Il-76 (Reuters nuotr.)

Du Rusijos kariniai lėktuvai pažeidė šalies oro erdvę

Du Rusijos kariniai lėktuvai pažeidė šalies oro erdvę

Praėjusią savaitę du Rusijos transportiniai lėktuvai įskriejo į Lietuvos oro erdvę virš teritorinių vandenų. Apie šį incidentą pirmadienį paskelbė šalies pareigūnai.

Tai nutiko vykstant Rusijos ir Baltarusijos pratyboms „Zapad“. Lietuvos krašto apsaugos ministerija paskelbė, kad pažeidimas vėlų šeštadienio vakarą buvo fiksuotas „Lietuvos kariuomenės oro stebėjimo priemonėmis“.

Pirmadienį į Užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandas Udalcovas, jam įteikta nota dėl Lietuvos valstybės sienos oro erdvėje pažeidimo.

Diplomatai pareikalavo, kad atsakingos Rusijos institucijos kuo skubiau pateiktų paaiškinimą dėl šio incidento bei imtųsi būtinų priemonių, jog ateityje tai nepasikartotų.

Pareigūnai paskelbė, kad incidentas įvyko, kai iš Rusijos pagrindinės dalies į Karaliaučiaus sritį skrido šeši Rusijos kariniai transporto orlaiviai „Il-76“. Du iš jų nukrypo nuo skrydžio planų ir 22.50 val. bei 23.10 val. įskrido į Lietuvos teritoriją virš teritorinių vandenų.

Lietuvos oro erdvėje Rusijos lėktuvai išbuvo iki 2 minučių, kol išskrido į Karaliaučiaus sritį.

Joje Rusijos lėktuvai išbuvo iki 2 minučių, kol išskrido į Karaliaučiaus sritį.

Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės viešųjų ryšių karininkė kapitonė Ieva Gulbinienė BNS sakė, kad praėjusį šeštadienį Šiauliuose budintys, oro policijos misiją atliekantys Jungtinių Valstijų naikintuvai nekilo lydėti jokių virš Baltijos jūros skridusių Rusijos karinių orlaivių.

Rugpjūčio pabaigoje JAV Lietuvoje dislokavo septynis naikintuvus, nors paprastai oro policijos misija iš Šiaulių atliekama su keturiais naikintuvais. Mokymų „Zapad“ aktyvioji dalis vyksta rugsėjo 14–20 dienomis. Prieš pratybas Lietuvos pareigūnai neatmetė incidentų ar provokacijų tikimybės.

Krašto apsaugos ministerija taip pat pranešė, kad praėjusią savaitę Lietuvoje ir Estijoje budintys NATO oro policijos naikintuvai aštuonis kartus kilo lydėti Rusijos karinių orlaivių, skridusių tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros. Iš viso palydėti 27 rusų lėktuvai, daugiausiai tai buvo naikintuvai ir žvalgybos orlaiviai.

Dauguma virš Baltijos jūros skridusių karinių orlaivių buvo išsijungę automatinius atsakiklius.

Tai antras kartas šiais metais, kai užfiksuoti Lietuvos oro erdvės pažeidimo atvejai. Šių metų birželį pareigūnai užfiksavo du Lietuvos sienos kirtimus oro erdvėje Varėnos rajone. Tąkart užfiksuota, jog į Lietuvos oro erdvę du kartus buvo įskridęs civilinis orlaivis „An-2“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų