M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Prieš Velykas – ilgaausių paradas

Prieš Velykas – ilgaausių paradas

Juodų ir baltų, didelių ir mažų, pūkuotų ir nulėpausių – visokiausių triušių šiandien ir rytoj galima pamatyti Panevėžyje, prekybos ir pramogų centre „Babilonas“ surengtoje parodoje. Tokią šventę panevėžiečiams pirmą kartą pristatė triušių augintojai iš pajūrio.

Šių švelnių gyvūnėlių veisėjos iš Klaipėdos, Kretingos ir Šilalės Renata Budrevičiūtė, Agnė Petrulytė bei Enrika Pačėsaitė treti metai su savo paroda lankosi didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Labiausiai žiūrovus, pasak organizatorių, tokie reginiai domina prieš Velykas.

„Panevėžyje mes pirmą kartą. Į parodą pasikvietėme jūsų krašto triušių augintoją Eduardą Kubilių. Šį kartą surinkome apie šimtą įvairių veislių triušių – veislių gali būti apie 30–40“, – renginį pristatė viena parodos šeimininkių E. Pačėsaitė.

Viena parodos organizatorių Enrika Pačėsaitė triušius augina savo malonumui. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Viena parodos organizatorių Enrika Pačėsaitė triušius augina savo malonumui. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Šimtas triušių

Pasirodo, triušiai irgi gali pražilti, kai kurių jų kailiukas aštuonis kartus šiltesnis už avies vilną, trečiųjų nosytes puošia drugelio formos dėmės…

Parodoje jau apsilankę panevėžiečiai išties galėjo pasigrožėti visokiausiais ilgaausiais nuo namuose laikomų nykštukinių iki mėsai auginamų ir 7–8 kg sveriančių belgų veislės triušių. Reksai, satinai, Angoros veislės gyvūnėliai išsiskyrė ypatingais kailiukais.

„Mūsų parodo pažiba – dėmėti Japonijos triušiai. Šokoladiniai Havanos triušiai akį traukia kubietiško cigaro spalva. Didysis šviesiai sidabrinis triušis gimsta juodas, o augdamas ima žilti. Drugelių triušiai ant nosies turi specifinės formos dėmę“, – atvežtus švelniakailius pristatė E. Pačėsaitė.

Pati Enrika sode augina 25 veislių triušius – išskirtinai savo malonumui.

„Aš orientuojuosi į retesnes veisles, todėl jų ieškau kitose šalyse. Uždarbio iš tokio verslo nėra – man tai daugiau pomėgis“, – šypsojosi pašnekovė.

Kupiškėnė Dalia Kurklietytė pomėgį auginti įvairių veislių ilgaausius puoselėja jau šešetą metų. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Kupiškėnė Dalia Kurklietytė pomėgį auginti įvairių veislių ilgaausius puoselėja jau šešetą metų. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Lietuviai perka mėsai

Lietuvoje, E. Pačėsaitės teigimu, populiariausi yra didžiųjų veislių triušiai, skirti mėsai. Būtent tokį dičkį parodoje nusižiūrėjo panevėžietė Irena, atlydėjusi savo draugą – ūkininką iš Kupiškio Andrių. Šis jau metai kaip įkūręs triušyną, turi apie penkiasdešimt augintinių.

Savo ūkyje vyras turi avinų veislės triušiukų, Vokietijos drugelių, o šiandien pora „Sekundei“ pasakojo nusižiūrėjusi Belgijos milžiną.

Naujomis rūšimis domėjosi ir kupiškėnė Dalia Kurklietytė. Jauna mergina su šeima ūkininkauja ir, be triušių, augina kitų gyvulių.

„Šešerius metus auginus triušius. Dabar turiu daugiau nei šimtą, bet tai mano pomėgis. Atvažiuoju į parodas apsidairyti. Dabar nusižiūrėjau Hermelino ir Havanos veislės triušiukus“, – pasakojo Dalia.

Tačiau daugiausia lankytojų į parodą atėjo tiesiog pasidairyti, pasifotografuoti su pūkuočiais. Ir, žinoma, išrinkti patį gražiausią ilgaausį.

„Sekundės“ kalbintos mamos sakė, kad svarbu vaikams skiepyti meilę gyvajai gamtai per bendravimą su gyvūnais.

Ingrida Pliopaitė Bataitienė iš Ukmergės tikina, kad merzginiai iš triušių pūkų – ypatingi. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

Ingrida Pliopaitė Bataitienė iš Ukmergės tikina, kad merzginiai iš triušių pūkų – ypatingi. M. BLINSTRUBYTĖS nuotr.

 Mezgėjos atradimas

Be triušių, renginyje buvo galima įsigyti ir gaminių iš šių gyvūnų kailio. Juos panevėžiečiams pristatė Ingrida Pliopaitė Bataitienė iš Ukmergės.

Moteris dar 2014 metais pradėjo veisti Angoros veislės triušius ir iš jų pūkų verpti siūlus.

„Iš pradžių viską įsivaizdavau kitaip, – atviravo ji. – Maniau, prisipirksiu triušių ir turėsiu siūlų. Bet niekas nenorėjo tokių pūkų karšti ir verpti – jie itin draikosi. O karšyklos dirba tik su dideliais kiekiais. Ką jiems galėjau pasiūlyti, jei iš vienos triušio pavyksta gauti apie 150 gramų pūkų? Toks kailis vėliau atauga per tris mėnesius.“

Taip ukmergiškė sako pati išmokusi ir nusikirpti triušius, ir sutvarkyti jų pūkus bei susiverpti. Specialų verpimo ratelį jai padovanojo vyresnio amžiaus giminaitė.

„Mezginiai iš triušio kailio net aštuonis kartus šiltesni nei avies vilnos, – tikino I. Pliopaitė Bataitienė. – Be to, jie negraužia odos. Dažau juos tik natūraliais dažais – pavyzdžiui, mėlynių kompotu!“

Mezgėja neslepia būrių pirkėjų nesulaukianti, mat tokie gaminiai gana brangūs – viena kepurė kainuoja 20 eurų.

Angoros veislių triušių daugiausia veisiama Latvijoje. Lietuviai tuo dar nelabai domisi. Daugelį atgraso sunkus darbas – švelniakailiai triušiukai labai veliasi.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų