(Reuters nuotr.)

„Tesla“ pristatė elektrinį sunkvežimį, viena įkrova nuvažiuojantį 800 km

„Tesla“ pristatė elektrinį sunkvežimį, viena įkrova nuvažiuojantį 800 km

JAV elektromobilių gamintoja „Tesla“ žengė svarbų žingsnį – pristatė pirmąjį įmonės istorijoje elektrinį sunkvežimį. Jo pavadinimas – „Tesla Semi“.

Futuristinio dizaino sunkvežimis gali gabenti iki 36 tonų (didžiausias leistinas svoris JAV keliuose) sveriančius krovinius ir viena įkrova gali nuvažiuoti 500 mylių (kiek daugiau nei 800 kilometrų).

Toks atstumas yra visiškai pakankamas – pasak „Tesla“ steigėjo ir vadovo Elono Musko, 80 proc. sunkvežimių JAV pristato krovinius mažesniu nei 250 mylių atstumu. Be to, po pusvalandžio įkrovimo vilkikas gali nuvažiuoti dar 400 mylių.

Greitis, kuriuo „Tesla“ automobiliai visada išsiskyrė, taip pat yra įspūdingas. Nuo 0 iki 100 kilometrų per valandą greičio sunkvežimis gali įsibėgėti per 5 sekundes, o maksimaliai pakrautas – per 20 sekundžių, tai yra tris kartus sparčiau negu eiliniai modeliai.

(Gamintojo nuotr.)

Kaip ir kituose „Tesla“ automobiliuose, „Semi“ bus įdiegta autopiloto funkcija, taigi sunkvežimis galės važiuoti viena juosta, persirikiuoti ir išvažiuoti iš greitkelio nepadedamas vairuotojo.
Manoma, kad sunkvežimių su elektriniu varikliu gamyba bus pradėta 2019 metais.

Beje, „Tesla“ jau gavo pirmąjį užsakymą – maisto mažmenininkė „Grand Rapids“ užsakė keturias tokias transporto priemones, kurių vertė kol kas neskelbiama.

Tačiau didžiausia staigmena laukė pristatymo pabaigoje, kai iš sunkvežimio priekabos netikėtai išvažiavo naujojo sportinio automobilio „Tesla Roadster 2020“ prototipas.

Sportinis automobilis su atidengiamu permatomu viršumi nuo 0 iki 100 kilometrų per valandą greičio gali įsibėgėti vos per 1,9 sekundės – greičiau negu bet kuris kitas serijinis automobilis pasaulyje. Jo didžiausias greitis viršija 250 mylių per valandą (400 kilometrų per valandą). Be to, viena įkrova jis galės nuvažiuoti daugiau kaip 1 tūkst. kilometrų, o tai yra naujas atstumo, kurį viena įkrova gali įveikti elektromobilis, rekordas.

Automobilio, kuris kainuos nuo 200 tūkst. JAV dolerių, gamyba bus pradėta ne anksčiau 2020 metų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų