Football Soccer - Borussia Dortmund v AS Monaco - UEFA Champions League Quarter Final First Leg - Signal Iduna Park, Dortmund, Germany - 11/4/17 The Borussia Dortmund team bus is seen after an explosion near their hotel before the game Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic

„Borussia“ autobusui smogę sprogdinimai buvo „tikslinga ataka“

„Borussia“ autobusui smogę sprogdinimai buvo „tikslinga ataka“

Trys sprogimai driokstelėjo prie Dortmundo futbolo komandos „Borussia“ autobuso ir sužeidė ispaną žaidėją Marcą Bartrą, kai klubo nariai antradienį važiavo į Čempionų lygos rungtynes su Monako vienuolike.

Pažirusių stiklo šukių sužalotam M. Bartrai reikės operuoti riešą, o dėl šios atakos ketvirtfinalio mačas buvo atidėtas iki trečiadienio. Klubas nurodė, kad Dortmundo žaidėjai „sukrėsti“, bet saugūs.

„Manome, kad įvykdyta tikslinga ataka prieš Dortmundo komandą“, – sakė šio vakarinio Vokietijos miesto policijos vadovas Gregoras Lange. Vis dėlto jis pridūrė, kad tai veikiausiai nebuvo organizuota teroro ataka.

Vietos prokurorai nurodė netoli sprogimų vietos buvo rastas laiškas.

Klubo autobusui buvo smogta tuojau po to, kai futbolininkai išvažiavo iš savo viešbučio.

Laiško „autentiškumas tikrinamas“, žurnalistams sakė prokurorė Sandra Luecke, bet neatskleidė jo turinio.

„Trys sprogstamieji užtaisai buvo detonuoti“ po 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku, kai autobusas buvo pradėjęs važiuoti į „Borussia“ stadioną, esantį maždaug už 10 km nuo viešbučio, nurodė policija.

Bombos buvo paslėptos pakelės gyvatvorėje ir sprogo, kai pro šalį važiavo autobusas.

Sprogimai išdaužė autobuso langus, o jo dešinė pusė užsiliepsnojo.

„Autobusas suko į pagrindinį kelią, kai pasigirdo didžiulis triukšmas – galingas sprogimas“, – Šveicarijos žiniasklaidai pasakojo Dortmundo klubo vartininkas šveicaras Romanas Burki.

„Po šio trenksmo visi susigūžėme autobuse. Visi, kas galėjo, atsigulė ant grindų, – pridūrė jis. – Nežinojome, ar dar kažkas bus.“

R. Burki nurodė, kad M. Bartrą sužalojo sudužusio stiklo šukės“.

Ispanas Marcas Bartra. (REUTERS/Ralph Orlowski)

Dortmundo klubo atstovas spaudai patvirtino, kad 26 metų sportininkas „bus operuotas; lūžo dešinės rankos stipinkaulis, o rankoje liko svetimkūnių“.

Klubas nurodė, kad kiti žaidėjai saugūs ir kad stadione „Signal Iduna Park“ nėra jokio pavojaus.

Žvaigždė puolėjas Pierre’as-Emerickas Aubameyangas buvo pastebėtas išvedamas iš komandos autobuso į gatvę.

„Visa komanda apimta šoko – tokių vaizdų neįmanoma pašalinti iš atminties“, – sakė Dortmundo klubo vadovas Hansas-Joachimas Watzke.

„Tikiuosi, kad komanda rytoj bus pasiruošusi rungtyniauti, – pridūrė jis. – Tokiose krizinėse situacijose „Borussia“ išliks vieninga.“

„Sunku priimti“

Pranešimas, kad rungtynės atšaukiamos, apstulbusiems futbolo aistruoliams buvos paskelbtas likus tik maždaug 15 minučių iki numatytos antradienio mačo pradžios.

UEFA nurodė, kad rungtynės atidedamos iki trečiadienio 18 val. 45 min. (19 val. 45 minučių). Ji pridūrė, kad šis sprendimas priimtas pasitarus su klubu ir vietos pareigūnais.

Dortmundo klubas stadiono švieslentėje įžiebė savo „Twitter“ pranešimą apie sprogimą, kad informuotų žiūrovus.

Klubas taip pat paragino stadione esančius žmones nepanikuoti.

Stadionas lėtai ištuštėjo, o Monako žaidėjai išėjo į aikštę trumpai treniruotei.

Dortmundo klubo prezidentas Reinhardas Rauballas sakė manantis, kad trečiadienį komanda bus pasiruošusi rungtyniauti.

„Žaidėjai galės tai išmesti sau iš galvų ir žaisti kaip įprasta, – tikino jis. – Būtų blogiausia, jeigu bet kas, įvykdęs šią ataką, būtų sugebėjęs juos tokiu būdu paveikti.“

Vis dėlto buvęs Dortmundo žaidėjas Steffenas Freundas, 1997 metais su „Borussia“ laimėjęs Čempionų lygą, sakė, kad šis išpuolis paliks pėdsaką.

„Kai buvo įvykdyta tiesioginė ataka prieš komandos autobusą, iki trečiadienio tai nepasimirš“, – sakė 47 metų sportininkas.

„Psichiškai ir psichologiškai tai sunku priimti, reikia daug ką įveikti“, – pabrėžė S. Freundas.

Signal Iduna Park stadionas Dortmunde (Reuters / Scanpix)

Sugriežtintas saugumas

Dortmundo policija sakė, kad per trečiadienio rungtynes saugumo priemonės bus sugriežtintos ir kad bus pasiųsta daug pareigūnų, siekiant „užtikrinti, kad rungtynės būtų žaidžiamos saugiai“.

Be to, griežtesnių saugumo priemonių imamasi prieš kitas trečiadienį Vokietijoje vyksiančias svarbias Čempionų lygos rungtynes, kai susitiks Miuncheno „Bayern“ ir Madrido „Real“.

Vokietijoje tebetvyro įtampa po pernai gruodį įvykdytos atakos Berlyne, kai vienas tunisietis pagrobė sunkvežimį ir rėžėsi juo į minią kalėdinėje mugėje. Tąsyk žuvo 12 žmonių.

Vokietijos nacionalinė rinktinė, kurioje buvo dalis Dortmundo klubo žaidėjų, taip pat buvo Prancūzijos nacionaliniame stadione „Stade de France“ Paryžiuje 2015 metų lapkričio 13-ąją, kai džihadistai smogė prie šio objekto ir kitose sostinės vietose. Per tas atakas žuvo iš viso 130 žmonių.

Barselonos klubas, buvusi M.Bartros komanda, pareiškė užuojautą sportininkui ir „Borussia“ savo „Twitter“ žinute: „Visas mūsų palaikymas @MarcBartra, @BVB ir jų gerbėjams.“

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy savo tviterio žinute taip pat palinkėjo M. Bartrai „greitai pasveikti“.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų