M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Su verbomis – į Didžiąją savaitę

Su verbomis – į Didžiąją savaitę

Nuo pat ryto šiandien Panevėžys puošiasi verbomis. Kadagio šakelėmis, spalvotomis sausų augalų puokštėmis nešini gyventojai rinkosi į bažnyčias, kur vyko Verbų sekmadienio pamaldos.

Jau septintą valandą tikintieji rinkosi ir į Šv. Mišias Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje. Čia visi sugužėjusieji net netilpo į vidų ir šventinio pamokslo klausėsi lūkuriuodami šventoriuje. Kai kurie tuo pačiu jau dairėsi gražesnės verbos. Jas prie maldos namų vartų tradiciškai pardavinėjo prekybininkai, kurių šventinį rytą rigi buvo tikrai nemažai.

Dalia Narbutaitė verbas sako kurianti pagal visas taisykles. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Dalia Narbutaitė verbas sako kurianti pagal visas taisykles. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Verboms galioja taisyklės

Pirmą kartą savo kurtas verbas ir rištas kadagio puokšteles panevėžiečiams nusprendė pasiūlyti panevėžietė Dalia Narbutaitė. Pernai baigusi floristikos studijas, ji sugalvojo išbandyti naujus įgūdžius.

Ruoštis moteris pradėjo jau vasarą – reikėjo prisirinkti įvairių augalų.

„Be floristikos, labai mėgstu žvejoti, taigi tuo pačiu randu progą prie vandens telkinio prisiskinti meldų, pievose – kitokių viksvų. Paskui viską išsidžiovinu, susisandėliuoju“, – pasakojo „Sekundei“ D. Narbutaitė.

Pasak žinovės, verboms galioja tam tikri pynimo principai. Jose reikia tris kartus įrišti ta pačia spalva nudažytų augalų. Pati prekybininkė labiausiai mėgsta geltoną ir žalią spalvas.

Pirkėjams ponia Dalia atnešė ne itin daug verbų, kelias jų ir pardavė – prašė po 3 eurus. Šiemet, anot jos, žmonės daugiau perka gyvas kadagio šakeles arba patys jas į bažnyčią atsineša iš namų.

Panevėžietei Vidai šventinių puokštelių rišimas – tikra atgaiva širdžiai. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Panevėžietei Vidai šventinių puokštelių rišimas – tikra atgaiva širdžiai. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Malonu pradžiuginti

Spygliuočių puokštes, kaišytas karklo ar sudžiovintų augalų šakelėmis, pirkėjams siūlė ir Vida iš Panevėžio. Dalį jų sėkmingai pavyko parduoti, tačiau pardavėja tvirtino, kad jai svarbiau pats šios šventės šurmulys, bendravimas ir nuotaika nei pelnas. Verslo, anot panevėžietės, iš tokio darbo nesukursi.

„Aš dirbu valstybinėje įstaigoje – ten daug triukšmo ir įtampos. O čia man labai gera. Tiesiog pailsiu ir su malonumu nusileidžiu besiderantiems pirkėjams“, – šypsojosi pašnekovė.

Jos puokštės brangiai ir nekainavo – už vieną moteris prašė iki euro.

Šventine prekyba ponia Vida susidomi ne pirmus metus. Ją palaiko dukra – padeda atsivežti visą šūsnį žalumynų. Jų pardavėja ieško miške likus kelioms dienoms iki Verbų sekmadienio.

„Iki šventės mano namuose būna tikra netvarka – visi kambariai pilni spyglių ir šakelių. Bet tai irgi malonumas – pradžiuginti kitus“, – geros nuotaikos nestokojo moteris.

Prieš Velykas ji pasakojo kurianti ir žaisliukus iš kiaušinių. O prieš Jonines pina vainikus.

Tautodailininkės, floristės Adelės Bražėnienės darbai visada suranda savo pirkėją. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Tautodailininkės, floristės Adelės Bražėnienės darbai visada suranda savo pirkėją. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Svarbios tradicijos

Žalių, pavasariu kvepiančių puokščių tikintiesiems šiandien siūlė ir tautodailininkė, floristė Adelė Bražėnienė iš Baroniškių kaimo.

„Mano pensija nedidelė, tai taip šiek tiek prisiduriu. Už puokštelę prašau ir euro, ir dviejų. Tai niekeliai, bet vis tiek meniški“, – kalbėjo ji.

Tautodailininkės darbelį šį rytą nusipirko panevėžiečių pora Vanda ir Antanas. Sutuoktiniai prisipažino nesantys itin tikintys, bet per didžiąsias metų šventes visada eina į bažnyčią. Deja, tik jų vaikai jau gyvena užsienyje ir krikščioniškas šventes švenčia toli nuo Lietuvos.

Panevėžietė Vanda į šventines pamaldas sako atėjusi su vyru – judviejų vaikai seniai gyvena užsieniuose. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Panevėžietė Vanda į šventines pamaldas sako atėjusi su vyru – judviejų vaikai seniai gyvena užsieniuose. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

„Šiaip į kiekvienas pamaldas nevaikštau, bet Verbų sekmadienį visada einu į bažnyčią. Šeimos jau nebeturiu, vaikai emigravę“, – pasakojo ir šventoriuje sutikta panevėžietė Elena. Ji visada nusiperka kadagio šakelę, šią pašventina ir po metų sudegina. Tokia verba moteris žada grįžusi iš bažnyčios nuplakti draugus.

Šventine nuotaika nesiskundė jauna Arūno ir Martynos šeima. Pora pasakojo, kad ir savo vaikus pratina per didžiąsias metų šventes dalyvauti pamaldose, laikytis senųjų papročių.

„Norime, kad vaikai žinotų, kuo svarbus Verbų sekmadienis, ką jis reiškia tikintiesiems. Tai ne tik puokštės, bet ir pasiruošimas Velykoms. Kartu pradedi galvoti, ir kaip reikės marginti kiaušinius“, – šypsojosi Martyna.

Ponia Elena Verbų sekmadienį pirktą kadagio šakelę pašventino bažnyčioje, o po metų, kaip reikalauja tradicijos, sudegins. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Ponia Elena Verbų sekmadienį pirktą kadagio šakelę pašventino bažnyčioje, o po metų, kaip reikalauja tradicijos, sudegins. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Kristaus kančios pradžia

Panevėžio Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Romualdas Zdanys „Sekundei“ priminė, jog tikintiesiems Verbų sekmadienis yra Kristaus Kančios sekmadienis, Didžiosios savaitės pradžia.

„Šią dieną prisimename, kaip iškilmingai į Jeruzalę įžengė Kristus. Žmonės jį atpažino dėl padarytų stebuklų ir šlovino, klodami palmių šakas. Jas dabar ir simbolizuoja verbos“, – aiškino dvasininkas.

Į bažnyčią atsineštos verbos yra pašventinamos ir laikomos ištisus metus, kad saugotų namus ir šeimą nuo nelaimių. Pelenų trečiadienį, pasak klebono, sudžiuvusią puokštę reikia sudeginti.

Pats kunigas savo namuose visada laiko palmės šakelę.

Pasakodamas apie svarbią šventę, R. Zdanys pakvietė panevėžiečius penktadienį į Senvagę, kur vyksta tradicinė Didžiojo penktadienio Kryžiaus kelio eisena. Žmonės čia rinksis su degančiais fakelais, šviestuvais. Bus giedamas Akatistas – vienas gražiausių krikščioniškų kūrinių. Jis, kalbinto klebono teigimu, Lietuvoje skambės pirmą kartą.

Jau užsakyti ir Šv. Petro ir Povilo bažnyčios šventoriui skirti mediniai atrakcionai vaikams. Jų planuojama sulaukti gegužę.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų