Saugokitės valdiškų dovanų

Saugokitės valdiškų dovanų

Antikos legenda pasakoja, kad, nors graikai Troją laikė apsiaustyje 9 metus, miesto užimti jiems taip ir nepavyko. Tada Odisėjas pagamino milžinišką medinį arklį, ir jame pasislėpė stipriausi graikų kariai. Jų kariuomenė suvaidino atsitraukianti, o arklį paliekanti dovanų.

Džiūgaudami trojėnai arklį įsitempė į miestą, nors buvo sakančiųjų, kad tai graikų klasta. Naktį kariai išlindo iš arklio, išžudė sargybinius, atidarė vartus, ir tokiu būdu buvo užimta Troja.

Taip gimė dvi frazės: „Trojos arklys“ ir „Saugokis graikų dovanų“. Štai keletas pavyzdžių apie Trojos arklius ekonominiame gyvenime.
SODROS „grindys“. Valdžia trimitavo apie socialiai jautrų biudžetą ir tai, kad dėmesį sutelks į silpniausiųjų visuomenės narių apsaugą. Įteisinus SODROS „grindis“, ne visu etatu dirbantis ir, pavyzdžiui, pusę minimalaus atlyginimo gaunantis žmogus jai moka, lyg uždirbtų visą – t. y. 120 eurų. Jūsų alga – 100 eurų? 200 eurų? SODRAI vis tiek turėsite mokėti 120. Kaip toks žiaurus mokesčių didinimas įveikė Seimo ir visuomenės sienas? Nes valdžia skelbė taip gelbėjanti nuo mažų pensijų.

Vaiko pinigai. Anksčiau būdavo taikomas papildomas neapmokestinamas pajamų dydis (PNPD) už vaikus. Sumokėdavote mažiau mokesčių, namo parnešdavote daugiau pinigų. O dabar? PNPD panaikintas (t. y. mokate daugiau mokesčių), bet iš valdžios gaunate po 30 eurų už vaiką. 30 eurų savo paties sumokėtų mokesčių. Bet turite nueiti ir paprašyti. Valdžios atstovas atvyks pas jus namo patikrinti, ar negyvenate per gerai. O jei nuspręs, kad esate nepatikimi – gausite ne 30 eurų, o kruopų. Anksčiau uždirbdavote, dabar – gaunate.

Valdžia jums dovanas perka už jūsų pačių pinigus.

Pensijų kaupimas – dar vienas pavyzdys. Valdžia leidžia jums taupyti pačių mokesčiais sumokamus pinigus senatvei (antros pakopos pensija). Gražu? Ne visai. Už tai, kad jums galima nuo mokamų mokesčių 14 eurų perversti į savo pensijos fondą – privalote klausyti, kad esate kalti dėl itin mažų pensijų. Valdžia jus laiko už trumpo pavadžio: gal leis taupyti, o gal ir neleis. Norės – leis, norės – neleis. Kam bus naudojami jūsų pinigai – spręsite ne jūs.

O gal valdžia leidžia apsidrausti gyvybę, kad nutikus nelaimei jūsų šeima neliktų be nieko, ir už tai suteikia galimybę gyventojų pajamų mokestį (GPM) sumokėti vėliau? Nebe. Dar praėjusių metų pradžioje, savo ateitimi besirūpinančius žmones apšaukus vengėjais mokėti mokesčius, teisė GPM nuo draudimo sumokėti tada, kai gaunate išmoką, o ne tada, kai pervedate įmoką, buvo atimta.

Kas mėnesį mokate valdiško sveikatos draudimo įmokas, už kurias žadama padengti nenumatytas išlaidas, jei susirgsite? Jeigu uždirbate vidutinį 700 eurų atlyginimą, sveikatos draudimui sumokate po 80 eurų per mėnesį. Tačiau jei susirgsite, gydytis privalėsite tik pačiais pigiausiais vaistais.

Žiūrite televiziją, kuri apmokama iš mokesčių mokėtojų pinigų? Esate priversti matyti dramą, kurioje politikai nori kontroliuoti, ką ta televizija rodo ir sako apie politikus.

Visos dovanos, kurias gaunate iš valdžios, į jūsų namus atkeliauja su paslėptomis sąlygomis, nenumatytomis aplinkybėmis ar smulkiu šriftu. Dar blogiau. Valdžia jums jas perka už jūsų pačių pinigus.

Apskaičiuokime. Valdantieji paima daugmaž pusę jūsų uždirbtų pinigų. Gaunate 900 eurų? Jums dar nežinant ir jūsų nė neklausiant, iki tol, kol pinigai pasiekia sąskaitą, valdžia išskaičiuoja 650 eurų. Kai 900 eurų išleidžiate parduotuvėje, išskaičiuojamas 150 eurų pridėtinės vertės mokestis. Vadinasi, parduotuvėje sumokėję 900, prekėms išleidžiate tik 750 eurų. Viską susumavus, vienas euras jums, vienas euras ir šeši centai – valdžiai.

Kasmet iš mokesčių mokėtojų surenkama vis daugiau. Štai 2018 m. biudžete vien iš mokesčių mokėtojų bus paimta 600 mln. eurų daugiau. Bet Seime užregistruoti bent keli siūlymai kelti mokesčius dar labiau. Vadovaujantis naujausia socialdemokratų rekomendacija, jei gaunate 1150 eurų į rankas, GPM tarifas bus nebe 15, o 19 proc. Uždirbate 2500? Mokėsite 29 proc. GPM tarifą ir dar 30 proc. SODROS. Vienas euras jums, pusantro – valdžiai. Kaip tai pristatoma visuomenei? Sąžiningesnė mokesčių sistema.

Valdiškos dovanos – blogiau už Trojos arklį. Jomis ne tik atimama laisvė spręsti, kur naudoti savo pinigus, šios dovanos dar ir apmokamos jūsų pinigais. Todėl į kiekvieną valdišką dovanėlę protinga žiūrėti atsargiai. Troja už per mažą įtarumą susimokėjo laisve. Nejaugi šią antikinę istoriją pakartosime ir mes?

Žilvinas Šilėnas yra Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų