(Reuters nuotr.)

Baltieji rūmai: Šiaurės Korėja bus sunaikinta, jei nenutrauks savo „beatodairiškos“ programos

Baltieji rūmai: Šiaurės Korėja bus sunaikinta, jei nenutrauks savo „beatodairiškos“ programos

JAV atstovai įtampos Korėjos pusiasalyje nemažina – sekmadienį jie perspėjo Pchenjaną, kad šalis bus „sunaikinta“, jei nenutrauks „beatodairiškos“ bandymų programos.

Pareiškimas nuskambėjo prieš svarbių diplomatinių manevrų savaitę Jungtinėse Tautose.

Vašingtono ir jo sąjungininkų pareigūnams ieškant būdų, kaip pažaboti vis karingesnį Pchenjaną, JAV prezidentas antradienį kreipsis į JT Generalinę Asamblėją, o ketvirtadienį jos užkulisiuose tarsis su kolegomis iš Japonijos ir Pietų Korėjos.

D.Trumpas ir Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas šeštadienį vakare kalbėjosi telefonu ir pažadėjo daryti „didesnį spaudimą“ Kim Jong Uno režimui, pranešė prezidentūra Seule ir pridūrė, jog Šiaurės Korėją reikia priversti suprasti, kad „tolesnės provokacijos“ nukreips ją „keliu į griūtį“.

JT Saugumo Taryba praėjusį pirmadienį įvedė naujas sankcijas Šiaurės Korėjai, bet jų poveikis daugiausia priklauso nuo to, ar Kinija – Pchenjano sąjungininkė ir pagrindinė ekonominė partnerė – visiškai jas įgyvendins, taip pat nuo Rusijos, kur dirba dešimtys tūkstančių darbuotojų iš Šiaurės Korėjos.

Vašingtono ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley prieš būsimus susitikimus Niujorke tęsė retorinį spaudimą ir tvirtino, kad jei Pchenjanas kels rimtą grėsmę JAV ar jų sąjungininkams, „Šiaurės Korėja bus sunaikinta“.

Ankstesnis D.Trumpo perspėjimas nukreipti į Šiaurės Korėją „ugnį ir įniršį“, pasak jos, „nebuvo tuščias grasinimas“.

„Niekas iš mūsų nenori karo, – pridūrė N.Haley interviu televizijai CNN. – Mes norėjome būti atsakingi ir imtis visų diplomatinių priemonių, kad pirmiausia atkreiptume jų dėmesį. Jei tai neveikia, tuo pasirūpins (JAV gynybos sekretorius) generolas (Jamesas) Mattisas.“

Dėmesio centre – sankcijų įgyvendinimas

JAV ir jų sąjungininkams akcentuojant diplomatinį kelią, Pietų Korėja taip pat dislokuoja moderniausią JAV raketinės gynybos sistemą. Per savo naujausią pokalbį telefonu D.Trumpas ir Moon Jae-inas įsipareigojo „imtis žingsnių stiprinti (Pietų Korėjos) atgrasomuosius ir gynybinius pajėgumus“, pranešė Baltieji rūmai, kurie nepateikė detalių dėl to, kaip tai galėtų būti daroma.

Analitikai sako, kad karo veiksmų atveju milijonai žmonių Seulo rajone – kaip ir 30 tūkst. Pietų Korėjoje esančių JAV karių – būtų pasiekiami artilerijai, kurią Šiaurės Korėja yra dislokavusi netoli sienos. Aukų potencialiai galėtų būti labai daug.

Kol kas visos pastangos įtikinti Šiaurės Korėją atsisakyti savo sparčiai plėtojamų branduolinės ir raketinės programų, įskaitant rugsėjo 3 dieną atliktą kol kas galingiausią jos branduolinį bandymą, buvo bevaisės ir kartais net atrodė provokuojančios naujus Pchenjano iššūkius.

Naujausias Šiaurės Korėjos nesiskaitymo ženklas buvo tolimojo nuotolio raketos paleidimas virš Japonijos šį penktadienį, praėjus vos keturioms dienoms naujo griežtų JT sankcijų paketo priėmimo.

JAV prašymu JT Saugumo Taryba ketvirtadienį surengs ministrų lygio susitikimą dėl to, kaip įgyvendinti naujausias sankcijas, tarp kurių yra tekstilės eksporto draudimas, darbo leidimų darbuotojams iš Šiaurės Korėjos įšaldymas ir naftos tiekimo apribojimas.

„Raketininkas“

N.Haley sakė, kad sankcijomis jau buvo suduotas „smūgis į paširdžius“ Pchenjanui, bet labai svarbu griežtas jų įgyvendinimas.

Atskirai D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris sutiko, kad „lemiamas dalykas bus priversti visas šalis, kiekvieną jų, padaryti viską, ką jos gali, įgyvendinant šias sankcijas, padaryti viską, ką jos gali, išskyrus karinį konfliktą, šiai problemai išspręsti“.

Tačiau jis pridūrė, kad jei diplomatinis ir ekonominis spaudimas neveiktų, „turime parengti visas galimybes“.

Šiaurės Korėja – izoliuota šalis, neturinti daug kontaktų su išoriniu pasauliu, – sako, kad branduolinių ginklų jai reikia apsisaugojimui nuo „priešiškų“ JAV jėgų, ir yra pasiryžusi didinti pajėgumus dėl branduolinių kovinių galvučių, kurios galėtų smogti JAV žemyninei daliai.

Šiaurės Korėja šeštadienį paskelbė siekianti karinės jėgos „pusiausvyros“ su Jungtinėmis Valstijomis.

JAV administracijai tęsiant pastangas pažaboti Šiaurės Korėją, pats D.Trumpas pateikė tiesmukiškesnę ataskaitą apie naujausius savo diplomatinius kontaktus. „Praėjusį vakarą kalbėjausi su Pietų Korėjos prezidentu Moon. Paklausiau, kaip laikosi Raketininkas. Šiaurės Korėjoje formuojasi ilgos eilės prie degalinių. Labai blogai!“ – „Twitter“ parašė D.Trumpas, regis, sugalvojęs naują pravardę Kim Jong Unui.

Ar ten tikrai esama eilių prie degalinių, neaišku, nes Šiaurės Korėjoje, neskaitant kariškių ir vyriausybės pareigūnų, labai nedaug žmonių turi automobilius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 

Komentarai

  • rusai rado naują poligoną savo raketoms bandyti. Ne už dyką… tuoj atvarys ir ,,žmogeliukų“.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų