(Alfa.lt nuotr.)

Vyriausybė: išankstinio mokėjimo kortelių registruoti nereikės

Vyriausybė: išankstinio mokėjimo kortelių registruoti nereikės

Išankstinio mokėjimo kortelių pirkėjai savo įpročių galės nekeisti. Vyriausybė nepalaikė siūlymo registruoti išankstinio apmokėjimo SIM korteles.

Šį pakeitimą iš pradžių siūlė Vidaus reikalų ministerija (VRM), motyvuodama, kad tai padėtų kovoje su telefoniniais sukčiais. Nusikaltėliai savo aukoms skambina būtent naudodamiesi šiomis laisvai parduodamomis kortelėmis – taip kur kas sunkiau juos susekti.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė VRM parengtam Elektroninių ryšių įstatymo pakeitimui. „Įstatymo pakeitimo projektu siekiama sudaryti sąlygas institucijoms veiksmingiau tirti nusikalstamas veikas ir jas užkardyti. Vienas iš siūlymų buvo nustatyti prievolę mobiliojo ryšio operatoriams registruoti išankstinio apmokėjimo SIM korteles. Tačiau siūlome patikslinti nutarimo projektą, atsisakant SIM kortelių registracijos. Dabar siūloma, kad būtų sudaryta galimybė blokuoti telefono identifikacinį kodą IMEI“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

VRM buvo tokio siūlymo registruoti SIM korteles iniciatorė, tačiau po diskusijų su operatoriais, policija bei parlamentarais šio siūlymo atsisakė. Taip pat numatoma tvarkyti duomenis, reikalingus nustatyti geografinę įrenginio vietą. Tačiau VRM ir mobiliojo ryšio operatoriams nesutariant dėl tokių duomenų saugojimo termino, galutinį žodį dėl to turės tarti Seimas.

Ministerijos manymu, tokie duomenys turėtų būti saugomi 6 mėnesius, tačiau operatoriai siūlo jį sutrumpinti iki 15 dienų.

VRM iš pradžių norėjo įvesti privalomą SIM kortelių registravimą, galintį padėti kovoti su nusikalstamumu, tačiau tam pasipriešino dalis mobiliojo ryšio operatorių. Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė jau buvo pateikusi Seimui pataisas dėl SIM kortelių registravimo, tačiau gegužę Seimo Ekonomikos komitetas padarė pertrauką ir paprašė papildomo Vyriausybės pagrindimo.

Šiuo metu operatoriai registruoja tik fiksuoto ar mobiliojo ryšio abonentų duomenis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų