BNS nuotr.

BMW „erelis“ iš Panevėžio nuo kalėjimo išsisuko

BMW „erelis“ iš Panevėžio nuo kalėjimo išsisuko

Vilniaus miesto apylinkės teismas metams atėmė teisę vairuoti jaunuoliui, kuris automobiliu sostinės centre įvažiavo į visuomeninio transporto stotelę ir sužalojo ten buvusius septynis žmones.

Eismo nelaimė priešais Vyriausybės rūmus įvyko 2015 metų spalio 18 dieną. Avariją automobiliu BMW M3 sukėlė jo nesuvaldęs vos dvejų metų stažą turintis vairuotojas. Gelbėti sužeistųjų, tarp kurių buvo ir nepilnamečių, skubėjo Vyriausybės rūmus saugantys pareigūnai.

Avariją sukėlusį 21 metų panevėžietį Arnoldą Ivanauską penktadienį teismas atleido nuo baudžiamosios atsakomybės ir trejų metų laikotarpiui perdavė laiduotojos, jo motinos atsakomybei. Baudžiamoji byla nutraukta. Nuosprendyje atsižvelgta, kad jaunuolis pripažino savo kaltę dėl įvykio ir gailėjosi.

Jeigu laidavimo metu vairuotojas padarys naują baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, sprendimas dėl atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės gali būti panaikintas ir tokiu atveju bus sprendžiama dėl jo baudžiamosios atsakomybės už visas padarytas nusikalstamas veikas.

Jeigu laidavimo metu jaunuolis padarys naują tyčinį nusikaltimą, ankstesnis sprendimas atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės nustos galioti ir bus sprendžiama dėl jo baudžiamosios atsakomybės už visas padarytas nusikalstamas veikas.

Teismas paskelbė, kad atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą nereiškia, kad A. Ivanauskas visiškai išvengia teisinių pasekmių, susijusių su nusikalstamos veikos padarymu.

Prokuroras siūlė skirti vairuotojui laisvės atėmimo bausmę ir jos vykdymą atidėti.

„Teismas konstatuoja, jog skirti griežčiausią bausmę nėra pakankamo pagrindo“, – rašoma nuosprendyje.

Įstatymas numato, kad asmeniui, pirmą kartą teisiamam už neatsargų arba nesunkų ar apysunkį tyčinį nusikaltimą, teismas paprastai skiria su laisvės atėmimu nesusijusias bausmes.

Teismo manymu, skirti kaltinamajam arešto bausmę ar baudą taip pat nėra tikslinga, nes A. Ivanauskas studijuoja, dirba, privalės atlyginti padarytą neturtinę žalą.

„Šių bausmių paskyrimas kaltinamajam kirstųsi ir su nukentėjusiųjų interesais, kurie yra suinteresuoti, kad jiems kuo greičiau ir kuo sklandžiau būtų atlyginama nusikaltimu padaryta žala“, – rašoma nuosprendyje.

Šešiems nukentėjusiems priteisti įvairaus dydžio turtinės ir neturtinės žalos ieškiniai – iš viso daugiau nei 36 tūkst. eurų. Vienai nukentėjusiajai, kuri patyrė sunkius sužalojimus, jis turės atlyginti 16 tūkst. eurų neturtinės žalos.

A. Ivanauskas taip pat turės atlyginti 1,7 tūkst. eurų siekiančias nukentėjusiųjų išlaidas advokatams.

„Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama“.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų