(NASA nuotr.)

Aš – Katrina

Aš – Katrina

Anatolijus, Ervinas, Sendė, Feliksas, Irma nebūtinai patenka į populiariausių naujagimiams suteikiamų vardų sąrašą, tačiau kiekvienas jų išgyveno savo šlovės, nors ir abejotinos, laikus žiniasklaidoje

Senovės tautos audras ir uraganus vadino šventųjų vardais. XIX a. viduryje Atlanto vandenyne kilusi audra, nuskandinusi laivą „Antje“, buvo pavadinta uraganu Antje, Darbo dieną Floridą nusiaubusi stichija – Darbo dienos uraganu. Australų meteorologas Clementas Wragge’as siekė uraganams suteikti vardus pagal graikų abėcėlę. Tačiau vyriausybei nepripažinus tokios tvarkos juos imta vadinti to meto politikų vardais.

Vardai uraganams oficialiai teikiami nuo 1950-ųjų. Jungtinių Tautų Pasaulinė meteorologijos organizacija viską paskui save šluojančiai gamtos stichijai iš pradžių davė tik moteriškus vardus. Ši tradicija paveldėta iš jūrininkų, kurie uraganus pavadindavo mylimųjų, seserų ar motinų vardais. Ši praktika atrodė populiari, tačiau kontroversiška: žiniasklaida audras apibūdindavo kaip „flirtuojančias“, „viliojančias“, „kurioms negalima atsispirti“ ir t. t. Nuo 1979 m. imti vartoti ir vyriški vardai, to reikalaujant moterų teises ginančioms organizacijoms.

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, uraganų vardai numatyti šešeriems metams į priekį: kiekvienos raidės po tris vyrų ir po tris moterų vardus, jie nuolat atnaujinami. Tai daroma, siekiant palengvinti uraganų klasifikaciją ir mokymąsi studentams. 2014 m. Arizonos ir Ilinojaus universitetų (JAV) mokslininkai nustatė, kad audros, kurioms priskirti moteriški vardai, pražudo daugiau žmonių nei pavadintos vyriškais.

Baisiausi uraganai, tokie kaip Katrina ar Sendė, kilę atitinkamai 2005 ir 2012 m., padarę apie 200 mlrd. JAV dolerių žalos ir nusinešę apie 2000 gyvybių, išmetami iš sąrašo, ir taip nebus pavadintas joks naujas uraganas.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų