenoje ar Panevėžyje prie akcijos dažniausiai prisijungia įvairios organizacijos, įmonės, politinės partijos bei vidutinio amžiaus žmonės, o rajonuose paprastai pluša vyresnio amžiaus bendruomenėms priklausantys piliečiai“, – pastebi Modesta.

Nevėžio pakrantes prie Futbolo akademijos stadiono su bendraminčiais tvarkiusi vietos bendruomenės „Už upės“ narė Zita teigė, kad prie akcijos prisidedanti kiekvienais metais, o niūrios orų prognozės jos nė kiek negąsdina.

„Pamačiusi ryte lietų, pasakiau, kad per pietus švies saulė, ir mano žodžiai pasitvirtino. Labiausiai džiugina ne oras, o sumažėjusių šiukšlių kiekis. Įvedus užstato sistemą, plastmasinių butelių bei skardinių beveik neberandame, tad ir vaikštome su pustuščiais šiukšlių maišais“, – juokavo panevėžietė.

(M. Blinstrubytės nuotr.)

(M. Blinstrubytės nuotr.)

Talkininkų netrūko

Panevėžio savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Gylienė džiaugėsi panevėžiečių aktyvumu. Anot jos, dalis talkininkų taip norėjo gražinti miestą, kad net nespėjo sulaukti oficialios renginio pradžios.

„Į darbus žmonės kibo dar ketvirtadienį. Per visą savaitę sulaukėme daugybės skambučių, o iš 45 atrinktų tvarkyti vietų penktadienio vakarą 29-ios jau buvo rezervuotos“, – „Sekundei“ teigė vyriausioji specialistė.

Švarinti miesto dažniausiai traukia ne pavieniai žmonės, o mokyklos, darželiai, bendruomenės, įvairios organizacijos ar darbo kolektyvai.

„Dauguma miestiečių nori tvarkyti Nevėžio upės pakrantę, tačiau ne ką mažiau populiarūs įvairūs pušynėliai, skverai, parkai bei kitos žaliosios erdvės. Iš mažiausiųjų, darželinukų, sulaukėme prašymo jiems rezervuoti vietą šalia daugiabučių namų. Net ir jie labai nori gražinti miestą, tačiau pageidavo gauti teritoriją, nutolusią nuo gatvės“, – pasakojo V. Gylienė.

Jau dešimtos aplinkosaugos akcijos „Darom“ organizatoriai sako, kad joje šeštadienį dalyvavo apie 250 tūkst. žmonių, o šiukšlių bus surinkta iki 2 tūkst. tonų. O tai yra  maždaug 1 tūkst. tonų mažiau. Per 9-erius akcijos gyvavimo metus jos dalyviai jau yra surinkę apie 28 tūkst. tonų.

Pirminiais duomenimis, dalyvių skaičius šiemet yra panašus kaip ir pernai, o kai kur, pavyzdžiui Panevėžio, Rokiškio rajonuose, jų sulaukta netgi daugiau.

 

Galerija

 

 

Komentarai

  • politikai kaip visad i miesto centra su kepurelem.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų